Ce faci daca te-a inselat? Cum infrunti caruselul de emotii

1
De Cristina Tudor
23 oct. 2020

Simona Ciff este terapeut, doctor in stiintele educatiei, cu o specializare in inteligenta emotionala, un om pasionat de munte si curios intai de toate sa se inteleaga pe sine. Lucreaza mult cu adolescentii si cu profesorii si pledeaza pentru asumare si bucuria ce vine dupa aceasta schimbare interioara.

A lansat de curand volumul Ghid de supravietuire cand ai fost inselat. De la disperare la bucurie, in care povesteste experienta ei si a celor cu care a lucrat in cabinet, incercand sa stabileasca mecanisme prin care putem invata sa ne gestionam durerea, emotiile, stimulii care ne fac sa luam decizii incredibile atunci cand vine vorba despre a trada cel mai frumos sentiment uman: iubirea.

De ce ai scris cartea asta?

Simona Ciff: Acum cativa ani primeam la cabinet clienti care trecusera cumva printr-un episod de infidelitate. Atunci am decis sa scriu pe blogul meu doua articole pe subiect, iar in cateva saptamani au inceput sa vina in avalansa intrebarile cu aceeasi tematica. Am inceput sa raspund fiecaruia in parte si-mi amintesc ca vreo luna de zile numai despre asta vorbeam. La un momentat dat pe munte, cu prietenii, vorbeam intruna la telefon pe aceasta tema, iar ei incepusera sa-si puna intrebari daca nu cumva doar de asta ma ocupam, de probleme de infidelitate.

Mi-am dat seama insa ca acele articole se indexasera foarte bine, iar oamenii cautau pe google „de ce m-a inselat partenerul?” si ajungeau la articolele mele. Atunci a venit si decizia de a raspunde acestor chestiuni intr-o carte.

Care erau cele mai frecvente intrebari pe care le primeai?

Simona Ciff: M-a inselat, ce sa fac?, iar acest ce sa fac? tintea doua aspecte: ce sa fac cu durerea insuportabila? si ce sa fac cu relatia? A doua intrebare era: o s-o faca din nou? Apoi venea de ce s-a intamplat, de ce mie?, apoi era cum va fi viata mea de acum incolo?

Nu ai primit nicio intrebare de genul: tocmai imi insel iubitul sau sotul. De ce o fac?

Simona Ciff: Ba da, dar acestea erau mai putine, iar in carte am abordat inclusiv acest aspect: dincolo de maniera in care poti iesi din durerea de a fi fost inselat, care sunt motivele pentru care oamenii insala.

Citeste continuarea pe Life.ro.

Foto: Unsplash.com.