Alimentatie sanatoasa. Sfaturi pentru o viata echilibrata

1
De Andreea Raicu
21 ian. 2015

E adevarat ca mancarea nu e numai o placere, ci o necesitate, dar la fel de adevarat e ca mancarea poate fi cauza unor grave probleme de sanatate! Iata cateva sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa.

Urmeaza aceste sfaturi daca vrei sa ai o alimentatie sanatoasa

Una dintre atitudinile-sablon pe care le observ foarte des in jurul meu este victimizarea. Cum avem o problema de sanatate, cum dam buzna intr-o farmacie in cautarea medicamentelor-minune, care sa ne vindece peste noapte. Luam la puricat forumurile pentru un diagnostic “profesionist”, ne panicam si ne plangem de bolile pe care le avem si de care credeam ca le-am putea avea. De fapt, in toata aceasta goana dupa solutii, noi incercam sa rezolvam efectele, nu cauza.

E grav ca suferim nu numai de boli, ci si de incapatanarea de a manca ce nu ne face bine

Vrem sa nu ne mai doara dintii, dar continuam sa mancam zahar. Vrem sa nu ne mai doara capul, dar bem doua cafele pe zi. Vrem sa nu ne mai doara spatele, dar nu facem niciun fel de sport. Vrem sa nu mai avem probleme cu digestia, dar “investim” zilnic in carne, ciocolata, alcool si bauturi carbogazoase. Am fost crescuti cu sertarul de medicamente in casa si stiam ca, daca avem o problema, o rezolvam cu o pastila din dotare. Asa am ajuns sa ne facem rau doar pentru ca ne gandim ca putem ulterior sa luam un medicament care indreapta situatia.

Alimentatie sanatoasa – Mai bine prevenim decat sa tratam

Dar daca va ganditi mai bine, ar fi mai simplu sa nu trebuiasca sa rezolvam o problema de sanatate, ci sa facem in asa fel incat sa inlaturam cauza acelei probleme! Preventia inca nu prevaleaza tratamentul si asta e motivul multor necazuri.

Am fost martora unui dialog care m-a uimit: intr-o clinica, un medic o intrebat-o pe pacienta a lui care avea in jur de 1.60 m si peste 80 de kilograme daca are vreo problema de sanatate. Si ea a afirmat senina ca nu, nu are! Medicul a fost contrariat si pana si eu, care nu ma erijez intr-un specialist, imi dau seama ca o inima nu functioneaza in parametri normali cand are de pompat sange intr-un corp supraponderal. Ca picioarele sunt nevoite de suporte o greutate foarte mare, ca ficatul se deregleaza, iar de coloana care trebuie sa sustina atatea kilograme… ce sa mai zic?!

Ascultati-va corpul, el stie ce il supara

Nu trebuie sa ai doctorat in medicina ca sa realizezi ca esti pe punctul de a te imblonavi sau chiar ca esti bolnav deja. Corpul e cel care ne spune singur cand ceva nu e in regula! Ascultati-va corpul! Veti afla nu numai efectele, ci si cauzele problemelor.

De fiecare data cand ceva nu functioneaza el ne da un semn: durerile de cap, balonarile, tusea, ametelile, febra… Sunt modalitatile prin care trupul nostru trage semnale de alarma.

Eu, de exemplu, am avut niste ani cand mancam foarte multa carne. Din ce in ce mai des, dupa masa, ma durea stomacul, aveam o stare generala proasta, simteam ca am un bolovan in burta. Ca sa ma simt mai bine luam tot felul de medicamente care sa-mi usureze digestia! De altfel, tin minte ca de fiecare data cand veneau Sarbatorile, in varful listei de cumparaturi, alaturi de alimente, erau Trifermentul si Colebilul! Noi stiam deja ca o sa ne fie rau si cu toate acestea nu renuntam la cauza raului…

Dupa ce m-am documentat, dupa ce am vorbit cu specialisti si am citit o multime de carti despre nutritie, am constientizat ca eu, pur si simplu, am un sistem digestiv sensibil. Nu am mai luat Triferment si niciun alt astfel de medicament. Cum? Pur si simplu nu am mai mancat ceea ce imi facea rau! Mi-am ascultat corpul si am scapat de o problema!

Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa – Mancati corect ca sa va simtiti bine!

Nu va indemn sa nu mai mancati niciodata carne! Nu va spun sa mancati doar cereale sau migdale sau legume. Va spun doar, ca o concluzie la care am ajuns pe propria piele, sa fiti atenti la reactiile pe care corpul vostru le are la anumite alimente si sa fiti echilibrati!
Nu ca sa aratati bine. Ca sa va simtiti bine! Faceti asta pentru sanatatea voastra, pentru a scapa de stres – problemele de sanatate sunt o mare sursa de stres! – pentru a va prelungi viata.

Incercati sa dormiti suficient – cel putin sapte ore pe noapte – sa faceti miscare, sa nu mai mancati in creierii noptii (cand stomacul vostru ar trebui sa se odihneasca, nu sa digere mese copioase), sa va hidratati.

Sanatatea noastra e principala noastra responsabilitate. Nu farmacistii, nu medicii trebuie sa ne dea solutii ca sa ne simtit bine, ci noi insine suntem cei care putem sa ne facem viata usoara si sanatoasa. Mancarea e o placere, nu o corvoada pentru corp.
Dati-i ce are nevoie si DOAR cat are nevoie si veti vedea ca nu numai ca veti arata bine, dar va veti si simti bine!