Suntem sufocati zilnic de milioane de imagini, sunete, cuvinte si informatii. Ce fac pentru a ma proteja de suprastimulare

1
De Andreea Raicu
5 iun. 2024

Traim intr-o lume care nu a fost conceputa pentru noi. Este o lume „artificiala”, in care suntem bombardati la fiecare pas de stimuli informationali noi.

Am ajuns sa fim suprastimulati de tot ce este in jurul nostru, de informatii pe care poate ca nu le solicitam, de care nu avem nevoie si care nu fac altceva decat sa ne suprasolicite. Iar ceea ce ne stimuleaza cel mai mult este telefonul. Aceasta „bucatica de plastic cu circuite electronice” ne creeaza un deserviciu mai mare decat ne putem imagina pentru ca am devenit dependenti de ceea ce ne ofera. Nu mai putem fi constienti de efectele sale si nu mai putem avea o relatie echilibrata cu el si stimulii pe care ii ofera. Bineinteles, nu spun sa te desparti complet de telefon si tehnologie, pentru ca extremele nu fac bine nimanui. Dar imi doresc sa fii pe deplin constienta de cat de mult rau iti pot face atunci cand nu iti stabilesti limite.

Answear a lansat recent campania „Ai grija de interiorul tau”, un proiect care isi propune sa-i ajute pe oameni sa constientizeze ca excesul de stimuli duce la suprastimulare, care ii poate obosi sau tensiona mai mult decat este normal.

Campania „Ai grija de interiorul tau” este o initiativa care se concentreaza pe bunastarea noastra mintala si pune accent pe modul in care ne putem ajuta in perioadele agitate, cu stimuli de stres in exces.

In prezent, suntem expusi in fiecare zi la o cantitate imensa de stimuli, care ne afecteaza sistemul nervos: de la ecranele televizoarelor si telefoanelor, si pana la zgomotul de pe strada sau informatiile pe care le procesam zilnic la birou. Nivelul de informatie vizuala si auditiva din prezent este mai mare ca niciodata, in intreaga istorie a speciei noastre. Cercetarile arata ca in medie absorbim informatii care au echivalentul a 100.000 de cuvinte pe zi!

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Answear Romania (@answear_ro)

Ma bucur foarte mult ca Answear, o companie care isi desfasoara activitatea in online, initiaza o astfel de campanie. Este un gest extrem de curajos, care pune in prim-plan consumatorul si sanatatea sa mintala. Este o tema cu care eu rezonez puternic, despre care am vorbit destul de mult in ultima perioada, in special odata cu realizarea Programului pentru gestionarea stresului cronic.

Tot ce vezi pe social media ramane cu tine

Din punctul meu de vedere, social media reprezinta cel mai mare factor declansator pentru suprastimulare. Social media ne face sa ne uitam continuu la ecrane, sperand ca vom primi ceva. Curiozitatea de a scrola este prezenta vesnic – „poate am sa gasesc ceva”. Este aceasta eliberare de dopamina care ne face sa ne intrebam ce urmeaza. Adevarul este ca nu urmeaza nimic. Este un „ce urmeaza?” care nu se termina niciodata.

Eu, de exemplu, mi-am dat seama ca in momentele in care sunt obosita sau nu sunt pe deplin echilibrata am nevoie sa ma uit in gol. Iar cand ma uit pe social media e ca si cum as lua o pauza de la orice. De fapt, nu iau o pauza. In mintea mea o asociez cu o pauza pentru ca imi ofera scuza perfecta: nu ma mai gandesc la task-uri pentru la birou, nu mai trebuie sa ma uit pe bugete sau campanii si ma izolez din dorinta de a-mi odihni creierul. Atunci iau telefonul si ma uit in gol. Dar nu este in gol, pentru ca toata informatia pe care eu o vad, chiar daca nu sunt constienta de ea, se stocheaza in creier.

Un alt lucru care m-a socat recent este viteza cu care trece timpul atunci cand il irosim pe retelele de socializare. Suntem atat de absorbiti incat nu realizam cat timp a trecut. De curand am avut o zi foarte lunga si obositoare. Am ajuns seara acasa si mi-am zis ca ma uit putin pe Instagram. M-am uitat special la ceas inainte, iar dupa ce am scrolat de cateva ori, m-am uitat din nou la ceas si trecusera deja 20 de minute. Am fost socata!

