Revelatia: accidentul de masina

1
De Andreea Raicu
13 feb. 2015

Accidentul de masina – usor – pe care l-am avut zilele trecute mi-a mai dovedit inca o data cat de important e sa fim mereu cu ochii in patru, cu adevarat constienti de tot ce traim.

In urma cu cateva zile eram in masina si vorbeam la telefon – legal, cu handsfree – cu o prietena buna. Ea imi spunea ca nu face meditatie pentru ca nu are timp! Si nu doar ea imi spune asta! Eu incercam sa-i explic ca a medita nu inseamna, asa cum gresit crede foarte multa lume, sa stai izolat intr-un colt, ci sa reusesti sa fii cu adevarat constient de gandurile tale, de prezent, de ceea ce faci.
Ii spuneam ca poti medita chiar si atunci cand esti in masina si conduci pentru ca asta inseamna sa fii cu adevarat atent la ce faci si la ce ti se intampla.

Paradoxal, fix in acel moment cineva nu era atent la ce facea. Si a provocat un accident: a lovit masina mea si a proiectat-o in cea din fata.

Nu va speriati, am avut noroc ca nu avea viteza mare si nu s-a intamplat o tragedie. In urma impactului m-am ales cu o zguduitura puternica si cu un guler cervical – prietenii, ca sa faca haz de necaz, spun ca e bun pentru ca pe vremea asta ma apara de frig – pe care trebuie sa-l port timp de o saptamana si cu multe numele de telefon de la companii de taxi, pentru ca masina mea a suferit mai mult decat mine si e in service, pentru reparatii.

Un accident de masina e o trauma indiferent de daune

Da, recunosc ca pe moment m-am speriat. Nimanui nu-i e usor sa treaca printr-un incident rutier, iar eu mai am si cateva antecedente neplacute. Mai o bara infundata, mai o usa zgariata, toba de esapament compromisa…
Dar dupa ce m-am linistit, am reusit chiar sa gasesc o parte buna. Acest eveniment mi-a reamintit cat de fragila e viata, cat de expusi suntem zi de zi la intamplari care ne pot schimba traiul radical. De fiecare data cand ne urcam in masina ne asumam un risc. De fiecare data! Pentru ca nu e suficient ca noi sa fim mereu foarte atenti si prudenti. E vital ca toti participantii la trafic sa-si dea seama ca nu e de gluma: miza nu e doar propria viata, ci si a celor din jur.

A sofa implica o contientizare reala a situatiilor in care ne aflam. Intr-o fractiune de secunda totul se poate termina, nu e nevoie de mai mult! Traficul e un film cu final neasteptat!

Teama de capcane

Tin minte cat de incantata eram cand mi-am luat permisul de conducere. A fost o mare bucurie pentru mine! Tocmai castigasem concursul Elite Model Look si, pe langa contractele pe care mi le-au asigurat, am primit in dar o masina. Doar ca eu nu stiam sa conduc!
Asa ca m-am ambitionat foarte tare sa iau permisul, desi imi era foarte teama de examen! Auzisem tot felul de povesti despre politistii care iti intind capcane, ca sa vada daca esti bine pregatit, si, dupa ce am luat “sala”, cand am ajuns la “traseu”, tot drumul m-am rugat sa pot sa bag in viteze cum trebuie ca sa nu mi se opreasca motorul! Asta era piatra de incercare: sa reusesc sa sincronizez frana si acceleratia cu ambreiajul.
Am trecut cu brio si asa am descoperit una dintre cele mai mari placeri ale mele. Sofatul!

La volan ca acasa

Imi place la nebunie sa conduc; masina nu e pentru mine doar un mijloc de transport, ci chiar un spatiu in care ma simt foarte confortabil. Ascult muzica, ma gandesc la ale mele, fac planuri, sunt eu cu mine.
In urma cu cativa ani insa eram un sofer foarte agitat! Recunosc ca nu eram chiar cea mai disciplinata – incalcam uneori regulile de circulatie, mai treceam pe linia de tramvai, mai ieseam din coloana la semafor – si acum realizez ca faceam asta pentru ca eram si un om foarte agitat. Tot timpul ma grabeam, simteam ca totul trebuie facut acum, acum, fugeam dintr-un loc in altul, iar cand totusi stateam pe loc mintea continua sa-mi fuga de la un gand la altul, eram in permanenta contra cronometru, un punct in continua miscare pe o harta cu scopuri.
Apoi am realizat ca singurul scop, de fapt, e sa fiu sanatoasa! Sa am o viata linistita, frumoasa, sa fiu in control, sa pot sa anticipez pasii si sa ma bucur de fiecare clipa.
Lucrurile au importanta pe care noi le-o dam. Daca treci pe culoarea rosie a semaforului e posibil sa ai noroc si sa ajungi cu cinci minute mai devreme la destinatie. Eu insa nu cred in noroc: cred ca daca treci pe culoarea rosie a semaforului cel mai probabil nu vei mai ajunge niciodata la destinatie!

Cifrele nu mint

Nu, accidentul pe care tocmai l-am avut nu e o tragedie! Dar nici nu ar trebui sa avem nevoie de asa ceva ca sa intelegem cat de important e sa respectam regulile de circulatie, sa nu ne plangem ca s-a inasprit codul rutier (am vazut ca e o intreaga polemica legata de noile amenzi: ca sunt prea mari, ca nu se justifica… ei bine, cred ca era nevoie de aceste masuri drastice!), sa nu ni se para ca suntem regii soselelor si putem face ce vrem noi.
Ultimul studiu al Comisiei Europene despre sanatate publica arata ca Romania este statul UE in care se inregistreaza cele mai multe decese cauzate de accidente de masina. O data la trei zile un bucurestean e lovit de o masina petrecerea de pietoni!
Acestea sunt statistici. Adevarul. Faptele.