Ce este o relatie toxica? 10 semne ca te afli intr-una!

1
De Alice Moisescu
16 oct. 2018

Nicio relatie nu este perfecta. Dar atunci cand ai o legatura frumoasa cu barbatul de langa tine, cand te simti in siguranta, fericita, iubita, apreciata, respectata si libera sa fii tu insati, poti spune ca te te bucuri de o relatie sanatoasa.

Semnele unei relatii toxice? Opusul celor spune mai sus!  De multe ori, chiar daca realizam ca traim intr-o relatie de cuplu care ne face mai mult rau decat bine… alegem sa ramanem acolo.

Iar daca ramanem acolo, nu reusim decat sa acumulam in timp emotii negative, pe care le ducem cu noi pretutindeni: in relatiile de familie, in cele sociale sau in cele de serviciu.

Care sunt, insa, semnele care ne arata ca nu ne aflam intr-o relatie armonioasa?

Specialistii in terapia de cuplu ne prezinta cateva dintre ele:

  1. Toate actiunile tale aduc nemultumire. Indiferent ce faci si ce spui, ti se reproseaza ca gresesti, ca nu faci bine, esti mereu vinovat si nu ai niciodata dreptate.
  2. Nu-i mai atragi atentia. Nu te vede, nu te aude. Daca ai un rezultat bun la birou sau ai finalizat cu succes un proiect, nu este atat de important si nu primesti laude sau aprecieri. Daca alegi sa porti ceva minunat, esti prea grasa sau prea slaba.
  3. Esti obosita sau plictisita mai tot timpul. Orele trec fara a face ceva impreuna si din orice motiv, cat de mic, va certati.
  4. Vorbeste doar despre sine. In unele momente isi supraapreciaza comportamentul, rezultatele obtinute. Intr-altele, i se pare ca are prea multe probleme, griji. Daca ii dai sfaturi, incepe sa te certe, spunandu-ti ca tu nu stii nimic, ca nu intelegi.
  5. Asteapta sa fie rasfatat, protejat de tine. Uita ca esti partenera lui, si nu un parinte.
  6. Cand socializezi cu sexul opus, este numai ochi si urechi. Iti urmareste activitatea pe online, cea de pe telefon, are parola conturilor de Facebook, Instagram, etc. Cum i se pare ceva in neregula, cum ies scantei.
  7. De fiecare data cand iti exprimi dorinta de a iesi impreuna, apare ceva neprevazut in viata lui personala.
  8. Uita des cele mai mici si marunte gesturi de dragoste. Un film, un ceai, o floare, un rasarit, un apus, o zi importanta din viata ta. Momentele petrecute impreuna sunt ca intre doi prieteni, doi colegi.
  9. Intimitatea a devenit o rutina, o descarcare hormonala. Nici sexul nu va mai ajuta, rareori simti placere, te blochezi tot mai des.
  10. Din zi in zi esti tot mai nefericita, te simti tot mai singura in doi, te izolezi de lumea reala.

Daca te afli deja intr-o relatie care corespunde semnalelor descrise mai sus, este timpul sa iei o decizie! O decizie pentru viata ta. Probabilitatea ca persoana respectiva sa se schimbe este redusa.

Din pacate, iesirea dintr-o relatie toxica nu o sa fie niciodata simpla. Si cel mai probabil… nici pasnica. Da, ruptura va fi dureroasa, vor fi momente in care te vei invinovati, dar nu despre asta este vorba. Ci despre doua firi diferite care nu se potrivesc si carora le va fi mai bine pe drumuri diferite.

Foto: Shutterstock.com