Ar trebui sa-i spui iubitului ca l-ai inselat? Iata ce zic expertii

1
De Cristina Tudor
9 oct. 2018

Ai inselat. Indiferent de cum s-a intamplat sau care au fost motivele, trebuie sa decizi daca e intelept sa-i spui adevarul partenerului tau. Sfaturile specialistilor nu sunt cele la care te astepti.

Cercetatoarea si scriitoarea Wednesday Martin are ceva intelepciune de impartasit cand vine vorba despre relatii si iubire. Ultima ei carte este despre sexualitatea femeii moderne pune niste probleme foarte interesante. Dupa numeroase cercetari si interviuri cu experti, Martin ataca parerile general acceptate despre infidelitatea femeilor si expune un adevar eliberator: „femeilor nu le place mai mult decat barbatilor sa fie intr-o relatie exclusiva”.

Daca ti-ai inselat partenerul, nu inseamna neaparat ca acesta este sfarsitul relatiei voastre. Inseamna doar ca trebuie sa aveti o conversatie serioasa. Este foarte important sa decizi daca ii poti marturisi ca l-ai inselat, iar asta depinde de caracteristicile relatiei voastre. Iata ce zic expertii:

1. Trebuie sa intelegi ca exista posibilitatea ca partenerul tau sa nu te ierte

Nu oricine este dispus sa ierte ca a fost inselat, insa multe cupluri au trecut peste problema infidelitatii. Martin spune ca „indiferent de ce alegi sa faci, rezultatul va depinde de situatie, de felul in care te intelegi cu partenerul si de decizia ta de a fi transparenta. In unele culturi, aventurile sunt considerate normale. Unii oameni se asteapta sa primeasca multe lucruri de la relatia lor principala, insa nu neaparat si sex de calitate. Asa ca aventurile pot fi considerate normale in anumite zone”.

2. Nu-i da partenerului detalii intime despre cum s-a intamplat

Daca te hotarasti sa-i marturisesti iubitului ca l-ai inselat, fa-o cu blandete. Martin spune ca unele cupluri aleg sa spuna absolut totul, in cele mai mici detalii: „Nu sunt o specialista, insa dupa interviurile mele cu peste 30 de experti despre infidelitatea la femei, am realizat ca asta nu este o alegere potrivita”. Chiar daca te intreaba, n-ar trebui sa-i dai toate detaliile intime – deja l-ai dezamagit si ranit, nu e nevoie sa pui si sare pe rana.

3. Unii experti considera ca e normal sa calci stramb si ca monogamia nu e singura optiune

In timp ce multe persoane se asteapta ca barbatii sa insele mai mult decat femeile, Martin spune ca unii antropologi afirma ca, de fapt, femeile sunt construite sa isi caute si alti parteneri. „Unii cercetatori au descoperit acum ca de fapt femeile au nevoie de mai multa varietate si experiente noi in materie de sex decat barbatii”.

4. Gandeste-te la posibilitatea de a experimenta

Lucrul pe care-l uitam adesea este ca nu exista o regula despre cum ar trebui sa fie relatia voastra – incearca sa o faci asa cum ti-o doresti si discuta deschis cu partenerul tau despre acest lucru. Vezi ce-si doreste si el si ajungeti la un compromis.

5. Puneti-va de acord sa lasati discutia deschisa

Nu uita ca viata se schimba in mod constant. Prioritatile tale se vor schimba, iar, in viitor, dorintele tale nu vor fi la fel ca cele de acum: „Cand vine vorba de femei, studiile arata ca nu toate sunt impacate cu monogamia, chiar daca la inceputul relatiei nu pot concepe altceva”, spune Martin. Decizia pe care o iei acum nu trebuie sa fie permanenta. Vorbiti in continuare despre acest subiect atunci cand consideri ca este nevoie.

Daca ti-ai inselat iubitul, e posibil sa-ti lipseasca ceva ce relatia voastra nu-ti poate oferi, fie sexual sau emotional, insa nu e singura explicatie. S-ar putea sa mai insemne ca pur si simpli evoluezi ca femeie si ca nevoile tale se schimba. Orice ar fi, lamureste totul cu partenerul astfel incat sa nu va faceti rau unul altuia.

Foto: Shutterstock.com