Ce presupune diagnosticul tenului si ce am aflat despre pielea mea

1
De Maria-Anca Zarnescu
6 sept. 2018

Uneori, nevoile tenului nostru ne pot surprinde, iar acesta este motivul pentru care eu cred cu tarie ca o data pe an ar fi bine sa mergi la un specialist, care sa iti spuna ce isi doreste pielea ta de la tine!

Diagnosticul tenului se realizeaza in saloanele de infrumusetare, de catre un specialist cosmetician. Nu este un proces dureros si dureaza doar cateva minute sa afli ce nevoi are tenul tau si cum le-ai putea satisface.

Imi doream de mult timp sa merg la un specialist si sa aflu cum mai stau lucrurile cu pielea mea. Mai ales de cand mi-am dat seama ca tipul de ten s-a schimbat, adica am trecut de la piele uscata si aspra, la piele grasa. Asa am ajuns la Make-up Cafe, unde am cunoscut-o pe cosmeticiana Alina Georgiana Popa. Ea a avut rabdare, mi-a analizat pielea si mi-a explicat care sune nevoile tenului meu. Mai mult decat atat, m-a invatat cum imi pot curata eficient tenul si mi-a oferit cateva sfaturi pentru o piele mai sanatoasa.

Alina este cea mai calda persoana pe care am intalnit-o intr-un salon de infrumusetare. Am discutat cateva minute bune despre particularitatile pielii mele, mi-a explicat unde gresesc si unde procedez corect, iar eu parca nu as mai fi plecat din cabinetul ei. Si nu am plecat chiar asa usor, pentru ca Alina mi-a curatat in profunzime tenul si mi-a pus o masca cu vitamina C, despre care am sa va povestesc cu alta ocazie.

Cum a decurs diagnosticul tenului?

diagnosticul tenului

Alina mi-a completat fisa pentru tratamentul cosmetic. M-a intrebat ce presupune rutina mea de infrumusetare, cat de des fac tratamente cosmetice si cat de des exfoliez sau aplic masti acasa.

Apoi m-am intins si, cu ajutorul lupei pentru tratament cosmetic, specialistul mi-a analizat tenul. A luat in calcul urmatorii 5 indicatori: productia de sebum si porii, gradul de elasticitate, hidratarea, melanina si gradul de ridare. S-a uitat cu atentie la zona T, la pometi, cearcane, riduri si elasticitatea pielii, realizand anumite miscari specifice, in timp ce isi nota cate ceva despre tenul meu. Nici nu va imaginati cat de curioasa eram sa aflu parerea Alinei despre stadiul in care se afla tenul meu.

Pentru Alina, a fost important sa stie cum ma ingrijesc acasa, astfel incat sa puna un diagnostic cat mai precis si sa-mi ofere solutii cat mai bune pentru mine. Cum imi spal tenul, in ce momente ale zilei ma confrunt cu excesul de sebum, cum il indepartez sau care sunt zonele care cred eu ca se ingrasa cel mai repede – cam asa ar arata o lista scurta cu lucrurile pe care ea voia sa le stie.

Dupa ce a verificat si elasticitatea pielii, analiza tenului s-a incheiat, Alina a tras lupa, eu m-am ridicat si am inceput sa discutam despre problemele pe care tenul meu le are cu adevarat si despre cele pe care doar cred eu ca le are.

Ce am aflat despre pielea mea?

diagnosticul tenului

Alina mi-a spus ca am un ten mixt, deshidratat. Asta m-a surprins, stiam ca tenul gras poate fi deshidratat, dar nu credeam ca si al meu. Mi-a explicat ca acest lucru se intampla, in general, cand lotiunea de curatare pentru ten gras este mult prea puternica si reduce nivelul de apa din piele.

Specialistul mi-a spus, insa, ca nu e nevoie sa ma panichez, pentru ca nivelul de apa din piele este unul mediu, si nu trebuie decat sa adaug un plus de hidratare in rutina mea zilnica de infrumusetare.

Am mai aflat ca in zona T porii sunt usor deschisi, insa nu am pete pigmentare, ci doar urme ramase dupa inflamatii si cosuri pe care le-am stors singura, cand nu era cazul.

Gradul de ridare este slab, insa si eu, ca multe alte persoane care nu se odihnesc asa cum ar trebui, ma confrunt cu mici linii fine in jurul ochilor. Insa elasticitatea pielii mele este buna!

Alina m-a sfatuit ca, de acum, sa am cateva obiective clare pentru tenul meu. Curatarea porilor este primul dintre ele, echilibrarea tenului este cel de-al doilea si hidratarea profunda cel de-al treilea. Curatarea porilor se realizeaza cel mai bine in cabinetul cosmetic, cand extractiile sunt facute de catre un specialist, cu produsele si ustensilele potrivite. Echilibrarea tenului se poate realiza prin alegerea produselor potrivite pentru ten gras si mai ales prin hidratarea in profunzime a pielii si mentinerea unui nivel optim de apa in piele. Hidratarea intensa se poate obtine fie cu ajutorul apei termale, lotiunilor si cremelor hidratante si consumului de lichide, fie cu ajutorul tratamentelor cosmetice, ce urmaresc sa hidrateze pielea si sa ii confere prospetime.

Ce am de facut acasa?

diagnosticul tenului

Pentru acasa, Alina mi-a facut cateva recomandari importante. In primul rand, ea m-a sfatuit sa renunt la demachierea cu lotiune micelara. M-a sfatuit sa folosesc produsul doar pentru indepartarea machiajului din zona ochilor, dar sa aleg un demachiant bifazic pentru ochi, iar tenul sa il curat de doua ori cu un gel de curatare astringent, pentru ten gras – mai intai sa indepartez reziduurile de machiaj prin miscari circulare, apoi sa clatesc si sa aplic din nou gel de curatare, pentru a ma asigura ca tenul e perfect purificat. La sfarsit, evident, trebuie sa clatesc foarte bine.

Pentru zi, Alina mi-a recomandat sa folosesc o crema lejera hidratanta, care sa nu incarce tenul deja gras. Si seara pielea are nevoie de hidratare, pentru a echilibra nivelul de apa din epiderma si pentru a conferi acea stralucire sanatoasa.

Mi s-a recomandat si curatarea intensa a porilor si indepartarea punctelor negre la salon, cu ajutorul extractiilor. Iar apoi, pentru un plus de hidratare si luminozitate, o masca cu vitamina C, despre care, cum spuneam, am sa va povestesc in curand!

Concluzia mea dupa aceasta experienta?

Cred ca ar fi ideal sa nu mai cumparam produse cosmetice de ingrijire dupa ureche si sa cerem sfatul specialistului, deoarece prin alegerea incorecta a produselor putem sa facem mai mult rau decat bine tenului nostru. E important sa stiti ca produsele de ingrijire se recomanda in functie de varsta, tip de ten si problemele identificate de catre cosmetician. Este imperios necesar ca macar o data pe an sa vizitam si un dermatolog, mai ales atunci cand observam schimbari semnificative la tenul nostru, cum a fost si cazul meu.

Ce frumos spunea Coco Chanel:

„Natura iti ofera fata pe care o ai, la 20 de ani. La 50 de ani vei avea fata pe care o meriti!”