Inovatie in sanatate – Regim personalizat de vitamine si minerale

1
De Crina Okumus
13 aug. 2018

Sunt tare curioasa sa stiu daca cumperi vitamine si daca crezi in beneficiile acestora. Nu stiu exact cat buget aloci pentru vitamine pe luna, dar uitandu-ma in dulapul meu, eu investesc enorm.

Studiile arata ca 50% din americani iau vitamine, iar bugetul mediu pe luna pentru vitamine per individ in America este de 26$. Cum sa facem sa stim exact ce este benefic pentru fiecare dintre noi si ce cantitate sa luam? Ei bine, am aflat raspunsul si-ti povestesc si tie totul mai jos.

Personalizarea este un subiect extrem de fierbinte, discutat in America si nu numai, dar pana in prezent nu foarte dezvoltat, din punctul meu de vedere. Am descoperit o noua companie extrem de inovativa in domeniul personalizarii vitaminelor si mineralelor: Baze.com.

Baze este in momentul de fata cu 2 ani in avans fata de orice alte companii in personalizarea vitaminelor si mineralelor. Cum functioneaza? Primesti acasa un mic dispozitiv, care este un test de sange fara durere si care iti recolteaza doar 4 picaturi de sange (va promit ca nu simtiti nimic). Trimiti apoi dispozitivul la laboratorul lor (fara plata suplimentara) si primesti rezultatele de sange in maxim cateva zile, pe o aplicatie extrem de simpla (pe care si bunica o poate intelege). Dupa rezultate, primesti acasa cutiuta minune cu vitamintele necesare pentru fiecare zi in parte. In fiecare zi ai un nou pliculet, cu toate vitaminele pe care trebuie sa le iei, iar daca calatoresti, este extrem de convenabil sa le iei cu tine.

Fiecare dintre noi este extrem de diferit si vitaminele pe care le ia prietena ta nu sunt neaparat bune si pentru tine. Mai mult, daca luam cantitati prea mari sau prea mici, riscam sa ne punem in pericol sanatatea. Da, si pentru mine a fost un soc. Stiam ca am o lipsa foarte mare de vitamina D (chiar daca locuiesc in California, unde este mult soare pe tot parcusul anului) si am cumparat cea mai mare doza de vitmaina D existenta pe piata, lucru care nu a fost tocmai sanatos, dupa cum am aflat mai tarziu.

Ei bine, am aflat de la Philipp Schulte, care este si  fondatorul Baze.com, mai multe despre companie si despre personalizarea vitaminelor.

Crina: Cum ai descrie Baze.com intr-o propozitie?

Philipp: Misiunea noastra este sa facem suplimentarea vitaminelor sa fie benefica pentru fiecare persoana in parte.

C: De ce ai ales acest domeniu si spune-mi putin mai multe despre experienta ta?

P: In majoritatea tarilor occidentale, dezechilibrele nutritive sunt preocuparea numarul 1. Nu este nimic mai important. Daca am putea dezvolta un fel de produs/serviciu care sa ne optimizeze aportul de nutrienti, acest lucru ar avea un impact masiv asupra tuturor.

In ceea ce priveste experienta mea, de foarte multi ani am lucrat in domeniu. Am inceput sa ma gandesc mai serios la asta atunci cand am lucrat pentru o companie mare in aria vitaminelor, unde a devenit atat de evident ca ceva in modul in care luam suplimente a fost si este gresit.

C: Fapte și cifre despre situația actuală cu privire la efectul lipsei vitaminelor?

P: La nivel global, oamenii cheltuiesc 130 de miliarde de dolari pe suplimente – 90% din acesti bani sunt irositi pentru ca:

  1. Studiu dupa studiu arata ca actuala modalitate de a-ti lua vitaminele nu are niciun impact.
  2. In acelasi timp, exista numeroase studii care arata ca, daca se iau suplimente in functie de ceea ce corpul tau are nevoie, impactul poate fi uimitor. Unele vitamine pot imbunatati sanatatea cu pana la 30%.
C: Care crezi ca va fi viitorul in ceea ce priveste alimentatia?

P: Aceasta va fi din ce in ce mai sanatoasa si mai personalizata pentru ceea ce functioneaza pentru fiecare dintre noi.

C:  Tu mi-ai spus să nu iau Vitamina D cu cea mai mare concentrare pentru ca asta imi poate afecta sanatatea. Imi poti explica de ce?

P:  Pentru unele vitamine, cum ar fi vitamina D, riscul nu este doar acela de a nu avea suficient de mult in organism. Atunci cand iei prea mult, pe principiul „sa fie acolo”, iti poti pune in pericol sanatatea. Ca intotdeauna, este vorba despre echilibrul corect. Destul, dar nu prea mult.

C: Stiu ca lucrati cu cei mai buni producatori de vitamine pentru BAZE. Ne poti spune ce putem gasi pe piata in acest moment? Din punct de vedere al calitatii?

P: Exista producatori buni. Dar sunt la fel de multe produse cu o calitate slaba. Si problema este ca oamenii nu stiu si de cele mai multe ori doar urmeaza orbeste textul de pe eticheta.

C: Din experienta ta cu Baze pana acum, care este vitamina cel mai des intalnita in rezultate ca avand cel mai mare deficit?

P: De fapt, nu este o vitamina, ci acizii grași omega-3. Dincolo de vitamine, verificăm și mineralele.

C: Stiu ca Baze.com este deja prezent in SUA si foarte curand in Elveția. Cand o putem comanda in Romania?

P: Speram anul viitor.

C: O alta mare teorie de care eu, personal, sunt foarte socata este cea despre colagen. Spune-mi parerea ta?

P: Se pare ca exista dovezi care arata ca, intr-adevar, ar putea avea un impact pozitiv. In acelasi timp, m-as ingrijora, pentru ca nu stiu sigur daca sunt sau nu sanatoase suplimentele de colagen. Exista unele preocupari in ceea ce priveste cantitatea prea mare sau mica, mai ales cand sursa este de la animale.

C: Spune-mi care este cel mai important sfat pe care il vei da copiilor tai cand vor fi mari, in ceea ce priveste subiectul sanatatii.

P: Fii acum preocupat sa fii sanatos, lucru care te va scuti in viitor de o mulțime de probleme.

Foto: Art Disco, PR