5 nutritionisti dezvaluie ce alimente consuma in fiecare zi pentru sanatatea creierului, longevitate si o stare de spirit mai buna

1
De Georgiana Dorobantu
7 mart. 2024

O dieta echilibrata este una dintre cheile unui stil de viata sanatos, dar expertii spun ca unele alimente se remarca prin faptul ca sunt mai sanatoase si mai bogate in nutrienti decat altele.

Cativa nutritionisti de la Harvard si precum si experti in longevitate au dezvaluit pentru Make It care sunt obiceiurile alimentare pe care le respecta pentru o sanatate cat mai buna. Cei mai multi dintre ei au mentionat aceleasi alimente pe care le includ cu regularitate in dieta lor.

Iata cinci tipuri de alimente pe care medicii si nutritionistii le consuma in fiecare zi pentru sanatatea creierului, sanatatea inimii, longevitate si o stare de spirit mai buna:

Verdeturi si legume cu frunze verzi

Importanta legumelor cu frunze verzi in dieta zilnica nu poate fi contestata. Se pare ca expertii recomanda de fiecare data cand au ocazia consumul acestor alimente. Consumul de legume cu frunze verzi, precum spanacul si varza kale, sustine sanatatea creierului prin continutul ridicat de fibre. Studiile au demonstrat ca alimentele bogate in fibre au fost asociate cu un risc mai scazut de a dezvolta depresie.

De asemenea, sunt pline cu nutrienti esentiali, inclusiv vitamina A, acid folic, vitamina C, fier, vitamina K, potasiu si calciu.

Fructe de padure

Ar trebui sa consumam fructe in fiecare zi daca se poate, recomanda specialistii. Iar dintre toate fructele, un grup se face remarcat cand vine vorba de cele mai multe beneficii pentru sanatate: fructele de padure.

Afinele, in special, sunt deosebit de benefice, spune cercetatorul in domeniul longevitatii Neil Paulvin. Specialistul le numeste „Sfantul Graal” al alimentelor pentru longevitate. Sunt bogate in vitamine si antioxidanti „care protejeaza corpul de infectii ca o armura”, spune Paulvin. Afinele sunt, de asemenea, excelente pentru sanatatea ochilor, refacerea muschilor, sanatatea creierului si sanatatea celulelor, adauga el.

Toate fructele de padure isi obtin culoarea din flavonoide, care sunt un grup de fitonutrienti ce a fost asociat cu imbunatatirea sanatatii creierului si reducerea declinului cognitiv. Ele au, de asemenea, un continut mai mic de zahar decat alte fructe precum bananele si mango, a declarat nutritionistul Mary Ellen Phipps pentru CNBC Make It.

Peste si proteine slabe

Medicii si nutritionistii incurajeaza limitarea consumului de carne rosie si inlocuirea cu optiuni mai sanatoase, precum proteinele slabe. Surse bune de proteine sunt somonul, ouale, tonul si tofu.

Somonul este popular printre experti deoarece contine numeroase vitamine din grupul B, excelente pentru sanatatea creierului, potrivit dr. Uma Naidoo, psihiatru nutritional format la Harvard si autor al cartii „Calm Your Mind with Food”.

Pestele si fructele de mare au, de asemenea, niveluri mai scazute de colesterol decat carnea rosie si sunt alegeri mai bune pentru o inima sanatoasa, a declarat cardiologul Dr. Elizabeth Klodas pentru CNBC Make It.

Leguminoase

Leguminoasele sunt adevarate „alimente pentru longevitate”, dar sunt subestimate, spune nutritionistul Samantha Heller. Ea dezvaluie ca le consuma zilnic pentru a-si intari sistemul imunitar. Sunt bogate in proteine, fibre, antioxidanti si minerale precum magneziu si fier, a declarat specialista.

Iata cateva leguminoase pe care sa le incluzi cat mai des in alimentatia ta:

  • Linte
  • Fasole neagra
  • Naut
  • Boabe de soia
  • Edamame
  • Fasole rosie

Nuci si seminte

Poate fi usor sa trecem cu vederea nucile si semintele, dar aceste alimente „concentrate” sunt pline de acizi grasi omega-3 „care te ajuta sa-ti mentii celulele creierului sanatoase si sa scada inflamatia”, spune neurologul de la Harvard Lisa Genova.

De exemplu, semintele de floarea soarelui sunt „una dintre cele mai bune surse vegetale de vitamina B5”, potrivit specialistei. Iar alunele si nucile pecan sunt bogate in polifenoli. „Alimentele bogate in polifenoli sunt extrem de importante pentru ca au proprietati antiinflamatorii si antioxidante. In plus, nucile contine fibre si micronutrienti multipli de care corpul nostru are nevoie”, adauga experta.

Foto: depositphotos.com