3 greseli pe care le faci cand esti stresata – iti amplifica anxietatea

1
De Mara Ionescu
24 feb. 2020

Conform legilor fizicii, ceea ce urca trebuie sa si coboare. Nu este si cazul nivelului stresului, care urca tot timpul, fara oprire. 

Aceste greseli pe care le faci cand esti stresata vor amplifica si mai tare starea de anxietate si agitatie.  

In mod inconstient, atunci cand suntem stresate, ne amplificam nivelul de stres. 

Iata care sunt cele mai frecvente greseli pe care le faci cand esti stresata: 

1. Cataloghezi totul ca fiind “bun” sau “rau” pentru a evita o situatie complicata

“Atunci cand o persoana este stresata, cauta sa obtina un raspuns simplu”, sustine Jennifer Silvershein, psihoterapeut in cadrul Manhattan Wellness. “Persoana va cauta sa eticheteze situatia ca fiind “buna” sau “rea”. Daca nu ar face acest lucru, ar avea nevoie sa consume mai multa energie mentala pentru rezolvarea situatiei, iar nivelul de stres ar fi si mai mare.” Atunci cand vedem lucrurile in alb si negru, luam hotarari foarte rigide, fara a mai apela la ajutorul flexibilitatii, curiozitatii si al altor attribute importante in luarea unei decizii. Pe termen lung, aceasta strategie este daunatoare pentru ca va contribui la mentinerea unui nivel de stres ridicat.

15 lucruri stresante pe care le tolerezi mult prea des

2. Esti multitasking, faci mai multe lucruri in acelasi timp

Atunci cand simti ca ai prea multe lucruri de facut, primul lucru pe care iti vine sa-l faci este sa rezolvi mai multe probleme in acelasi timp. Insa aceasta nu este o solutie si ai face bine sa o eviti. “Desi ai putea sa traiesti cu impresia ca esti mai eficienta, de fapt esti predispusa sa gresesti mai usor. Iar senzatia de coplesire va fi si mai puternica”, a afirmat dr. Silvershein. Desi ti se pare ca esti foarte eficienta ca raspunzi la emailuri si telefon in timp ce lucrezi la un proiect, s-ar putea sa descoperi ca te inseli si ca e mai bine sa faci lucrurile pe rand. Si sa iti acorzi si tie timp de odihna.

3. Stabilesti teluri prea greu de atins

“Atunci cand sunt pusi in situatii stresante, oamenii se simt coplesiti. Ei privesc problema in ansamblu si nu se gandesc sa o abordeze pas cu pas. Concentrandu-ti atentia pe detaliile unui proiect, il poti aborda si controla mai usor.”

Cum iti afecteaza stresul sistemul digestiv si ce sa faci pentru a stopa efectele negative

Ce poti sa faci ca sa nu iti sporesti nivelul de stres?

Atunci cand iti dai seama ca esti stresata, ai doua variante. Prima este sa te afunzi si mai mult in starea de stres sau poti face o pauza ca sa te linistesti. “Atunci cand esti stresata, lumea devine neclara, iar 10 minute pot sa para o secunda. Cel mai important lucru pe care il poti face este sa ai grija de tine. Sa-ti acorzi timpul si spatiul de care ai nevoie ca sa poti functiona cat mai bine”, a incheiat dr. Silvershein.

Incearca meditatiile ghidate pentru a iesi din vartejul gandurilor anxioase! Noul program de 7 zile creat de Andreea Raicu te scapa de starea de agitatie interioara care te copleseste si te blocheaza in doar 15 minute pe zi 😉

Foto: Getty Images.