Cum depistezi imaturitatea emotionala in tine si in ceilalti

1
De Irina Constantin
13 iul. 2021

Cum stii ca persoana din fata ta este imatura emotional si ce poti face atunci cand realizezi acest lucru?

Adesea, interactiunile sociale cu persoane imature din punct de vedere emotional provoaca frustrare, confuzie sau chiar o stare de irascibilitate inexplicabila. Imaturitatea emotionala se poate manifesta in foarte multe forme, iar atunci cand o depistezi, iti este clar ca trebuie sa iti ajustezi atitudinea si sa nu iei lucrurile personal.

Fie ca ai de-a face cu cineva care nu isi stapaneste inca emotiile sau esti chiar tu acea persoana in interactiunile cu ceilalti, mai jos poti vedea cativa factori care semnaleaza imaturitatea emotionala.

Iata 5 semne ca o persoana este imatura emotional:

1. Crede ca alte persoane o pot „salva”

Cineva cu o maturitate emotionala formata stie ca nimeni nu poate salva pe nimeni. Oricand de neromantic ar suna, fiecare persoana este responsabila pentru ea insasi. Ceilalti doar ne pot sustine in timp ce noi lucram pentru propria bunastare.

Norvegia le interzice influencerilor sa posteze fotografii retusate pe social media fara un avertisment in prealabil

Ei, bine, o persoana imatura are tendinta de a crede ca, la un moment dat, un salvator misterios pe cal alb va aparea pentru a-i organiza viata si pentru a-i da sens.

2. Reactioneaza puternic atunci cand cineva seteaza limite

Limitele sanatoase nu sunt doar optionale, ci obligatorii, daca ne dorim sa avem relatii armonioase si echilibrate cu persoanele din viata noastra.

Atunci cand stabilim astfel de limite, o persoana matura le va accepta si chiar se va bucura de existenta lor. In schimb, cineva imatur din punct de vedere emotional se va ataca, va crede ca „ai ceva cu el” sau ca ii vrei raul.

3. Evita asumarea responsabilitatii

Imaturitatea emotionala se poate manifesta si sub forma unei atitudini generale de nevinovatie. Cand este trasa la raspundere, o persoana imatura se va absolvi intotdeauna de vina. Replici precum „am spus eu vreodata asa ceva?” sau „nu e vina mea, eu am avut alta intentie” pot da de gol o astfel de imaturitate.

4. Ia totul foarte personal

Cel mai evident comportament al unui om imatur emotional este luarea lucrurilor intr-un mod extrem de personal. Pentru aceste persoane, totul are legatura cu ele insele.

Daca ai fost putin mai distanta decat de obicei, cu siguranta te-ai suparat pe ele sau ele au facut ceva gresit. Le este foarte greu sa inteleaga ca unele lucruri, pur si simplu, nu sunt despre ele, ci despre o multime de alte aspecte.

Urmeaza sa te intorci la birou? 4 trucuri simple pentru a diminua anxietatea

5. Ii critica des pe ceilalti/are comportament de bully

Stii pe cineva care tot timpul judeca sau critica o alta persoana, ba chiar are comportamentul unui bully de liceu? Este foarte posibil ca acel cineva sa fie imatur emotional si sa nu fie deloc stapan pe sine insasi. Doar o persoana inca imatura isi ignora propriile nesigurante si le acopera cu o atitudine rautacioasa, indreptata spre alti oameni.

Acestea fiind spuse, daca stii pe cineva imatur emotional, este important sa nu uiti ca atitudinile sale nu spun nimic despre tine si despre valoarea ta ca persoana. Iar daca tu insati crezi ca ai de-a face cu imaturitatea emotionala, nu trebuie sa te descurajezi. Aceste aspecte pot fi lucrate si imbunatatite, prin studiu personal sau prin colaborarea cu un psihoterapeut.

Foto: Unsplash.com.