„Dieta mintii“, detoxifierea spirituala pe care trebuie sa o incerci la inceput de an

1
De Maria Constantin
22 ian. 2020

Detoxifierea de la inceputul anului purifica organismul, dar gandirea trebuie si ea eliberata de balastul negativ.

Inceputul de an marcheaza inceputul unei diete sau a detoxifierii. Corpul trebuie curatat, purificat, eliberat de actiunea elementelor toxice, dar cum ramane cu mintea? Nu cumva avem nevoie de un pic de ordine si in gandurile noastre?

Desigur, o minte limpede este mai eficienta si ne ajuta sa functionam mai bine, prin urmare avem nevoie si de o detoxifiere la nivel mental. Trebuie sa scapam de gandurile negative, de bagajul de temeri, remuscari si indoieli pe care il taram in capul nostru in fiecare zi, sa ne eliberam de surplusul de idei nocive care ne obosesc. Iar asa ceva se poate obtine cu ceea ce se numeste „dieta mintii”.

„Dieta mintii” sau „dieta gandirii” inseamna sa renunti la toate gandurile negative care iti pot afecta capacitatea de a munci si relatiile cu ceilalti, precum si legatura cu corpul tau. Iar ianuarie este luna perfecta pentru a incepe, scrie Red.

Vrei sa le faci tuturor pe plac? Iata cum iti afecteaza asta sanatatea mentala

Cel mai bun lucru la aceasta „detoxifiere mentala” este ca iti vei imbunatati sanatatea pe termen lung fara sa fii nevoita sa renunti la paine, paste, pizza si nu trebuie sa mergi la sala. Iata cinci pasi simpli care te vor ajuta sa-ti cureti mintea.

Ia-ti un ragaz suficient

In medie, avem intre 60.000 si 80.000 de ganduri in fiecare zi – destul de mult si obositor, scrie publicatia citata. Ai nevoie de timp ca sa-ti calmezi mintea si sa-ti linistesti agitatia interioara. Chiar si o pauza de numai cinci minute pe zi poate fi de ajutor.

Noteaza-ti gandurile si fa o lista de prioritati

Gandurile noastre sunt adeseori „impanate” cu griji, stres, liste „to do” si la sfarsitul zilei te poti simti coplesita. In loc sa te framanti o zi intreaga tot revenind la un gand anume care nu-ti da pace, mai bine noteaza-l si apoi decide ce ai de facut. Iar daca nu vrei sa iei nicio masura, atunci lasa acel gand sa-si ia zborul; vei avea mintea mai libera.

Asculta oamenii

Un mod bun de a intelege daca stii sa-i asculti pe ceilalti este sa-ti verifici gandurile in timp ce ei iti spun ceva – te gandesti la ce auzi sau sari imediat la gandurile tale? Daca nu izbutesti sa te concentrezi la ceea ce ti se spune, atunci nu prea asculti. Concentreaza-te pe ceea ce spune interlocutorul tau fara sa te gandesti la ce vei spune sau la ce vrei tu sa evidentiezi. Te vei simti mai linistita, iar cei din jurul tau vor reactiona mai bine.

Nu te mai sabota singura

Singura persoana care se asteapta sa fii perfecta esti, de fapt, chiar tu, iar in felul acesta te sabotezi singura. Asa ca mai bine ia o pauza si lasa deoparte nevoia obsedanta de a fi perfecta sau cea mai buna in orice pentru a te elibera de vina pe care o resimti cand nu atingi himera perfectiunii.

Schimba-ti modul de gandire

Modul in care gandim despre anumite lucruri are impact asupra emotiilor noastre, asupra sanatatii si corpului. Prin urmare, trebuie sa stii cum sa-ti schimbi felul de a gandi pentru a te bucura de un stil de viata sanatos. Ridicarea unei probleme sau situatii la proportii catastrofale te poate face sa iei decizii gresite sau sa raspunzi intr-o maniera defensiva in loc sa ramai deschisa si sa gandesti rational.

Foto: Getty Images.