De ce femeile nu mai vor sa devina mame

1
De Alice Moisescu
11 nov. 2018

Traim vremuri in care natalitate este intr-o continua scadere, tot mai multe femei luand decizia de a nu ramane niciodata insarcinate.

Dar care sunt motivele care le determina pe femei sa ia aceasta hotarare? De ce nu mai vor ele sa devina mame in ziua de azi?

Ei, bine, obiectivele, visurile si dorintele femeilor au evoluat si s-au schimbat mult fata de acum cateva decenii. Locul femeii nu mai este demult la cratita, astfel ca nu toate sunt facute pentru a deveni mame si gospodine desavarsite.

Femeile care nu vor sa aduca pe lume un copil nu sunt niste egoiste, asa cum se speculeaza. Ele au de fapt motive reale care le impiedica sa isi asume rolul de mama. Poate pur si simplu nu sunt pregatite, poate au o perspectiva diferita asupra vietii.

Iata care sunt, asadar, cele mai intalnite motive pentru care multe femei din Romania si nu numai aleg sa zica pas procrearii:

1. Pentru ca au alte prioritati.

A fi mama inseamna nopti nedormite, oboseala, ingrijirea unei alte fiinte care va depinde de tine tot restul vietii tale.

Unele femei pur si simplu nu doresc sa intre in aceasta rutina, ci prefera sa se dezvolte mai mult pe ele insele, sa-si rezolve problemele emotionale, sa calatoreasca etc.

2. Pur si simplu nu au instinct matern sau nu se imagineaza in rolul de mama.

Nu toate femeile au instinct matern. Si desi acesta se poate activa imediat dupa nastere, doar faptul ca ne-am nascut femei, nu ne obliga sa ne asumam maternitate fara drept de apel. Unei femei nu ar trebui sa-i fie rusine cu faptul ca nu se poate imagina ca mama, chiar daca toate prietenele ei schimba deja scutece.

3. Pentru ca nu vor sa renunte la dezvoltarea profesionala.

Unele femei pur si simplu muncesc prea mult pentru a creste, pentru a obtine o pozitie importanta, si stiu ca odata cu nasterea unui copil, cariera lor va pica pe locul al doilea. Asa ca prefera sa se bucure de succesul lor, sa ajunga in varf, ceea ce, in fond, nici nu e de condamnat. E o chestiune de alegere.

4. Pentru ca nu vor sa contribuie la deteriorarea planetei.

Sunt femei care nu isi doresc copii pentru ca stiu ca resursele planetei sunt limitate – a avea un copil inseamna a-l supune unei vieti incerte si a contribui la epuizarea resurselor.

5. Pentru ca nu vor sa depinda de un barbat.

O femeie de 30 de ani de astazi nu mai crede ca a avea un sot si un copil este apogeul vietii personale. O relatie care te implineste este un obiectiv din ce in ce mai greu de atins si atunci o femeie fie cauta si se cauta mult, fie lucreaza activ la armonia in cuplu, constienta fiind ca fericirea e un lucru foarte fragil. Iar un copil este de multe ori o responsabilitate care poate zgudui relatia daca cei doi parteneri nu sunt cu adevarat pregatiti pentru a fi impreuna o viata.

6. Pentru ca nu se cunoaste inca suficient.

Ea vrea sa experimenteze, sa exploreze, sa afle ce ii place si sa invete permanent. Studiaza in strainatate, isi schimba specializarea de mai multe ori, accepta slujbe cu relocare, incearca orice. Ajunge la maturitate, se vede pe picioarele ei si… vrea ramana asa.

Pe langa toate astea, un copil implica un nivel ridicat de responsabilitate, pe care nu oricine – femeie sau barbat – vrea sa si-l asume. Exista numeroase studii care arata ca femeile care refuza sa faca un copil pot avea o viata implinita atata vreme cat isi urmeaza pasiunile. Sunt, poate, mai putin stresate, dorm mai mult si mai bine, fac sport (sau mai mult sport), calatoresc mai mult, investesc mai mult in ele insele. Cum am spus si mai sus… fiecare femeie este libera sa-si aleaga propriul drum in viata.

Foto: Shutterstock.com