De ce muncesti pana la epuizare? 4 motive pentru care simti ca nu esti de ajuns oricate ai realiza

1
De Alice Papuc
24 mai 2023

Tinerii par atat de prinsi de munca lor incat viata personala ocupa un rol secundar. Ba chiar mai mult, in anumite cazuri aceasta lipseste cu desavarsire.

Conform lui Wayne Oates workaholismul reprezinta “constrangerea sau nevoia incontrolabila de a munci neincetat”. Fenomenul este din ce in ce mai raspandit in cazul tinerilor, care nu realizeaza cum trec anii si simt o nevoie de a munci fara oprire. Totul pentru a bifa anumite criterii ale societatii si pentru a realiza, in final, ca nu aceasta este viata pe care o doresc cu adevarat. Iata de unde vine aceasta dorinta a tinerilor de a se pierde in munca!

Tinerii simt ca trebuie sa demonstreze lucruri

Tinerii simt ca workaholismul ii ajuta sa demonstreze ca au reusit. Petrec atat de multi ani in scoala, unde sunt indemnati sa demonstreze ce pot. Concurenta este din ce in ce mai mare in scoli, iar aceasta concurenta isi face simtita prezenta si in viata de adult. De la “X a luat nota mai mare decat tine” si pana la “X tocmai a achizitionat o locuinta” este doar un pas. Teama de a ramane in urma este din ce in ce mai mare, iar munca in exces ajunge sa fie un refugiu.

Mai mult decat atat, tinerii simt ca trebuie sa se concentreze si mai mult pe cariera pentru a “compensa” anumite lucruri. De exemplu, daca cineva nu a reusit sa isi gaseasca partenerul ideal pana la o anumita varsta, se va afunda si mai mult in munca.

Dorinta de a acumula cat mai multa experienta

In general, tinerii ajung sa retina extrem de multe informatii in anii de scoala. Cu toate acestea, cei mai multi nu au anumite skill-uri care sa ii ajute in construirea unei cariere. In final, multi tineri nu se cunosc cu adevarat pe ei si nu stiu exact ce drum sa aleaga in cariera. Lipsa de experienta isi spune cuvantul, iar tinerii sunt obligati sa se dedice si mai mult carierei pentru a reusi.

8 obiceiuri care te fac nefericita. Cele mai inteligente femei nu au timp pentru asta!

Stima de sine scazuta

Dependenta de munca poate ascunde si conflicte interioare, precum stima de sine scazuta. Tinerii aleg sa se piarda in munca pentru a evita sa se confrunte cu alte probleme din viata lor. Simt ca prin munca vor primi acea validare pe care o cauta.

Psihologii sunt de parere ca fiecare om traieste trei vieti: viata profesionala, viata alaturi de cei din jur si viata pe care fiecare persoana o are in singuratate. Cu toate acestea, exista dezechilibre. Aici intervine workaholismul, care ofera o iluzie a sigurantei si stabilitatii.

Nevoia de siguranta

Piata este din ce in ce mai competitiva, iar tinerii simt ca trebuie sa munceasca mai mult ca niciodata pentru a ramane relevanti. Siguranta financiara este importanta, mai ales in contextul economic si social din zilele noastre. Tinerii au diverse datorii de la o varsta destul de frageda: de la credite de consum, pana la credite pentru locuinte sau chiar pentru studii.

„De ce ma urasc pe mine?” Raspunsul la intrebarea care nu iti da pace

Mai mult decat atat, exista tineri care au trait in familii in care banii erau intotdeauna o problema. Exista tineri care isi sustin familia si care se lupta din rasputeri ca lucrurile sa functioneze. De aici si aceasta tendinta pentru workaholism.

Foto: depositphotos.com