Cum sa nu fii romanul tipic in vacanta

1
De Maria Dima
14 iul. 2019

Romanii trebuie sa fie primii la semafor. Ce nu stiam insa e ca vor sa fie primii si pe vapor, intr-o croaziera. Nu erau locuri in fata. Era puntea vaporului si privelistea care-ti intra in suflet. Asta in teorie. Practic, erau 2 randuri de scaune aduse de un grup de romani, plantate in fata.

Asta e doar ultima dovada a spiritului neamului cu care te intalnesti cand iti e lumea mai draga. Si care, uneori, te face sa nu-ti doresti sa ai ceva de impartit cu el.

De cand romanii au prins gustul vacantelor in strainatate, as vrea sa nu raman cu un gust amar cand ii intalnesc in concedii. Sa nu ne intelegem gresit, nu suntem nici pe departe cei mai rai si nici balade demne de cotropitori si distrugatori nu vor ramane in urma noastra, dar mereu e loc de imbunanatatire.

Spune-mi ce iti place sa mananci ca sa-ti spun unde sa pleci in vacanta

De asta m-am gandit la un ghid practic, de bun simt, despre cum sa nu fii romanul tipic in vacante. Daca aveti idei sau peripetii de prin vacante, le astept cu drag ca sa facem o enciclopedie!

Avutia, avionul si aplauzele

Orice drum e o aventura, mai ales pentru unii dintre noi.

Bagajele romanilor intalniti in aeroport sunt mereu subiect de cearta cu reprezentantii firmelor de zbor. Avem noi o problema cu regulile si ne frustram numai la gandul ca trebuie sa ne limitam averea in dimensiuni si kilograme.

Desigur, fara putina cearta nu simti vacanta la fel. La orice doleanta extra, auzi cate un “Da’ noi am platit!”. Tot romanul e cel care sta la coada, se impinge si da din coate ca sa-si tina locul pentru a intra in avion. Toate astea, chiar daca inca nu a inceput boarding-ul si fiecare are locul sau.

Totusi, tinem cu dintii in a ne arata aprecierea pentru piloti, aplaudand la sfarsitul cursei. Popor simtit, nu am ce zice!

Romanii, organizati in dormitor, dezorganizati in bucatarie

Colesterolul si plangerile all inclusive

E clar ca nu avem cultura timpului liber si cea a fericirii ca neam, si de asta majoritatea suferim de nemultumire cronica. Unde mai bine sa o versi decat in concediu?

“5 stele si nu ai ce manca”, “aceeasi mancare zilnic”, “carne cam putina”, “astia n-au paine?” – cam asta se aude in fiecare hotel care are servicii all-inclusive. Toate astea in timp ce farfuriile sunt umplute pana la refuz, conform strategiei stabilite de acasa: “luam putin din fiecare”. Ocazional, mai ajunge si “cate ceva pentru mai tarziu” prin gentile unora. “Mai bine ne simtim rau, decat sa ne para rau”, nu-i asa?

Nu se plange nimeni de bautura nelipsita de la micul dejun, cea de pe plaja si linistea care vine subit dupa ce alcoolul si soarele se impletesc mai ceva ca limbile celor ingreunati de chefurile tarzii.

Mini-ghid de bun simt pentru orice concediu

Regulile de mai jos nu se aplica numai noua romanilor, la fel cum nici situatiile prezentate nu sunt specifice numai poporului nostru. Nu sunt altii mult mai breji, dar nu ar fi rau sa fim noi un exemplu bun, zic.

Plaja, statiunea, hotelul sunt locuri publice

Trebuie sa tinem cont si de altii si sa facem in asa fel incat sa nu deranjam. Facem tot posibilul sa respectam specificul local, cultural si religios.

Suntem responsabili de copiii nostri

Exista spatii destinate copiilor, unde nu-i lasam nesupravegheati. Nu-i lasam sa urle la restaurant sau sa deranjeze in vreun fel alti turisti. Fara fugit pe holuri, trantit de usi la 8 dimineata cand iesim din camera, urlete din capatul coridorului, fotbal in hotel.

Strangem dupa noi

Indiferent ca suntem la un resort all inclusive sau ne plimbam de pe o plaja virgina pe alta, nu te gandi la tine ca la Genghis Khan. Nu lasam prapad in jurul nostru si nu luam provizii. Strangem dozele de bere, mucurile de tigara, ambalajele. Renuntam la cararile de coji de seminte care atesta ultimele semne de viata ale chefului de la ora 3 dimineata, lasate ca fiecare sa-si gaseasca drumul spre camere.

Decenta nu dauneaza grav bronzului

Chiar si in statiune fiind, nu umblam in costum de baie pe strazi si la restaurante. Nu lasam pielea/parul de pe burta sa respire prin tricoul rulat frumos la mijloc. Nu ne facem prezenta simtita prin aria elaborata de injuraturi dupa care sa ne recunoasca semenii, gunoaiele pe plaja si luxul din parcare. Nu intram cu masina pe plaja, chiar daca ca la soare te poti uita, dar la ea, ba!

Factor de protectie

Poate nu mai e cazul sa zic asta, dar insist. Culoarea mai inchisa a tenului nu are de-a face cu necesitatea de a te proteja de razele soarelui. Uleiul de masline nu are factor SPF, si nu te face mai apetisanta ca o friptura.

Fara indoiala, exemplele rele ne raman pe retina si fac deliciul povestilor savuroase dupa concediu. Cele de mai sus nu sunt menite sa ofenseze. Insa mereu pastrez dorinta de a ne prezenta in fata lumii cu cele bune, cu spiritul cald, primitor, inventiv si plin de umor.

Femei extraordinare care schimba Romania

Sa fim cunoscuti tot timpul pentru asta, si nu pentru altceva!

Foto: Shutterstock.com