13 trucuri care ma ajuta sa slabesc

1
De Andreea Raicu
18 aug. 2022

Ce fac sa slabesc? Cum imi mentin aceeasi greutate? Cred ca multe dintre noi ne-am pus aceste doua intrebari la un moment dat in viata.

Nu cred ca exista saptamana in care sa nu fiu intrebata aceste lucruri. Raspunsul meu e mereu acelasi: asculta-ti corpul si vei sti exact de ce ai nevoie.

Cum am ajuns la concluzia aceasta? Dupa foarte multi ani de chin, cure de slabire, cele mai drastice diete, clasica infometare, frustrari si curiozitatea de a incerca orice pentru a avea greutatea dorita.

Cred ca nu mai este nevoie sa spun ca infometarea nu da roade, ba din contra, produce dezechilibre – atat fizice, cat si emotionale. Slabesti putin in primele zile, pana la prima masa copioasa cand corpul isi face „provizii” pentru perioadele in care se gandeste ca va fi privat din nou de nutrienti, si uite cum ai pus mai multe kilograme decat ai slabit. Asa ca, te rog, intelege ca infometarea nu este o solutie.

Dupa ce m-am echilibrat emotional, am inteles ca nu voi obtine nimic de la coprul meu daca nu il tratez cu dragoste si respect. Exact asa cum as face cu un prieten. Daca esti draguta cu el, si el va proceda la fel.

Lucruri la care am renuntat ca sa fiu fericita – Partea I

Am inceput sa ma documentez si sa experimentez tot felul de regimuri alimentare – de la raw vegan, la vegetarian, la ketogenic, macrobiotic, post intermitent, fara gluten, carne sau lactate. Unele mi-au placut, altele mai putin, dar cert este ca am luat din fiecare ce am observat ca imi face bine si mi-am creat propriul stil alimentar care imi bucura atat corpul, cat si pe mine.

O sa impartasesc cu tine cateva trucuri care pe mine ma ajuta. Pe unele poate le stii si le-ai integrat, dar in timp ai uitat de ele, pe altele poate le descoperi acum.

1. Mananc incet si nu mai am alta activitate in acelasi timp.

Adica fara TV si social media. E nevoie de 20 de minute dupa ce ai inceput sa mananci pana cand informatia ajunge la creier. Daca manaci mai repede e posibil sa consumi mai mult decat ai nevoie.

2. Beau multa apa.

Stiu ca ai auzit asta de atat de multe ori, dar nu iti iese mereu, asa ca m-am gandit sa-ti readuc aminte. Studiile arata ca apa accelereaza scaderea in greutate si te ajuta sa iti mentii greutatea. Beneficile apei le poti gasi aici.

3. Dorm 7-8 ore pe noapte.

De ce am scris despre somn aici? Pentru ca este o resursa importanta de energie. Daca nu dormim avem nevoie sa ne luam energia din alta parte. De unde? Din mancare, si ajungem sa mancam mult peste cat ar trebui, doar ca sa avem energie sa functionam. Nu ai observat ca mananci mai mult cand esti obosita?

4. Am eliminat alimentele la care am intoleranta: gluten si lactoza.

Asta nu inseamna ca nu mai mananc niciodata, doar ca imi asum ca atunci cand le consum ma voi simti umflata si balonata pentru o zi. Dar pentru mine merita, mai ales in vacantele in Italia unde nu am cum sa ma abtin de la pizza si paste 🙂 Deci eu zic ca un astfel de test te va ajuta daca celelalte metode de slabit nu au functionat.

Ma numesc Andreea Raicu si am celulita si vergeturi

5. Nu consum zahar.

Mi-am educat papilele gustative cu gusturi mai putin dulci, asa ca acum cand am pofta si gust din ceva ce obisnuiam sa mananc inainte, mi se pare prea dulce. Evident ca exista si exceptiile de la regula, iar in rest exista alte variante: sirop de orez, curmale sau alti inlocuitori naturali.

6. Mananc fructe in loc sa le fac suc.

7. Consum des alimente care sprijina metabolismul.

Legume verzi in special (broccoli, salate, fasole), peste (de captura) si fructe de mare, fructe (de padure, struguri, pepene, avocado), seminte si uleiuri (floarea soarelui, canepa, avocado, masline) cereale (mei, orez brun).

8. Mananc doua mese pe zi: dejun si cina.

Este un obicei pe care l-am caparat din postul intermitent, care mi-a facut foarte bine.

9. Portiile mele sunt mai mici.

Sunt pofticioasa si recunosc ca imi place sa mananc, insa am realizat ca portiile mici sunt cheia, asa ca imi pun mai putin in farfurie ca sa ma asigur ca nu mananc prea mult.

10. Am o lista cu restaurantele de unde pot comanda mancare sanatoasa.

Avocadoo, Rawdia, Pokeful, Arome, Papila, Sara Green, Sensi – si realizez ca sunt destul de multe in utima vreme, asa ca ma gandesc sa scriu un articol doar pe acest subiect. Te-ar interesa?

11. Ma bazez pe gustari sanatoase.

Am mereu la mine migdale sau seminte sau batoane pentru ca stiu ca atunci cand mi se face foame sunt in stare sa mananc …aproape orice

12. Am eliminat mancarurile procesate.

Prajeli, compoturi, cocktailuri, alune prajite, gogosi, mancaruri semipreparate, indulcitori artificiali, bauturi energizante, orez alb, faina alba, gluten, zahar, sare alba, chipsuri, grasimile saturate.

13. Nu ii interzic corpului meu nimic atunci cand imi cere.

Pentru ca stiu ca daca o voi face, va acumula frustrari si nu va rezista prea mult pana sa dea buzna in frigider sau in sertarul cu bunatati. O bucatica de ciocolata, un cartof prajit o data la ceva timp… si nu va cere prea mult.

Viata e scurta si ne-a fost data ca sa ne bucuram. Iar eu cred ca mancarea e una dintre bucuriile vietii. De ce sa o pierdem? Trebuie doar sa o facem cu masura. Fii curioasa si experimenteaza, doar asa vei sti ce iti face bine si ce nu.

Abia astept sa imi povestesti experienta ta.

Love,

A

Foto: Alex Rosieanu