Aud prea des femei care spun: „Imi este rusine sa fac dragoste!”

Shutterstock
1
De Andreea Raicu
11 apr. 2018

Mi-e rusine sa fac dragoste – e o propozitie pe care am auzit-o de multe ori si, in mod paradoxal, de la femei mature, femei care au capatat o oarecare experienta de viata.

„Mi-e rusine sa fac dragoste.”

„Mi-e rusine de corpul meu.”

„Mi-e rusine ca nu stiu ce trebuie sa fac.”

„Mi-e rusine ca nu sunt pregatita.”

„Mi-e rusine ca o sa ma fac de ras si nu o sa ma mai placa.”

„Mi-e rusine sa nu fac ceva care sa il faca sa creada ca e ceva in neregula cu mine.”

„Mi-e rusine ca imi plac anumite lucruri.”

Sunt sigura ca aceasta lista poate continua…

Sunt convinsa ca, cel putin intr-un punct al vietii voastre, v-ati pus macar o data aceasta problema. Eu una, cu sinceritate, va marturisesc ca da.

Cu totii crestem cu diverse conditionari, lucruri pe care le auzim in familie de mici, despre cum ar trebui sa fie momentul in care ne vom casatori si vom face dragoste. Ok, nu cred ca mai este neaparat valabil acum 🙂

Cert este ca am crescut incorsetati in atatea rusini si idei care ne fac sa ne invinovatim si mai tare de ceea ce suntem.

„Mi-e rusine sa fac dragoste” – exista solutii pentru aceasta problema
Cum spunea si Brene Brown, al carei discurs despre vulnerabilitate vi-l recomand cu drag, rusinea ne face sa credem ca e ceva in neregula cu noi si asta ne face sa ne dorim sa ne izolam, sa stam undeva departe, unde nimeni nu poate vedea imperfectiunile noastre, lucru care ne face sa fim din ce in ce mai singuri. Mai multe puteti citi in cartea ei  Am crezut ca e vina mea, dar nu era.

Varianta 1

Unul dintre cele mai bune moduri prin care putem scapa de aceasta rusine este sa o expunem. Da, stiu ca nu este usor, dar odata aratata, ea isi pierde puterea. Si va rog sa nu o faceti oricum. Fiind vorba despre ceva foarte vulnerabil, extrem de sensibil, va sfatuiesc sa va deschideti inima doar in fata celor care va fac sa va simtiti in siguranta, celor care va iubesc si in care aveti incredere. Niciodata atunci cand nu simtiti. Momentul in care o faceti este foarte important.

Varianta 2

Un alt mod la fel de eficient este, poate, sa mergeti la grupuri de suport.

Nu stiu daca ati auzit de ele, dar sunt extrem de eficiente. Grupul de suport este o metoda terapeutica in care mai multe persoane se intalnesc saptamanal, sub indrumarea unui psiholog, pentru a-si impartasi problemele. Fiecare are o tema care trebuie sa fie comuna tuturor participantilor. Poate fi depresie, anxietate, divort, dependente, dificultati interpersonale, violenta domestica, violenta fizica, sexuala, psihologica, etc. Asa cum spuneam, de multe ori cand ne confruntam cu probleme, avem sentimentul ca suntem singurii care trec prin asa ceva. A afla ca mai sunt si altii care trec sau au trecut prin situatii similare este eliberator. Este un grup sigur, in care confidentialitatea este obligatorie, iar numarul de persoane variaza de la 5 la 10.

Varianta 3

Insa, daca nu va simtiti pregatiti  (sau daca nu va simtiti confortabil) in acest moment sa participati la un astfel de grup, o alta varianta ar fi sa cautati interviuri cu oameni care vorbesc despre probleme similare cu ale voastre.

Ce am invatat in viata este faptul ca totul are o rezolvare, oricat de greu este procesul care duce la final.

Iar atunci cand vine vorba de dragoste, lucrurile stau si mai usor, pentru ca aici trebuie sa iti pui lacat mintii si sa asculti doar ce isi doreste inima.