Ce ma motiveaza

1
De Andreea Raicu
4 sept. 2018

Sunt foarte des intrebata cum de am atat de multa energie si de unde mi-o iau. Ba chiar imi e pus la indoiala faptul ca as putea sa ma enervez vreodata sau sa am energia necesara sa fac ce imi doresc.

E adevarat, sunt un om pozitiv si de mica am fost invatata sa vad partea plina a paharului, sa vad partea buna a lucrurilor si sa ma bucur de ce am. E adevarat ca traim intr-o societate nemultumita, care vrea  sa gaseasca tot ce nu functioneaza, ce nu e bine, ce nu e asa cum ar trebui.

Si eu, la randul meu, m-am lasat virusata de acest lucru. Au fost dati in care m-am concentrat pe ce nu aveam, indiferent de cat de bune si frumoase erau cele pe care le aveam, lasand astfel orice lucru frumos sa fie umbrit si de cea mai mica nemultumire.

Aveam momente in care, desi viata mea era perfecta, ma simteam fara directie si simteam ca nu am pentru ce sa traiesc, lucru pe care il aud foarte des si de la cei cu care intru in contact.

Insa dupa calatoria in India lucrurile s-au schimbat, am inceput sa vad partea buna din toate lucrurile care mi se intamplau, indiferent de cat de negre erau. Asa am gasit puterea de merge mai departe, chiar daca in unele zile imi era greu sa ma ridic din pat. Pentru ca, da, si eu am momente in care mi-e greu si sunt obosita.

Dupa aceasta experienta, care mi-a schimbat viata pentru totdeauna, am gasit puterea sa ma motivez si sa am acea energie care sa ma faca sa simt bine cu mine si sa am senzatia ca pot merge pana la capatul pamantului.

Si pentru ca am aceasta energie molipsitoare, vreau sa impartasesc cu voi cateva dintre lucrurile care ma fac sa ma simt asa, ca sa puteti simti acealeasi lucruri.

Meditatia

Ma ajuta sa imi iau timpul si spatiul de care am nevoie ca sa pot vedea realitatea exact asa cum este, fara sa o deformez. Devin constienta de ganduri care de multe ori sunt nocive si astfel le pot controla. Pot sa ma uit ca un observator la tot ce se intampla, fara sa mai judec pentru fiecare lucru pe care il fac, imi dau voie sa ma accept asa cum sunt si sa accept viata cu tot ce are ea. Este una dintre cele mai importante surse de energie pentru mine.

Audiobook-urile si discursurile TED sau motivationale

In perioadele in care sunt obosita, in care simt ca nu mai am energie, la sala, in masina sau in parc, atunci cand alerg, ascult carti sau podcast-uri. Este incredibil cum activeaza in mine acea energie pe care o credeam pierduta. Chiar si in momentele in care alerg si cred ca nu mai pot sa fac un metru, acest suport ma motiveaza incat ajung sa alerg mai bine de 5km.

Prietenii care iti dau spatiu, te accepta si te iubesc asa cum esti

In momentul in care te simti pierdut, coplesit si fara energie, toata lumea simte nevoia sa iti dea sfaturi, sa iti spuna cum sa procedezi, dar lucrul de care ai nevoie, de fapt, este sa fii ascultat, pentru ca doar asa poti sa iti dai seama de ce ai nevoie. Nu ai nevoie de sfaturi, ai nevoie de spatiu sa fii asa cum este esti, pentru a scapa de presiunea ca trebuie sa faci ceva bine mereu.

Recunostinta

Cred ca cea mai mare energie si motivatie mi-o iau din faptul ca sunt recunoscatoare in fiecare zi pentru toate lucrurile bune care mi se intampla. Sunt recunoscatoare pentru sanatatea mea, pentru viata pe care am trait-o, pentru oportunitatile de care m-am bucurat. E foarte usor sa te concentrezi pe ce nu ai, pe ce-ti lipseste, dar mult mai mult bine iti face, spiritual si emotional, sa-ti indrepti privirea cu recunostinta catre toate darurile pe care le-ai primit in viata. Nu trebuie sa fie lucruri materiale, pentru ca nu ele conteaza pana la urma. Bucura-te de familia ta, de prietenii tai, de energia ta si de tot ce te face sa te trezesti dimineata si sa o iei de la capat. Sunt lucruri pe care uneori consideram ca le meritam apriori, tocmai de aceea nu ne concentram pe ele, dar ar trebui, pentru ca de aici ne luam verva pozitiva si fericirea aia pura, simpla, dar durabila.

Schimbarea

Unul dintre lucrurile foarte importante pe care le-am invatat este faptul ca nimic nu ramane asa pentru totdeauna. Indiferent ca e vorba de perioade bune sau mai putin bune, ele trec. Asa ca in momentele in care mi-e greu stiu ca sunt acolo pentru ca am de invatat ceva si ca ulterior va trece si vor veni zile mai senine.

Cateva dintre cartile care au fost alaturi de mine in momentele grele sunt: Man’s Search for Meaning, de Viktor Frankl, The Miracle Morning, de Hal Elrod, The Gifts Of Imperfection, de Brene Brown…

Sper sa te ajute sa iti gasesti motivatia, pentru ca tu esti singurul om care poate sa o faca pentru tine si odata ce accesezi acea putere interioara, capeti o forta cu care, daca ai vrea, ai putea sa muti muntii.

Foto: Alex Rosieanu