Parfumurile mele preferate de-a lungul anilor

1
De Andreea Raicu
21 ian. 2023

“Uneori gasesti o sticluta, si din ea ti se reintoarce sufletul.”- Baudelaire

Cam asta este si motivul pentru care ador si eu parfumurile in general!

Dincolo de semnatura invizibila pe care un parfum o da personalitatii unei femei, el devine un adevarat tovaras de drum in viata, si inca unul cu o memorie extrem de buna, care are capacitatea sa te plaseze cu exactitate in diferitele momente petrecute impreuna. Te pune in contact cu cele mai profunde locuri din sufletul tau!

Pentru mine, parfumul reprezinta o parte a personalitatii mele, o extensie a mea oriunde merg, si niciodata nu mi-a placut sa le schimb prea des. Cumva, ele sunt in contact mereu cu ceea ce sunt eu la momentul respectiv, cu ceea ce manifest, cu ceea ce simt si gandesc. Cu stadiul din dezvoltarea mea personala in care ma aflu. De aceea, cand imi gasesc un parfum care ma reprezinta, il folosesc un timp indelungat, si imi este foarte greu sa renunt la el. Privind in urma, constat ca am fost chiar extrem de fidela parfumurilor mele preferate, unele ramanand alaturi de mine ani la rand – pe cel din prezent il folosesc de 9 ani!!!

Iata perfumurile mele preferate, in ordinea in care ele au intrat in viata mea:

1. Anais Anais– CACHAREL

Inspirat din numele Zeitei Persane a Frumusetii, parfumul are primele note florale, de zambila si caprifoi. Notele intermediare iti vor dezvalui arome intense de lacramioare, iasomie si crin, iar in final, in cele de baza vei surprinde arome de lemn de santal si mosc.

Pe mine m-au cucerit notele lui florale, care m-au incantat de cand l-am simtit prima data. Il asociez cu perioada de la 18-20 de ani cand am castigat Elite Model Look si l-am primit ca premiu. Anais Anais este un parfum discret si fin, neobservabil, asa cum imi placea si mie sa fiu la momentul respectiv. L-am folosit aproximativ 3 ani.

Anais Anais L'Original Eau de Toilette Cacharel parfum - un parfum de dama 2014

275 lei, redus de la 359 lei, douglas.ro

2. Pleasures – ESTEE LAUDER

Descris de casa producatoare drept o escapada intr-o mare gradina romantica unde vei gasi cele mai frumoase flori din lume, Pleasures este un parfum delicat, in care notele florale se fac remarcate imediat.

In primul rand, veti recunoaste note verzi, aroma florala de violeta, piper roz picant, frezie si fructe de padure. Apoi urmeaza bujorul delicat, trandafirul romantic, liliacul ametitor, iasomia si crinul. Notele de baza sunt lemnul de santal, cedrul, moscul si paciuli.

Purtam Pleasures cu mare incantare in perioada in care lucram la PRO TV. Ma maturizasem putin si mi se parea mult mai potrivit pentru mine – era mai puternic decat Anais. Indrazneala delicata data de frezie, liliac si crin in combinatie cu lemnul de santal vorbeau despre increderea pe care incepeam sa o capat in mine. Incepusem sa ma formez ca femeie, dar inca nu stiam exact cine sunt. A ramas cu mine cam 3-4 ani.

Pleasures Estée Lauder parfum - un parfum de dama 1995

423 lei, notino.ro

3. DKNY Women – DONNA KARAN

Mai degraba fructat-citric si cat se poate de proaspat, parfumul DKNY Women descrie ca note de varf  frunzele de tomate, portocala, mandarina si caisa.  Notele de mijloc sunt cassia, nufar, nufar galben, narcisa galbena, iasomie, heliotrop, ylang-ylang, orhidee si trandafir, iar cele de baza sunt mesteacan, piele intoarsa, lemn de santal, paciuli si ambra.

Este parfumul cu care oamenii m-au identificat si ma identifica si in ziua de astazi, pentru ca este cu adevarat unul dintre parfumurile care m-au definit. Am o gramada de prietene care si l-au cumparat dupa ce l-au mirosit la mine. L-am folosit peste 7 ani, si probabil ca asta este motivul pentru care a ramas intiparit in memoria prietenilor si cunoscutilor.

Donna Karan DKNY Energizing Eau De Parfum Spray 100 ml, XXL-Parfum - Parfum günstig kaufen

187,50 lei, redus de la 235 lei, sephora.ro

4. Romance – RALPH LAUREN

Desi se identifica tot ca un parfum floral, caci primele sale note asta indica, Romance face parte din parfumurile mai intense, avand nuante picante si lemnoase care vorbesc tot despre maturitate si forta. Notele de varf sunt trandafir, musetel, ghimbir, lamaie si frezie galbena, notele de mijloc sunt crin, lotus, violeta si garoafa, iar cele de baza sunt mosc alb, lemn exotic si paciuli.

