De ce avem tendinta sa respingem ceea ce este bun pentru noi?

1
De Mia Nicolescu
27 mart. 2022

Ne dorim ce nu putem avea si respingem ce este potrivit pe noi. Cam astea sunt cele doua situatii cu care ne confruntam pe tot parcursul vietii.

De ce respingem ce este potrivit pentru noi? Un partener bland si iubitor, un job mai potrivit sau chiar obiceiurile bune care ne pot ajuta sa ne recuperam sanatatatea. Poate pentru ca ne este teama, poate pentru ca nici macar noi nu stim ce este bun pentru noi sau pentru ca ce credem noi ca este potrivit nu este ceea ce ar trebui sa alegem. Sincer, sunt multe motive, pe care le poti descoperi doar privind in interiorul tau, punandu-ti intrebari si observandu-te in relatiile cu ceilalti.

Lucreaza cu tine, noteaza pe hartie tot ce vrei sa stii despre tine, tot ce nu intelegi legat de tine. Lucrand astfel, vei reusi  sa iti dai raspunsurile de care ai nevoie, te vei descoperi si vei invata lucruri noi despre tine.

5 motive pentru care respingem ce este potrivit pentru noi

Nu stim ce este si ce nu este bun pentru noi

Principalul motiv pentru care respingem ce este potrivit pentru noi este acela ca nu stim nici noi ca acel cineva sau ceva era un bun de care aveam nevoie. Si asta se intampla deoarece nu acordam atentie nevoilor noastre. Ne indragostim la prima vedere, lasam dragostea sa ne orbeasca, ne dorim sa traim povesti de dragoste idilice si uite asa ne trezim in acelasi scenariu gresit. Sau ne complacem intr-o situatie in speranta ca mai tarziu o sa fie mai bine.

Ideea noastra despre ce este “potrivit” si realitatea sunt total diferite

E normal sa iti asculti intuitia si sa iti urmezi inima. Daca vrei sa te faci actrita pentru ca simti chemarea si crezi cu tarie ca ti se potriveste, o vei face, chiar daca in realitate nu prea stii sa joci teatru. Ca sa ne dam seama ce este potrivit pentru noi, vom parcurge un drum lung cu incercari si situatii din care va trebui sa invatam. Cel mai bine ar fi sa notezi intr-un caiet ideea ta de „potrivit” versus realitatea. Si vezi ce reiese.

Stim ce e bine pentru noi, dar nu credem ca meritam

Asta se numeste autosabotaj. Stim ca este bine sa avem o relatie bazata pe iubire si respect, dar nu consideram ca meritam asa ceva. Motivul? Raspunsul il vei gasi privind in trecutul tau, in familie si in relatia ta cu tine. Daca nu te-ai simtit iubita in copilarie, cel mai probabil ai crescut cu ideea ca nu meriti sa fii iubita. Daca tu nu te iubesti pe tine, cu siguranta nu o sa te simti demna de iubirea unui barbat.

Stim ca un salariu mai mare ne-ar aduce liniste, dar nu consideram ca muncim suficient incat sa meritam acei bani.

Frica de angajament

Exista un sentiment de angajament intens care vine odata cu recunoasterea ca ceva este destinat pentru noi

Sa accepti ideea ca esti “destinat” pentru ceva anume iti schimba intr-un fel identitatea si, cu siguranta, te simți ca si cum iti cimentezi viata pentru totdeauna.

Pentru ca suntem creaturi ce cauta confortul, obisnuinta si certitudinea, a alege sa credem ca ceva este “potrivit” pentru noi este acelasi lucru cu a ne predispune sa continuam sa-l alegem pentru tot restul vietii. Trebuie sa fim siguri ca acesta este angajamentul pe care vrem sa ni-l luam inainte de a face realmente acest lucru.

Sa acceptam ca ceva este potrivit pentru noi ne obliga sa imbratisam prezentul

Psihologii ne roaga insistent sa traim in prezent, insa acest lucru inca ne sperie pe multi dintre noi. De ce? Cand ai un job care consideri ca este potrivit pentru tine sau cand te afli intr-o relatie care te implineste, te poti simti ca si cum motivatia ta a fost complet epuizata, pentru ca ai facut tot ce puteai face. Ar putea aparea un blocaj care te sperie. Insa realitatea e ca prezentul e minunat si ca trebuie sa exersam pentru a ne bucura de el.

Tu stii ce este potrivit pentru tine?

Foto: Unsplash.com