5 cele mai bune asocieri alimentare pentru absorbtia nutrientilor

1
De Georgiana Dorobantu
14 iun. 2024

Nutrientii, atat macro, cat si micro, sunt esentiali pentru sanatatea noastra si starea de bine, dar stiai ca atunci cand asociezi unele alimente poti contribui la o mai buna absorbitie a nutrientilor in organism?

Numita „asocierea alimentelor”, aceasta strategie iti permite sa absorbi in organism cei mai multi nutrienti din mancarea pe care o consumi, ceea ce ofera beneficii pentru sanatatea intregului organism, nu doar a sistemului digestiv.

„Asocierea alimentelor poate crea un echilibru sanatos al bacteriilor din intestine si poate imbunatati digestia”, declara pentru Yahoo UK farmacistul Abbas Kanani. „Asta se intampla pentru ca atunci cand alimentele potrivite sunt combinate, permite intestinelor si intregului organism sa primeasca o cantitate adecvata de nutrienti, astfel incat sa functioneze la capacitate mexima”, adauga specialistul.

Vitaminele recomandate pentru creier si memorie. Dupa varsta de 40 de ani, doua sunt obligatorii

„Sa mananci combinatii noi si sa variezi in mod regulat dieta cu o multitudine de fructe, legume, alimente fermentate si cereale sustine o microbiota intestinala diversa si echilibrata, care este foarte importanta pentru sanatatea intestinala”, declara Kanani.

Cele mai bune asocieri alimentare pentru absorbtia nutrientilor:

 

Fier si vitamina C

Una dintre cele mai cunoscute asocieri alimentare este intre alimentele bogate in fier, precum spanac, nuci, carne rosie, si vitamina C, prezenta in citrice, ardei rosu, kiwi. Un studiu a aratat ca obiceiul de a lua 100mg de vitamina C la o masa poate creste absorbtia fierului cu 67%.

Calciu si vitamina D

„Alimente bogate in vitamina D, precum somonul sau sardinele, asociate cu alimente bogate in calciu, asa cum sunt verdeturile si broccoli, stimuleaza absorbtia calciului. Vitamina D ajuta, de asemenea, la reglarea cantitatii de calciu si fosfat din organism”, spune Kanani.

Licopen si grasimi

Grasimea face parte din grupul macronutrientilor, alaturi de carbohidrati si proteine, care compun cea mai mare parte a alimentatiei nostre. Licopenul se gaseste in fructele si legumele de culoare rosie, precum rosii, pepene verde si grepfrut roz. Prin urmare, avocado si rosiile reprezinta un exemplu de asociere pentru grasime si licopen.

Tonicul pe baza de citrice care stimuleaza imunitatea. Se prepara rapid si este plin de vitamine

„Licopenul este un antioxidant care se gaseste in rosii si care este absorbit mai bine cand este consumat impreuna cu grasimi sanatoase. Gatirea rosiilor poate creste, de asemenea, biodisponibilitatea licopenului”, declara specialistul.

Zinc si sulf

„Zincul este un nutrient care poate fi un motiv de ingrijorare pentru persoanele care au o dieta vegetariana”, declara pentru CNBC Make It medicul Catherine Perez, nutritionist specializat in dieta vegana. Aflat in cereale, seminte si leguminoase precum nautul, zincul poate fi absorbit mai bine atunci cand este asociat cu sulf.

De exemplu, poti sa adaugi ceapa sau usturoi, surse de sulf, in preparatele tale pe baza de naut.

Grasimi si vitamine solubile in grasime

Intestinele absorb anumite vitamine – vitamina A, D, E si K – atunci cand le asociezi cu o sursa de grasime. Un consum adecvat al acestor vitamine si absorbtia lor de catre organism sunt importante pentru ca deficientele au fost asociate cu un risc mai crescut de cancer si diabet de tip 2, potrivit nbcnews.com.

Adevaratele motive pentru care iti este pofta de dulce dupa masa de seara. Ar putea sa indice lipsa unor vitamine sau minerale

Asociaza alimente care contin grasimi sanatoase precum ulei de masline, avocado, ulei nerafinat de floarea soarelui cu alimente bogate in aceste vitamine. De exemplu, gasesti vitamina K in verdeturi precum spanac, kale, varza de Bruxelles; vitamina A se gaseste in legume galbene si rosii, vitamina D in lapte, somon si ciuperci, iar vitamina E intr-o varietate de nuci si seminte, spune medicul nutritionist Ginger Hultin pentru publicatia citata.

Foto: depositphotos.com