Ce influenta au emotiile asupra sistemului imunitar?

1
De Cristina Tudor
4 dec. 2018

Emotiile sunt energii care ne alimenteaza starea de bine sau din contra, suferinta.

Un articol de Doina Enache, Holistic Development Coach Upperself

Traim intr-o lume a emotiilor intrucat fiecare experienta din viata noastra este insotita de o stare emotionala… de bucurie, furie, iubire, tristete, recunostinta, frica etc. Toate sunt stari emotionale provocate de un stimul – o persoana, o situatie, un eveniment. De fapt, emotiile sunt energii care ne alimenteaza starea de bine sau din contra, suferinta, de aceea sunt clasificate simplu in emotii pozitive si negative. De cele mai multe ori, se intampla sa analizam raportul dintre starea emotionala si factorul declansator, fara sa ne gandim la efectele pe care emotiile le pot avea asupra starii noastre fizice. Ei bine, da! Studiile au aratat de-a lungul timpului ca exista o legatura puternica intre sanatatea fizica si cea emotionala.

Emotiile negative ingreuneaza capacitatea sistemului imunitar de a lupta impotriva bolilor

Cercetatorii de la Universitatea din Wisconsin-Madison au descoperit o legatura profunda intre emotiile negative si numarul anticorpilor din sistemul imunitar al organismului. In urma studiului, a iesit la iveala faptul ca persoanele care au trecut printr-o experienta traumatizanta aveau imunitatea scazuta.

Fericirea iti poate imbunatati sistemul imunitar

Pe de alta parte, daca te afli intr-o perioada fericita a vietii, sistemul tau imunitar poate beneficia de un ajutor din partea starilor emotionale. Cercetarile profesorului Steve Cole de la Universitatea din California arata ca starile mentale pozitive genereaza impulsuri care intaresc sistemul imunitar.

Stresul te face mai sensibil

Cu totii simtim efectele stresului asupra vietii noastre zilnice. Suntem mai obositi, mai agitati, mai irascibili. De ce? Atunci cand este stresat, creierul trimite semnale sistemului endocrin, iar acesta elibereaza hormoni care afecteaza imunitatea.

Citeste continuarea pe Kudika.ro.

Foto: Shutterstock.com