Lucruri la care am renuntat ca sa fiu fericita – Partea a II-a

1
De Andreea Raicu
23 iul. 2022

Recent, am facut o lista cu lucrurile pe care le-am eliminat din viata mea pentru a putea trai cu bucurie si libertate. Ti-am impartasit o parte dintre ele, iar aici vei descoperi a doua parte.

In prima parte a articolului iti vorbeam despre lipsa unei rutine zilnice, viata pe pilot automat, perfectionism etc. Uite si alte lucruri la care am simtit sa renunt ca sa pot sa am o viata implinita (iti recomand din inima sa incerci si tu):

Fricile

In stransa legatura cu tot ce am enumerat mai sus, fiind o persoana care a fost obisnuita sa fie si sa faca DOAR ce trebuie ca sa fie pe placul celorlalti, am fost mereu coplesita de frici: frica de a fi judecata, de a nu gresi, de a nu fi pe placul tuturor, de a nu fi respinsa, de a nu esua in ce imi propun, si diverse alte fobii precum frica de inaltime, de intuneric, de viteza, de necunoscut.  Abia dupa ce am inteles ca doar prin expunerea la ele le pot intelege, si ca oricum nu pot controla ceea ce urmeaza sa mi se intample, am invatat sa le depasesc, m-am imprietenit cu ele. Am inlocuit teama cu increderea ca ceea ce este pentru mine se va intampla, si ca din orice experienta neplacuta voi afla ceva nou despre mine.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Andreea Raicu (@araicu)

4 lucruri pe care sa le faci atunci cand simti ca nu valorezi nimic

Relatiile nerezolvate din trecut

Indiferent daca vorbim despre relatii de iubire sau prietenie, nu este niciodata usor sau lipsit de emotie momentul cand o astfel de relatie se incheie. Am aflat pe pielea mea, insa, ca multe astfel de relatii raman de-a dreptul nerezolvate, neincheiate corespunzator, si ajungem sa le purtam cu noi mult timp dupa ce credeam ca le-am dat uitarii. Am realizat ca acele relatii din care am iesit “trantind usa” – cu furie si resentiment, cu frustrare sau nemultumire, sau fara un “closure” adecvat, au ramas de fapt alaturi de mine ca o centura pe care nu stiam ca o port, dar care se strangea pe masura ce trecea mai mult timp.

Pentru ca, atata vreme cat nu faci pace cu tine legat de persoana si situatia respectiva, ceva te va macina pe interior.

Si ori de cate ori vei afla cate ceva despre persoana respectiva, rana se reactiveaza. Odata ce mi-am dat seama de asta, mi-am dorit foarte mult sa fac pace cu toti acesti oameni, chiar daca relatiile nu s-au refacut niciodata. Am invatat sa iert si asta mi-a dat si libertate si vindecare. Doar asa poti sa iti recapeti libertatea adevarata!

Oamenii nepotriviti si/sau relatiile toxice

Se spune ca noi suntem media celor 5 oameni cu care ne petrecem cel mai mult timp. Cu asta in minte, este important sa iti faci o analiza din cand in cand si sa vezi daca ceea ce descoperi este conform cu impresia pe care o ai tu despre tine.  Relatiile toxice sau pur si simplu nepotrivite iti consuma energia, nu te ajuta sa cresti, ba din contra, in loc sa iti dea – iti iau!

Mie personal mi-a luat ceva timp sa inteleg asta si am realizat cat este de important sa fiu inconjurata de oameni care au aceleasi valori ca mine, care sunt empatici, de care nu ma simt judecata si care ma accepta exact asa cum sunt, fara sa ma conditioneze in vreun fel. Tot ce pot sa iti spun este ca viata mea este mult mai usoara de cand am invatat sa selectez oamenii cu care imi petrec timpul.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Andreea Raicu (@araicu)

Obiceiurile nocive

Aici lista e destul de lunga si, desi imi e rusine sa recunosc, a existat o perioada in viata mea cand le bifam pe absolut toate. Obiceiurile nocive pot avea pe termen lung un efect extrem de negativ asupra sanatatii si a vietii in general.

Daca vrei sa incepi sa simti altfel viata, incearca sa renunti la activitati precum: timpul petrecut pe retelele sociale, statul excesiv la TV, iesitul in oras si la evenimente mult prea des, fumatul si consumul de alcool, somnul insuficient sau la ore nepotrivite, alimentatia nesanatoasa si fara un program sanatos de mese, dependenta de grupurile sociale, cumparaturile compulsive sau plecatul mereu pe undeva. Toate sunt de fapt feluri de a fugi de emotii care dor, de constientizari, de amintiri dureroase sau pur si simplu nevoia de a evita sa ne uitam la ceea ce ne lipseste in viata noastra.

