Cum sa-ti pastrezi jobul in pandemie: sfaturi de la un specialist in Resurse Umane

1
De Cristina Tudor
24 oct. 2020

Ultimele luni au dat foarte multe lucruri peste cap. A trebuit sa invatam cum e cu distantarea sociala, sa fim mult mai atenti la normele de igiena, sa jonglam cu munca de acasa si scoala online.

Unii au fost trimisi in somaj tehnic, altii si-au pierdut locurile de munca. Altii inca se intreaba cum sa-ti pastrezi jobul in pandemie. Asa ca am decis sa vorbim cu un specialist in domeniu. Cristina Savuica este Chief Happiness Officer la Lugera & Makler Romania, una dintre cele mai importante companii de HR de la noi.

Pandemia a schimbat multe lucruri, inclusiv piata muncii. Ce modificari ati observat in aceasta zona?

In primul rand, o multime de joburi au disparut – companiile au fost nevoite sa se reorganizeze, sa micsoreze departamente sau chiar sa le elimine cu totul. Tot ca o consecinta fireasca, unele joburi au fost comasate. Totodata, procesele de recrutare au fost mutate, cel putin partial, in online. Pe de alta parte, o buna parte din procesele de recrutare au fost suspendate fara sa avem un orizont de timp privind reluarea lor.

Inainte de pandemie pe de o parte angajatorii se plangeau ca angajatii nu sunt suficient de pregatiti sau dedicati, pe de alta parte angajatii sau cei care isi cautau un loc de munca se plangeau de nivelul salariilor si de conditiile de munca. Au ramas in picioare lucrurile acestea sau au inceput sa se mai schimbe asa-zisele pretentii?

Divergentele intre cele doua parti ale pietei muncii vor fi permanente, indiferent de context. Acum apare si dificultatea delimitarii timpului (si spatiului) lucru/timp liber, lucrul de acasa este greu de gestionat din aceasta perspectiva. Este important ca ambele parti sa defineasca niste asteptari realiste.

Ce joburi mai sunt in acest moment pe piata? Sau, mai bine spus, mai sunt joburi pe piata?

Se recruteaza in continuare, in principal pozitii blue collars, pozitii in retail, pozitiile super specializate sunt in continuare deschise. In rest, aproape fiecare domeniu are angajari, dar in niciun caz la frecventa de la finalul anului trecut.

Care sunt problemele pe care le observati la interviurile de angajare?

Noi avand deja experienta consistenta cu interviurile online nu am intampinat dificultati. Bineinteles ca nu se poate muta procesul cu totul in online, dar ne-am sfatuit clientii ca macar o parte din acesta sa se realizeze online, iar pentru unii dintre partenerii nostri a fost mai dificil.

Citeste continuarea pe Life.ro.

Foto: Unsplash.com.