Ce inseamna, concret, ca ai crescut intr-o familie disfunctionala: 7 comportamente specifice

1
De Irina Constantin
28 mart. 2021

Ai tot auzit despre impactul pe care familia il are asupra identitatii tale de adult si vrei sa aprofundezi subiectul?

Parintii au un rol extrem de important in viata oricarei persoane. Inca din primele zile de viata, acestia iti influenteaza starile emotionale, valorile, parerile, scopurile, felul in care te vei comporta si vei privi viata ca adult. De aceea, daca ai crescut intr-o familie disfunctionala, s-ar putea sa suferi din cauza acestei situatii chiar si la o varsta inaintata.

Daca banuiesti ca ai trait intr-un mediu instabil, insa nu esti sigura daca a fost vorba despre o familie disfunctionala sau nu, iata cateva comportamente specifice acestui tip de familie!

Cum iti dai seama ca ai crescut intr-o familie disfunctionala:

1. Vorbele parintilor nu se potriveau cu faptele lor

Parintii iti spuneau adesea ceva, ca apoi sa actioneze diferit? Acest lucru te facea sa te simti confuza, cu siguranta. Astfel, in loc sa te bazezi intotdeauna pe cele spuse de mama sau de tata, erai mereu suspicioasa. In plus, nu aveai incredere nici macar in promisiuni.

Un astfel de mediu instabil te afecteaza, cu siguranta, chiar si cand nu mai locuiesti cu parintii, dar formezi relatii cu alte persoane.

2. Nu exista niciun strop de intelegere atunci cand cineva gresea

Ai spart o vaza sau un bibelou. Ai murdarit hainele proaspat spalate, pe care de-abia le-ai imbracat. Ai intarziat acasa zece minute, pentru ca te-ai oprit pe drum sa vorbesti cu o colega de scoala.

Daca toate aceste situatii erau tratate cu pedepse si violenta, cel mai probabil ai crescut intr-o familie disfunctionala. Intr-o familie echilibrata, exista toleranta si intelegere pentru greseli, mai ales atunci cand acestea sunt facute de cei mici.

3. Nimic din ceea ce faceai nu era suficient si se promova non-stop ideea de perfectionism

Ai luat nota 9, in loc de nota 10. Ai reusit sa castigi locul 2 intr-o competitie, dar parintii te-au intrebat de ce nu te-ai clasat pe primul loc.

Daca aceste situatii erau intalnite frecvent in familia ta, este posibil ca si acum, la o varsta adulta, sa ai tendinta de a fi perfectionista. In cazul in care ceva nu decurge exact asa cum vrei, devii foarte aspra cu tine insati si te critici dur, cu zero toleranta. Este un efect al dezvoltarii intr-o familie disfunctionala.

4. Abilitatile tale erau intens criticate cu orice ocazie

Intr-o familie echilibrata, copiii sunt incurajati si motivati, chiar si atunci cand nu exceleaza la ceva. De exemplu, daca iti place sa pictezi, dar nu te descurci prea bine, parintii nu iti vor spune niciodata ca esti lipsita de talent, ci din contra, iti vor spune ca esti pe drumul cel bun si te vor incuraja sa mai exersezi.

In schimb, intr-o familie disfunctionala, ti se va spune, scurt si la obiect, ca nu esti suficient de buna si ca ar fi mai bine sa renunti.

5. Nu aveai niciodata intimitate

Parintii iti controlau mereu mesajele, iti cereau parolele de la toate conturile si intrau in camera ta fara sa bata la usa?

Daca da, atunci probabil ca ai crescut intr-un mediu lipsit de intimitate si independenta, unde nu te-ai simtit niciodata in siguranta si deplin relaxata.

6. Exista foarte putina comunicare despre emotii si sentimente

Daca parintii tai nu vorbeau niciodata despre felul in care se simt si nu te intrebau nici pe tine ce emotii te incearca, probabil ca ai trait intr-o familie disfunctionala, in care sentimentele reprezentau un subiect tabu.

Prin urmare, probabil ca si in prezent iti este destul de greu sa te deschizi si sa vorbesti despre felul in care te simti.

7. Toata lumea se prefacea ca totul este in regula, cand lucrurile nu erau deloc OK

Desi era clar ca atmosfera este tensionata si unele lucruri nu merg deloc bine, ai tai se prefaceau tot timpul ca situatia este roz. Drept consecinta, ai crescut in confuzie si cu o tendinta exacerbata de a-ti reprima emotiile si de a ascunde realitatea, atunci cand ea nu este perfecta.

Toate aceste lucruri semnaleaza ca ai trait intr-o familie disfunctionala. Totusi, acest lucru nu inseamna ca trebuie sa iti invinovatesti parintii sau sa fii furioasa pe ei. In schimb, poti aprofunda efectul pe care copilaria l-a avut asupra ta. Colaboreaza cu un terapeut si invata sa iti rescrii credintele si comportamentele. Vei descoperi ca lucrurile pot sta diferit!

Foto: Unsplash.com