5 ingrediente ale relatiilor sanatoase: Le bifezi si tu?

1
De Cristina Tudor
23 aug. 2021

Chiar daca fiecare cuplu este diferit si caracterizat de nevoi proprii, totusi exista cateva elemente cheie de care fiecare dintre noi avem nevoie intr-o relatie.

Iata 5 dintre ingredientele unui cuplu puternic si fericit. Le-ati trait si voi?

Ce inseamna o relatie sanatoasa?

Gasim multe articole de specialitate care vorbesc despre relatii toxice, insa este suficient ca o relatie sa nu fie toxica pentru a fi considerata reusita, sanatoasa, armonioasa, bazata pe iubire adevarata?

Cu siguranta ca nu este suficient. Va propunem sa parcurgem impreuna in acest articol cateva elemente cheie care anunta ca relatia voastra se indreapta spre armonie, echilibru, ca devine profunda si va ajuta sa cresteti emotional, spiritual, ca sanatate si in cariera. Adica in toate planurile vietii.

Fiecare partener este independent

Sau altfel spus, nu depinde de cealalta persoana ca nevoi ce tin de viata personala: bani, locuinta, mobilitate (masina personala sau libertate de a se deplasa fara a depinde de partener).

In unele teorii relationale, aceasta independenta reprezinta chiar primul prag al iubirilor adevarate, fara de care apare teama in cuplu, urmata de gelozie, sentimentul de neputinta sau de abuz, anxietatea in cuplu, depresia etc.

Fiecare dintre partenerii cuplului au nevoie sa fie independenti pentru a realiza o relatie echilibrata cu celalalt, care nu trebuie sa simta ca pe umerii lui se afla prea multe nevoi ale celuilalt.

Putem vorbi totusi si despre o dependenta sanatoasa, cea romantica, ce implica nevoia de a-l sti aproape pe celalalt si in siguranta.

Fiecare partener comunica sincer si cu respect

De la comunicarea sincera pana la cearta poate fi un singur pas, daca cel care isi comunica cu sinceritate parerea o face intr-un mod critic sau deloc empatic privind emotiile celuilalt si modul in care va primi opinia.

Pe de alta parte, fara o comunicare sincera cuplul nu se poate adapta, niciunul dintre parteneri nu poate ghici ce este in mintea celuilalt, daca acesta nu ii spune.

Asadar, pentru o conversatie reusita si pentru rezultate benefice in cuplu, comunicarea sincera vine la pachet cu respectul si empatia.

Citeste continuarea pe Kudika.ro

Foto: Pexels.com