Cum sa-ti exprimi nemultumirea fara ca persoana din fata ta sa se simta atacata

1
De Irina Constantin
15 iul. 2021

Cineva te-a deranjat destul de tare si ai vrea sa ii explici acest lucru. Totusi, te temi de reactia persoanei respective.

Situatia in care cineva te-a ranit, insa tot tie iti este frica sa iti exprimi nemultumirea este mai des intalnita decat crezi. Cum sa-ti exprimi nemultumirea fara sa ranesti la randul tau sau fara sa fii inteleasa gresit?

Este o intrebare complicata, insa raspunsurile pot fi destul de simple. Pentru inceput, iti spunem ca totul sta in momentul si in felul in care alegi sa spui ce te deranjeaza.

Iata cum sa-ti exprimi nemultumirea fara ca persoana cealalta sa ia lucrurile personal!

1. Asigura-te ca nu formulezi nemultumirea ca pe un repros

Multe persoane isi exprima nemultumirile folosind expresii precum „tu intotdeauna faci asta”, „tu niciodata nu…” sau „tu m-ai suparat/deranjat/enervat”. Ce au in comun toate aceste formulari? Vina si controlul sunt plasate in totalitate asupra celuilalt, iar solutiile nu se intrevad.

Drept urmare, oricine ar fi persoana in cauza, aceasta se va simti atacata personal si va interpreta mesajul tau ca pe un repros rautacios. Va simti ca nimic din ceea ce face nu este bine si ca toate eforturile sale sunt anulate de reprosurile tale. De aceea, discutia se va transforma, cel mai probabil, intr-o cearta in toata regula!

Asadar, daca vrei sa eviti conflictul inutil, inlocuieste frazele de mai sus cu formulari echilibrate, precum „cand ai facut acel lucru, eu m-am simtit astfel”. Cu alte cuvinte, pune accentul pe felul in care te-ai simtit si nu uita sa oferi si potentiale solutii. Cum ar trebui sa procedeze celalalt pentru a nu te mai deranja pe viitor? Cum ati putea sa contribuiti amandoi la eliminarea declansatorilor? Discutati despre aceste lucruri si, cu siguranta, veti gasi solutii.

Cum depistezi imaturitatea emotionala in tine si in ceilalti

2. Nu uita ca scopul este reconcilierea, si nu cearta

Deseori, cand iti exprimi o nemultumire, te lasi ghidata de sentimente si de emotii. Prin urmare, poti avea tendinta sa te enervezi si sa uiti care este, de fapt, scopul discutiei.

Cu siguranta, nu doresti sa faci reprosuri dure, ci doar sa il lasi pe celalalt sa stie cum te simti, pentru a readuce pacea in relatie. Asadar, aminteste-ti acest lucru, apoi regleaza-ti atitudinea si ramai deschisa si calma. Nu in ultimul rand, pastreaza un ton calm si neutru. Tipetele si drama nu ajuta pe nimeni, niciodata!

3. Alege momentul potrivit pentru a purta discutia

Poate ca stii acest lucru, dar noi vrem sa iti reamintim. Organismul nostru nu are aceeasi disponibilitate emotionala si mentala pe tot parcursul zilei. De aceea, daca vei incepe o discutie serioasa seara, dupa ce creierul interlocutorului deja a obosit si a devenit mult mai sensibil, s-ar putea ca rezultatul sa nu fie cel dorit.

Din acest motiv, inainte sa initiezi o conversatie axata pe comunicarea nemultumirilor, ar fi bine sa evaluezi, mai intai, starea in care se afla persoana cu care doresti sa vorbesti. In general, evita momentele in care atat tu, cat si interlocutorul tau, sunteti foarte obositi.

De asemenea, s-ar putea sa nu fie o idee buna sa vorbesti despre ce te-a nemultumit exact atunci cand gestul sau comportamentul respectiv te-a deranjat. Sunt sanse foarte mari sa actionezi impulsiv, iar cuvintele nu pot fi retrase ulterior.

Foto: