5 carti pentru obiceiuri sanatoase intre patru pereti

1
De Teodora Tirca
9 dec. 2021

Suntem in luna decembrie, asa ca vremea morocanoasa si rece isi face usor simtita prezenta. Petrecem tot mai mult timp in casa zilele acestea.

De aici lucram, intram in videoconferinte, iar la finalul zilei petrecem o orain fata altui ecran sa decidem ce film sa vedem. Dar cum sa facem sa ne bucuram mai mult de timpul liber si sa rupem rutina ecran – ecran, chiar si atunci cand e frig si plouasi vrem doar sa stam in casa? Simplu: citim.

Lectura este una dintre acele activitati care ne ajuta sa traim o suta de vieti, sa calatorim departe, in viitor sau in trecut, fara sa pasim in afara confortului casei noastre. Mai mult, un studiu al Universitatii din Sussex a stabilit ca cititul timp de doar sase minute pe zi poate reduce nivelul de stres cu pana la 68% (The Telegraph, martie 2009). Prin urmare, introducerea obiceiului de a citi macar 10 pagini pe zi reprezinta un exercitiu extraordinar de benefic pentru sanatatea emotionala. Printr-un serviciu cum este Bookster, prima platforma moderna care aduce cartile mai aproape de oameni, ne putem bucura de carti si articole din domenii diverse. Daca faci parte din cele peste 1000 de companii din Romania care iti ofera acces la Bookster, probabil stii deja ca acesta este cel mai iubit beneficiu de catre angajati.

Asadar, cum uneori poate fi greu saiti alegi cartea potrivita, am pregatit cinci recomandari de lectura care speram saiti incalzeasca serile de iarnasi sa-ti incante imaginatia. Macar cate 10 pagini pe zi.

A trai pentru a-ti povesti viata, Gabriel Garcia Marquez

A trai pentru a-ti povesti viata

„Viata nu este cea pe care ai trait-o, ci aceea pe care ti-o amintestisi cum ti-o amintesti spre a o povesti.” O carte si o poveste de viata care te duc cu gandul la un personaj puternic, gata sa se lupte cu orice, sa depaseasca lipsurile materiale si dezaprobarea familiei pentru a-si urma visul.
Aceasta carte este povestea vietii lui Marquez din copilarie pana la varsta de 27 de ani, cand pleaca in Europa in calitate de corespondent al ziarului El Espectador. Sunt amintiti anii copilariei in casa bunicilor dinspre mama, adolescenta cu anii de liceu, tineretea cu studiile universitare, intrerupte, atunci cand vocatia scrisului, manifestata inca de timpuriu, il conduce catre destinul sau de scriitor. Cat despre aceasta din urma, Marquez afirma urmatoarele „Vocatia artistica, cea mai misterioasa dintre toate, careia ii consacri viata intreaga fara sa astepti nimic de la ea /…/ pe care o porti inlauntrul tau de cand te nasti /…/ asa cum este vocatia de preot. In ziua in care am descoperit ca tot ceea ce imi placea cu adevarat era sa povestesc istorii, mi-am propus sa fac tot ce-mi stain putinta spre a-mi implini aceasta dorinta. Mi-am spus: aceasta este vocatia mea. Nimeni si nimic nu ma poate face sa ma consacru unei alte activitati.“

Recunostinta, Oliver Sacks

Recunostinta

Fara a fi o carte de mari dimensiuni, „Recunostinta” poartain paginile ei o poveste plina de curaj, un soi de oda adusa unicitatii fiintei umane. In pofida greutatilor fizice si a bolii asupra carora, Sacks nu insista, dar le infruntain viata reala, scriitorul reuseste sa-si gaseasca linistea interioarasi, cel mai important, sa manifeste recunostinta pentru darul vietii. „Am daruit dragoste si am primit dragoste in dar; am fost binecuvantat cu multe lucruri minunate, si la randu-mi am intors lumii din zestrea mea. Mai presus de orice, am fost o fiinta ganditoare, un animal cu ratiune, nascut pe o planeta frumoasa, ceea ce in sine e un privilegiu enorm si o aventura unica.“ In ultimii 2 ani ai existentei sale, inainte de a fi rapus de cancer si resimtindu-si propria fragilitate, Oliver Sacks transpune splendid in aceste 4 eseuri o meditatie despre ce inseamna sa traiesti o viata frumoasa.

Pianistul, Wladyslaw Szpilman

Pianistul

In septembrie 1939, incepea cel de-al Doilea Razboi Mondial odata cu invadarea Poloniei. Un tanar pianist sustinea live pe 23 septembrie, la radio „Nocturna in do minor” a lui Chopin. In acea clipa nu stia ca era ultima transmisiune in direct inainte de distrugerea statiei de emisie de la Radio Polonia. Povestea pianistului si compozitorului evreu WładysławSzpilman, publicatain Polonia in 1946 si apoi interzisa de autoritatile comuniste, sta prin valoarea sa documentarasi umana, alaturi de cele mai cunoscute evocari ale Holocaustului. „De atunci nici macar hotii nu au mai trecut prin cartier, al carui singur locuitor ramasesem. Se apropia 1 noiembrie, se facuse frig, mai ales noaptea. Ca sa nu innebunesc de singuratate, am hotarat sa-mi organizez viata cat mai disciplinat. /…/ Toata ziua stateam intins, fara sa ma misc, ca sa crut putinele forte care-mi ramasesera. O singura data, pe la amiaza, intindeam mana dupa pesmetii aflati alaturi si o cana cu apa, dramuite cu grija, ca saimi conserv puterile hranindu-ma regulat. De dimineata pana la masa aceea rememoram, masura dupa masura, compozitiile pe care le interpretasem candva.”
Pe baza acestei povesti exceptionale despre cel de-al Doilea Razboi Mondial, in anul 2002, Roman Polański a realizat filmul cu acelasi nume, premiat cu trei Oscaruri (pentru scenariu, regie si cel mai bun actor) si cu Palmesd’Or la Cannes.

Cand corpul spune nu, Gabor Mate

Cand corpul spune nu

Traim intr-o lume in care este aproape imposibil sa existe oameni care sa nu fi avut episoade de stres intens, provocat de fenomene exterioare sau din cauze interioare. Dar cum definim totusi stresul? Care este legatura dintre stres si imbolnavire la nivelul corpului nostru? Dr. Maté porneste in demersul sau de cercetare a relatiei atat de intime si enigmatice dintre minte si corp, prin intermediul povestilor pacientilor sai. El urmareste cu curaj si compasiune parcursul fiecarui caz, evidentiind de fiecare data relatia dintre trauma, stres si imbolnavire. Cartea sa reprezinta un semnal de alarmasi o pledoarie pentru recrearea acestor legaturi vitale dintre minte, corp si starea de sanatate inteleasa dintr-o perspectiva holistica. Prin explorarea acestui dialog subtil, dr. Gabor Matéisi incheie cercetarea oferind un dar cititorului, o retetain care sunt descrise principiile necesare mentinerii sanatatii sau redobandirii acesteia. Aceasta reteta sugereaza dezvoltarea competentei emotionale, fara de care echilibrul si posibilitatea de autovindecare nu pot aparea. „O colectie inedita de cazuri reprezentative, extrase din experienta profesionala a lui Mate, precum si dintr-o bogata bibliografie medicala.” – The Vancouver Sun

Eleganta ariciului, Muriel Barbery

Eleganta ariciului

Sub aparenta banalului si obisnuitului, in aceasta carte se ascund personaje inteligente, al caror destin se desfasoarain cladirea de locatari de la numarul 7, Rue de Grenelle. Insa, dintre toate acele personaje, doua dintre ele poarta pecetea singuratatii, o fetita precoce si o portareasa eruditasi foarte fina care invataincetul cu incetul sa se descopere, experimentand multiple trairi interioare. Cartea aceasta nu este doar o introspectie a sinelui, ci o radiografiere diferita a vietii de zi cu zi. „Acest roman este, intr-o oarecare masura, acelasi lucru, adica mi-a facut enorma placere ca, prin vocile celor doua eroine, sa-mi transcriu iubirea pentru placerile cotidiene, pentru arta, pentru Japonia, pentru anumite fiinte, pentru intalnirea dintre aceste fiinte, pentru unele emotii estetice. Mi se pare ca asta mi-a facut cea mai mare placere si e ceea ce ma interesa cel mai mult. Va doresc lectura placuta. In orice caz, sper asta. La revedere si pe curand.” – Muriel Barbery

Foto: depositphotos.com