Am vazut recent un interviu pe care specialista in dezvoltare personala Mel Robbins l-a realizat cu Adam Alter, profesor in cadrul Universitatii din New York, si in care acesta spunea ca ajungem sa pierdem 20 de ani din viata uitandu-ne la telefon. Pana la finalul vietii, timpul pe care ajungi sa-l petreci pe telefon este de 20 de ani!!

Adevarul trist este ca te poti pierde foarte usor in telefon, fara sa-ti dai seama. Tu crezi ca te odihnesti, crezi ca te relaxezi, dar mintea ta este suprastimulata.

Poate ca dimineata cand te trezesti primul lucru pe care il faci este sa pui mana pe telefon, ca sa vezi ce s-a mai intamplat. Ajungi sa petreci 20 de minute, facand nimic. Pe langa numeroasele informatii care poate ca nu iti sunt de folos, vezi stiri negative, iar ziua ta incepe in acea nota negativa. La fel si noaptea. Te poti duce la culcare cu informatii pe care subconstientul tau le va procesa intr-un mod in care tu nu ai nevoie, pentru ca suntem intr-un moment in care informatia vine la noi fara ca noi sa o cautam.

De-a lungul timpului am invatat sa constientizez efectele suprastimularii informationale si am luat unele decizii care sa ma ajute sa ma protejez de ea.

Cum ma protejez de suprastimulare

Primul lucru pe care am inteles ca e foarte important sa-l fac este sa fiu prezenta, in general, in viata, dar sa am si o relatie foarte constienta cu telefonul. Sa fiu constienta de fiecare data cand, cum si cat interactionez cu el.

Nu am notificari pe telefon

In primul rand, mi-am scos toate notificarile de pe telefon. Nu am nicio notificare – nici social media, nici WhatsApp – pentru ca de fiecare data cand apare o notificare pur si simplu iti distrage atentia de la ceea ce faci.

In pandemie, cand am fost izolati, singurele notificari pe care mi le-am activat au fost cele de WhatsApp. Simteam nevoia sa fiu in contact cu oamenii. Dar dupa ce s-a terminat perioada de restrictii, am observat cum capacitatea mea de concentrare s-a redus. Nu intelegeam de ce si m-am intrebat ce s-a schimbat. Am realizat ca singurul lucru care s-a schimbat a fost faptul ca aveam notificari. Atunci am decis sa renunt la ele si recunosc ca a fost un moment dificil pentru ca eram obisnuita sa le primesc, astfel ca imi controlam telefonul frecvent.

Realitatea este ca niciunul dintre mesajele acelea nu este urgent. Toate pot astepta, iar daca cineva are neaparat nevoie de tine, te va suna. Este doar o minciuna pe care ne-o spunem: „Eu trebuie sa vad tot timpul ce se intampla”. Dar nu trebuie. Pentru ca vesnic se intampla ceva care devine mai important decat viata ta.

Dimineata si seara incerc pe cat posibil sa nu petrec timp pe telefon

Dimineata, mintea ta ar trebui sa fie linistita, calma si asezata. Iar daca primul lucru pe care il faci este sa-ti verifici telefonul, este ca si cum ai arunca niste noroi intr-o camera curata. Nu tu alegi stirile care iti apar de fiecare data cand deschizi social media. Informatiile pe care le vezi in acel moment pot da tonul pentru intreaga zi. Eu imi incep ziua cu alte lucruri care imi hranesc mintea, corpul si sufletul. De exemplu, aleg sa meditez, sa mananc un mic dejun sanatos, sa ma plimb si sa am un inceput de zi mai lent.

Noaptea imi setez modul „Do not disturb”

Noaptea, dupa ora 22, am setat modul „Do not disturb”, care ramane activ pana a doua zi la ora noua dimineata. Am in lista cateva numere favorite, printre care mama si persoanele foarte apropiate.

Mi-am setat screen time

O alta functie foarte utila a telefonului, pe care te sfatuiesc sa o folosesti. Eu am setat screen time, care imi contorizeaza si limiteaza perioada de timp petrecuta pe retelele de socializare si pe telefon, in general. Ma ajuta sa constientizez mai bine cat timp petrec astfel.

Renunt la telefon in preajma celorlalti

Cand petrec timp cu persoanele dragi sau am diverse intalniri sau activitati cu oameni, nu stau cu telefonul si prefer sa il tin in geanta. Tentatia e foarte mare sa pui mana pe telefon cand este la indemana. Iar faptul ca tu esti fara telefon ii obliga si pe ceilalti sa faca acelasi lucru.

