Cum gestionez anxietatea de sarbatori ca sa ma pot bucura cu adevarat de Craciun si Revelion

1
De Cristiana Astefanoaiei
17 dec. 2024

Daca si pentru tine aceasta perioada este una stresanta, iata ce solutii te-ar putea ajuta.

De-a lungul anilor, Craciunul si Revelionul au reprezentat un cumul de aglomeratie, griji si responsabilitate pentru mine, iar anxietatea de sarbatori a fost nelipsita. Din dorinta de a face cat mai multe lucruri si de a multumi pe toata lumea, nu reuseam sa savurez cu adevarat clipele placute pe care aceste evenimente le aduc.

Iata ce am facut pentru a reusi sa depasesc aceasta stare si sa pot intra in atmosfera festiva cu tot sufletul.

Am identificat ce provoaca anxietatea de sarbatori

Pentru fiecare este diferit. Pentru unele persoane anxietatea poate fi legata de dorinta de iesi totul cat mai perfect, pentru altii poate fi intalnirea cu anumite rude. In cazul meu, apropierea Craciunului aducea stresul cumparaturilor de cadouri. Aglomeratia din magazine este extrem de obositoare si simt ca nu pot gasi niciodata inspiratie in alegerea darurilor perfecte. Apoi, reuniunea cu multe persoane ma agita destul de mult. Fie ca era vorba despre familie sau de prieteni, dorinta mea de a fi totul perfect la aceste intalniri reprezenta o grija in plus. Sa nu uitam ca in tot acest timp responsabilitatile de la serviciu nu sunt puse pe pauza, ba chiar uneori este mai multa munca acumulata, astfel incat sa avem cateva zile libere in preajma sarbatorilor. Toti acesti factori imi rapeau din farmecul acestor zile care ar fi trebuit sa fie magice.

Agenda 2025

144 lei, shop.andreearaicu.ro

De altfel, uneori anxietatea vine din asteptarea ca sarbatorile sa fie speciale si, daca nu reusesc sa intru in acea stare festiva, ma simt vinovata.

Dupa ce am inteles exact care sunt factorii de stres pentru mine, am trecut la urmatoarea etapa.

De ce ai anxietate in preajma zilei tale de nastere? Iata ce spun terapeutii

M-am gandit la ceea ce imi face placere, cu adevarat, in preajma sarbatorilor

Mi se pare esential sa privim orice ocazie cu multa recunostinta in suflet. Sunt recunoscatoare ca ma pot bucura de preparatele traditionale si de posibilitatea de a oferi cadouri persoanelor dragi. Imi place sa petrec seara de ajun privind un film de Craciun si sa-mi aleg o tinuta eleganta pentru Revelion.

Am inceput sa petrec mai mult timp cu lucrurile care imi aduc bucurie cu adevarat. Mi-am spus ca acestea sunt cele care conteaza cu adevarat. Acest lucru m-a ajutat sa nu mai pun atat de multa presiune pe aspecte pe care nu le pot controla. De Revelion, de exemplu, ma intereseaza mai mult starea de spirit cu care intru in noul an, decat petrecerea in sine. De aceea, vreau sa fiu recunoscatoare pentru tot ce am trait in anul trecut si sa privesc cu speranta si entuziasm catre ceea ce urmeaza. Incerc sa fiu atenta la emotiile mele si sa le onorez.

M-am organizat mai bine

Cred ca acest lucru m-a ajutat, de fapt, cel mai mult. Anxietatea de sarbatori poate sa apara si dintr-o aglomerare de activitati intr-o perioada scurta. In privinta cadourilor, am luat o decizie simpla: voi cumpara pe parcursul anului lucruri de care stiu ca apropiatii mei au nevoie. Le-am depozitat intr-un dulap si am fost extrem de multumita ca am redus din numarul vizitelor la mall in aceasta perioada. In unele cazuri, am renuntat total la cadouri. Le-am propus prietenilor sa facem donatii pentru cauzele in care credem, in schimbul darurilor. Au fost extrem de incantati, iar bucuria de a ajuta pe cineva de sarbatori e nepretuita.

M-am relaxat si in privinta meselor in familie. Am ales sa ignor unele intrebari incomode din partea rudelor si mi-am dat seama ca nu trebuie sa fie totul perfect (sau ce credeam eu ca e perfect). Important este ca fiecare sa se simta cat mai relaxat. Inclusiv eu. Asa ca pregatesc doar felurile de mancare pentru care am timp, le asez pe masa si fiecare se serveste cu ce doreste. In acest fel, nu voi petrece Craciunul in bucatarie.

De asemenea, in seara de ajun si in dimineata de 25 decembrie, practic afirmatii pentru calm si linistirea sistemului nervos:

„Accept ritmul natural al sarbatorilor si imi dau voie sa ma bucur de fiecare moment, fara presiune.”

„Sunt recunoscatoare pentru micile momente de liniste si pace din aceasta perioada magica.”

„Respir adanc si simt cum linistea Craciunului imi umple inima si mintea.”

„Sarbatorile sunt despre iubire si conexiuni, nu despre perfectiune. Aleg sa fiu prezenta si sa ma relaxez.”

„Imi permit sa imi ofer timp pentru mine, pentru a-mi reincarca energia si a gasi echilibru.”

Toate aceste lucruri ma ajuta sa gestionez anxietatea de sarbatori si sper sa-ti fie si tie de folos pentru a avea clipe fericite la final de an!

Foto: Freepik.com