„Tunsoarea fluture” este noul trend adorat de celebritati: flateaza orice forma a fetei

Regretele

Este absolut de necrezut cat de mult timp din viata noastra irosim regretand lucruri pe care nu le-am facut sau cuvinte pe care nu le-am rostit. Eu una am consumat cantitati incredibile de energie avand regrete de toate felurile: ca nu am avut mai mult curaj sa incerc anumite lucruri, ca mi-a fost teama sa spun diverse in contexte in care am ales sa tac, ca am ramas prea mult in relatii din care as fi vrut sa ies mai curand, sau din contra, m-am grabit sa ies din altele unde poate ar fi meritat sa am mai multa rabdare.

In principiu, mi-am consumat multe ganduri in jurul lui “DACA”.

De ceva timp incoace insa, intelegand cat de nefolositoare sunt aceste regrete, mi-am promis ca daca apare ceva pe care mi-ar placea sa il fac, atunci il fac pe loc si nu mai ratez ocazii, ca nu mai evit sa vorbesc din teama si ca acord mai putina critica si mai multa rabdare, atat mie insami cat si oamenilor din jurul meu. Viata e mult mai vesela si mai luminoasa fara regrete in ea!

Lipsa de asumare a responsabilitatii

A existat o vreme in viata mea cand mereu gaseam in exterior scuze pentru ceea ce se intampla in realitatea mea. Excursia in India a fost cea care m-a facut sa inteleg ce importanta este aceasta asumare a responsabilitatii, si cat de eliberator este sa gasesti in interior cauza pentru care se intampla lucruri in viata ta. Nu numai ca am invatat sa nu mai dau vina pe altii, dar ma si folosesc de aceasta asumare a responsabilitatii pentru a crea lucruri frumoase. Acum stiu ca sunt unica responsabila pentru binele sau raul care apare in viata mea.

 Atasarea de obiectiv

Am trait atat de multa vreme atasata de scopurile pe care mi le setam incat foarte greu am realizat ce inseamna sa traiesc altfel decat asa. Mult timp nu intelegeam de ce, in urma celebrarii unui succes mult asteptat, ramanea mai degraba un gol si o epuizare mentala si fizica in locul unei impliniri. Ajunsesem sa alerg cu ochii exclusiv pe “tinta” fara sa ma mai uit in jur in tot parcursul meu catre atingerea obiectivului.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Andreea Raicu (@araicu)

Intre timp am realizat ca mult mai important decat obiectivul in sine este intreg procesul pe care il parcurgi ca sa ajungi la el.

Iar acum vreau sa ma bucur de aceasta calatorie, si nu neaparat de lucrul pe care vreau sa il obtin, iar daca ratez sa ating tinta, inteleg ca exista un motiv pentru care se intampla asta, incerc sa il gasesc si sa il inteleg pentru ca data urmatoare sa fiu si mai pregatita.

Nu ar trebui sa ai incredere totala intr-un nou partener pana nu raspunzi la aceste 7 intrebari

Nevoia de a controla totul

Cand nu ai incredere in tine, iti e frica de necunoscut si mai esti si perfectionist, ai impresia ca vei fi in siguranta doar daca ai totul sub control! Mai mult de atat, ti se pare ca de tine tine totul. Ceea ce este o iluzie! Sunt atatia factori care nu tin de tine, incat ar fi de-a dreptul arogant sa ai impresia ca tu esti centrul tuturor intamplarilor: oameniisi felul in care ei functioneaza (emotiile lor, perceptia lor asupra ta, comportamentul lor), contextul in care te afli, neprevazutul – nelipsit din orice situatie.

Am trait cu nevoia de a controla totul multa vreme, si nu intamplator ea este ultima din lista mea de lucruri la care am renuntat: pentru ca la ea mi-a fost cel mai greu sa renunt.

Pentru ca, pentru mine, sa am lucrurile sub control insemna pur si simplu sa exist. Cand viata mi-a servit insa mult neprevazut, cand am fost fortata sa dau drumul controlului – iar India a fost una dintre experientele care au schimbat perceptia asupra acestei notiuni – am constientizat ca ma identificam cu el. Am inteles atunci ca singurul lucrul lucru pe care il pot controla si gestiona sunt eu insami si felul in care ma raportez si reactionez la ce mi se intampla.

Renuntarea la control mi-a schimbat cu adevarat viata. Neprevazutul nu ma mai surprinde, ba chiar ma incanta, pentru ca nu este niciodata intamplator!

Foto: Creative Art Works