Pe de alta parte, cand sunt intr-o conversatie cu cineva si vad ca ia telefonul, eu ma opresc. Poate ca imi zice „Aud ce spui, continua”, iar eu ii raspund „Astept sa termini”. Un astfel de gest ii obliga pe ceilalti sa fie prezenti. Imi dau seama cat este de dificil pentru altii sa faca asta, pentru ca si eu eram in trecut vesnic cu mainile pe telefoane.
Dar faptul ca nu folosesti telefonul o ora sau doua, cat esti la o masa, iti permite sa iei o pauza de la aceasta suprastimulare care iti face rau, si nu in ultimul rand este o forma de respect fata de celalalti.

Am normalizat lipsa raspunsului pe moment

In trecut, simteam nevoia sa raspund imediat la orice mesaj sau apel, chiar daca uneori imi era extrem de greu. Traim intr-o lume a urgentului, in care exista aceasta presiune ca trebuie sa raspunzi. Mai mult, oamenii se simt jigniti sau respinsi de lipsa unui raspuns instant si mai ales, de ideea ca ai vazut mesajul dar nu te-ai obosit sa raspunzi. Si ca sa nu mai existe aceasta problema am scos bifele care arata ca mesajul a fost citit. Am normalizat lipsa raspunsului pe moment. Raspund atunci cand pot, pentru ca pana la urma tot ce este in acest telefon ajunge la mine atata vreme cat eu ii permit.

Oamenii ajung sa iti reproseze „Tu raspunzi doar cand ai timp!”. Pai.. Nu trebuie sa raspunzi doar cand ai timp? Sau „Imi raspunzi numai cand vrei tu”. Da! Nu avem nicio obligatie de a raspunde non-stop. Ar trebui sa intelegem ca atunci cand cineva nu ne raspunde, are un motiv personal. Nu este despre celalalt. Nu iti raspund pentru ca ma simt rau, sunt ocupata, nu am auzit, nu am putut etc.

Pentru mine a fost o lupta lunga si foarte dificila sa pot spune „Aleg intre mine si tine si ma aleg pe mine”. Daca cineva nu iti raspunde imediat, nu este despre tine.

Imi pun telefonul in alta camera atunci cand lucrez

Ca sa reduc tentatia de a folosi telefonul cand am de lucru, il pun intr-o alta camera, iar cand sunt la birou il pun pe o alta masa, ca sa nu fie langa mine. Suntem atat de tentati sa punem mana pe telefon, fara un motiv. Este o modalitate prin care ne evitam emotiile. Cand nu ai chef sa stai cu tine, alegi social media. Cand am aceasta pornire, inseamna ca este momentul sa fiu mai atenta, sa vad ce se intampla in interiorul meu. Realitatea este ca de cele mai multe ori fugim in social media cand nu ne place sa stam cu noi.

In mod regulat iau pauze de la telefon

De obicei, cand plec in vacante imi inchid telefonul, pentru ca am nevoie de un timp doar pentru mine sau alti oameni apropiati. Pur si simplu il opresc si imi iau doar un telefon pentru urgente, unde am contactele catorva oameni apropiati, si pe care nu am instalat niciun fel de social media. Fac asta pentru ca vreau sa fiu prezenta, sa ma bucur de tot ceea ce se intampla, sa nu mai am tentatia sa fac poze sau sa privesc viata printr-un ecran. De exemplu, intr-o vacanta de doua saptamani fac poze in doua zile, ca sa le am amintire. Apoi pur si simplu iau o pauza de la orice. Este o libertate fantastica in care esti prezent, esti atent la tot si parca ti se dezvolta simturile intr-un mod diferit. Traiesti mult mai simplu, te bucuri de oameni, ii asculti cu totul. Evident ca la inceput este dificil, dar apoi ajunge sa iti placa atat de mult! Este unul dintre cele mai sanatoase obiceiuri pe care le am.

La intoarcerea acasa nu-mi mai vine sa deschid telefonul! Imi amintesc ca prima data cand am deschis telefonul dupa o vacanta de 2 saptamani, am ajuns acasa sambata si mi-am pornit telefonul duminica seara. M-am simtit extrem de coplesita. Am simtit ca nu mai am spatiu.

Sper sa gasesti utile trucurile mele pentru a ma proteja de suprastimulare si sa le incluzi si tu in rutina ta.

Te imbratisez,
Andreea