5 lucruri pe care sa le stii despre intuitia ta: Cand trebuie si cand NU trebuie sa o asculti?

1
De Irina Constantin
28 nov. 2021

Cu siguranta, ai auzit de nenumarate ori sfatul „asculta-ti intuitia”. Este aceasta recomandare valabila in orice situatie? Cum stii ca nu este cazul sa te bazezi pe ea?

Cand vine vorba despre intuitie, exista zeci de intrebari si experiente diferite.

Unele persoane afirma ca au o relatie stransa cu intuitia lor, aceasta fiind mereu un ghid de baza in luarea tuturor deciziilor. Altele spun ca, desi sunt deschise, parca nu primesc niciun semn de la intuitia lor. Pur si simplu, nu apare niciodata! Apoi, alte persoane spun ca prefera sa se bazeze pe ratiune, iar feeling-ul sa ramane in plan secundar, chiar daca este destul de proeminent.

Iata cateva lucruri importante pe care trebuie sa le stii despre intuitia ta, pentru a o utiliza pentru binele tau suprem!

1. Intuitia nu este separata de corp si de minte

Desi intuitia este promovata drept o voce misterioasa, aceasta nu vine din neant. De fapt, un lucru e sigur: intuitia este rezultatul unor procese foarte complexe care au loc in corp.

Asadar, intuitia nu este chiar atat de mistica precum pare si, in niciun caz, nu este separata de minte si de corp. Din contra, intuitia apare in urma unor secvente extrem de elaborate care se desfasoara in creier.

2. Intuitia poate aparea sub forma de senzatii fizice

Stiai ca toate organele tale interne sunt conectate si ele in permanenta la creier? Astfel, ceea ce se proceseaza la nivel de neuroni se poate resimti la nivel fizic.

Intuitia ta nu apare doar sub forma acelei voci interioare care iti spune ce sa faci si ce sa nu faci. Ea se poate manifesta si sub forma de „fluturasi in stomac” (senzatie placuta sau, din contra, care anunta pericol), transpiratie, dificultate in respiratie, impulsul de a actiona intr-o anumita directie.

Asadar, daca esti una dintre persoanele care spun ca nu isi aud prea des intuitia, poate ca ar trebui sa te conectezi mai mult la corp si sa o intalnesti acolo.

Aceste 3 obiceiuri comune iti saboteaza in secret sansa la fericire

3. Intuitia iti vorbeste in urma unor tipare deja existente

Deseori, se pune intrebarea „cand sa iti asculti intuitia si cand nu?”. Pentru a-ti raspunde, e nevoie sa stii ca intuitia ta iti vorbeste pe baza unor tipare mentale deja existente, pe care ti le-ai format inca din copilarie.

De exemplu, daca in trecut ai fost agresata sau pusa in pericol de o persoana de sex masculin, s-ar putea ca intuitia sa iti zica sa stai departe de acel om, chiar daca el pare binevoitor intr-o situatie anume. De ce? Pentru ca, la un moment dat, acel tip de persoana te-a ranit, iar intuitia incearca sa te protejeze.

Totusi, este foarte posibil ca intuitia sa se si insele, uneori. Chiar daca experientele trecutului spun ceva, este probabil ca situatia curenta sa nu se inscrie in acelasi tipar. De aceea, ar fi bine sa iti asculti intuitia in situatii limita, atunci cand ea iti semnaleaza pericol. Totusi, daca simti ca nu este urgent sa iei o decizie, poti pune intuitia la indoiala.

4. Un stil de atasament anxios poate da semnale ce pot fi confundate cu intuitia

Am stabilit deja ca intuitia poate aparea sub forma unei „voci magice” sau a unor senzatii fizice. Dar ce se intampla atunci cand ai o predispozitie spre anxietate sau chiar un stil de atasament anxios?

Ei, bine, raspunsul intrebarii „cand sa iti asculti intuitia?” devine mai dificil. Ceea ce pare intuitie poate fi, de fapt, raspunsul fizic specific anxietatii. Mai exact, senzatia ca ar fi mai bine sa te retragi, sa refuzi, sa pleci si sa te ascunzi. In acest caz, este recomandat sa respiri, sa te reconectezi la corp, sa linistesti mintea si sa iti dai timp pentru a reactiona.

5. Daca intuitia vine intr-un moment intens emotional, poate fi intelept sa nu actionezi instant

Deci, cand sa iti asculti intuitia? Atunci cand aceasta vrea sa te scoata dintr-o potentiala situatie periculoasa si atunci cand simti ca te ajuta sa iei o decizie buna. Cand sa nu o asculti? In principiu, atunci cand simti ca te deturneaza de la ceea ce iti doresti, din cauza tiparelor inradacinate sau a anxietatii.

Iar daca intuitia ta te impulsioneaza sa actionezi aici si acum, chiar daca ai timp de gandire, ar fi mai bine sa o asculti cu atentie, dar sa nu actionezi instantaneu pe baza ei. Ia in calcul toate datele disponibile!

Foto: depositphotos.com