 Romance este efectiv asa cum suna titlul: romantic, feminin, senzual, diafan, iar eu am fost indragostita de el de-a dreptul, m-a fascinat. Am trait alaturi de el extrem de multe momente, care mai de care mai speciale, si imi face mare placere sa il regasesc pe rafturile magazinelor si sa ma scufund in amintiri. Si cu el m-am parfumat mai bine de 3 ani.

Ralph Lauren Romance EDP 100ml Preturi Ralph Lauren Romance EDP 100ml Magazine

350 lei, notino.ro

5. Black Afgan– NASOMATO

Black Afgan este un parfum cu acorduri principale ambrate, lemnoase, de fum, ale carui note de varf sunt canepa si note verzi,  notele de mijloc sunt rasini, note lemnoase, tutun si cafea, iar cele de baza sunt lemnul de Agar(Oud) si tamaie.

Ajungem deja la categoria grea. Parfumurile maturitatii mele.  Black Afgan a aparut in viata mea odata cu transformarea mea interioara, cand s-au produs foarte multe schimbari si in realitatea exterioara. Schimbarea parfumului a venit foarte natural: nu am mai cautat un parfum care sa fie discret si care sa ma faca sa trec neobservata, ci am simtit nevoia sa gasesc un miros mai puternic, un parfum mai senzual, cu personalitate, pentru ca nu imi mai era frica sa ies in evidenta. Afgan este la polul opus fata de ceea ce purtasem pana atunci – a fost o surpriza pt oamenii din jurul meu, dar era atat de potrivit, incat m-au asimilat imediat cu el. Definea si latura masculina din mine, putin mai dura, care tocmai isi spunea punctul de vedere, dar fara sa piarda complet senzualitatea, la care nu eram dispusa sa renunt. L-am folosit aproximativ 7 ani.

Nasomatto Black Afgano - Scentesse

601 lei, notino.ro

6. Oud Ispahan – DIOR

Un parfum care combina echilibrat acordurile principale de oud cu cele de trandafir, parfumul unisex de la Dior are ca unica nota de varf labdanum-ul.  Notele de mijloc sunt trandafirul, paciuli si sofranul, iar cele de baza sunt lemnul de Agar(Oud), lemnul de santal si cedrul.

Este parfumul pe care il port cu mare placere in momentul prezent. Relatia mea cu el dureaza de foarte multi ani si a inceput cand mi-am inteles si integrat cu adevarat latura mea feminina, senzuala, care nu voia sa mai stea ascunsa. Eram gata sa echilibrez femininul cu masculinul, senzualitatea cu puterea, si m-am indragostit de Oud Ispahan, care mi se pare in acelasi timp feminin, seducator, dar asumat si puternic, fara teama de a iesi in evidenta. Exact asa cum ma simt eu acum! Este un parfum care persista, si care a devenit o parte a personalitatii mele, de care, cel putin deocamdata, nu sunt gata sa ma despart.

Ma dau cu el de 9 ani, si cred ca vor mai trece cativa pana o sa ii gasesc un succesorul.

Oud Ispahan fragrance: oriental fragrance with a floral signature | DIOR

Pret la cerere, in magazinul DIOR din Baneasa Shopping City

Am folosit multe parfumuri de-a lungul timpului ca sa pot sa mai aleg si alte variante, insa mereu ma reintorc la optiunile mele vechi. O sa iti las aici si cateva dintre parfumurile cu care am avut aventuri scurte, care m-au incantat, dar doar pentru o perioada:

  • Cool Water – DAVIDOFF
  • Chance – CHANEL
  • Miss Dior – DIOR
  • One – CK
  • Signorina – SALVATORRE FERRAGAMO

Una dintre placerile mele personale atunci cand sunt in aeroporturi este sa merg sa le miros. Se stie prea bine ca parfumurile au aceasta minunata calitate de a te teleporta in diferite momente mai vechi ale vietii, de a te conecta cu amintiri demult uitate. Pentru mine personal, sa miros un parfum vechi este ocazia perfecta sa trec in revista momentele importante ale vietii mele, sa rememorez experientele pe care le-am trait, incarcate cu foarte multe emotii, de toate felurile – de la tristete si amaraciune, deznadejde, dezamagire, la euforie, entuziasm, bucurie pura, dragoste. Dar mai ales pentru ca imi da inca un motiv sa fiu recunoscatoare pentru toate experientele pe care le-am trait.

Foto: Arhiva personala