Cum te ajuta romanele sa-ti mentii creierul tanar si sa-ti rezolvi problemele emotionale

1
De Maria Constantin
5 mart. 2020

Un studiu recent arata ca romanele stimuleaza dezvoltarea creierului si ajuta la imbunatatirea calitatii vietii.

Ai mai mult de castigat daca renunti la cartile de dezvoltare personala in favoarea romanelor, considera profesorul Philip Davis, de la Universitatea din Liverpool. Iar cei care sufera de depresie, dureri cronice si chiar de dementa se simt mai bine daca citesc operele lui Charles Dickens si pe cele ale romancierei engleze Jane Austen, spune el.

Davis a declarat ca lectura romanelor clasice „elibereaza emotiile si imaginatia” si le permite oamenilor sa se simta „mai vii”, usurandu-le simptomele celor care sunt bolnavi.

In schimb, cartile de dezvoltare personala si alte volume similare nu au vreun beneficiu pentru ca implica un proces de citire prea simplist pentru a excita creierul.

„Daca esti doar in cautare de informatii, citesti repede, e foarte usor, e automat. Dar cand literatura incepe sa faca ceva mai complicat decat atat, creierul incepe sa lucreze. Este excitat si devine emotional”, a declarat profesorul Davis pentru Sunday Times.

Davis a scris o carte, „Reading for Life”, bazata pe munca sa de la Centrul pentru Cercetarea Lecturii, Literaturii si Societatii din Liverpool, institutie care studiaza rolul literaturii in modelarea gandirii creative despre existenta umana. Romanul lui preferat este „Middlemarch”, de George Eliot, recunoscut pentru limbajul, personajele si actiunea complicate.

Cititul trebuie promovat in orice azil

Exista studii care sustin afirmatia profesorului din Liverpool, aratand ca lectura poate ajuta la mentinerea memoriei in timpul imbatranirii, noteaza Daily Mail. Activitatile care sustin stimularea mentala, precum cititul si completarea cuvintelor incrucisate la orice varsta, ar putea avea legatura cu incetinirea declinului activitatii creierului. Profesorul Davis crede ca lectura ar trebui incurajata in fiecare azil.

„Definim o literatura mare acea literatura care are puterea de a impresiona oameni diversi si de a scoate la lumina ceea ce ne leaga. Ne poate fi de folos cu viata interioara, sanatatea mentala, tulburarile pe care le avem in suflet (…)”, a spus Zoe Gilling, directoarea organizatiei The Reader.

5 citate toxice din cartile de self-help: Renunta sa le mai crezi si nu le da mai departe!

Nu exista nicio dovada ca lectura poate vindeca afectiunile mentale, insa medicii sunt de acord ca atunci cand citesti se inregistreaza un efect pozitiv asupra sanatatii mentale.

Dr. Helen Willows a spus pentru Sunday Times ca lectura poate transforma vietile oamenilor pe care ea ii vede zilnic in spital – in special cei care stau prost cu moralul si care sunt izolati social au de castigat.

Iar Dr. David Fearnley adauga ca lectura intr-un grup a fost cea mai importanta dezvoltare in sanatatea mentala din ultimii zece ani.

Foto: Instagram/Isabella Thordsen