Dorinta capcana a cuplurilor cu probleme: Cum sa fac ca relatia mea sa fie ca inainte?

1
De Cristina Tudor
12 aug. 2021

Atunci cand au probleme sau se afla in pragul despartirii, adesea partenerii se intreaba ce ar putea sa faca astfel incat relatia lor sa fie ca inainte.

Dar oare este benefic pentru evolutia cuplului sa se intoarca la stilul relational din trecut?

Ei bine, ati auzit vreodata de tipare relationale? Atunci cand nu reusim sa evoluam dintr-un anumit tipar, avem senzatia ca fiecare relatie a noastra ajunge sa repete anumite aspecte din cuplu, tocmai pentru ca acel tipar relational este reluat iar si iar.

Astfel ca ajungem sa atragem parteneri cu comportamente asemanatoare, caci noi ne simtim atrasi de acele comportamente care vin sa suplineasca anumite nevoi nerezolvate ale noastre.

Asadar, revenim la capcana in care multe persoane cad atunci cand relatia sufera: se gandesc la ce ar putea face ca totul sa fie ca inainte sau „ca la inceput”.

Specialistii spun ca aceasta gandire este buclucasa si ca, de obicei, nu antreneaza evolutia cuplului, ci tinde sa mentina relatia in acelasi cerc vicios.

De ce sa te intorci la acel comportament relational care a dus la toate problemele din cuplu?

De ce sa cauti sa mergi pe acelasi drum care nu a avut o destinatie fericita pentru tine?

Urmarea aceluiasi drum va duce, de obicei, spre aceleasi probleme, spre acelasi colaps in cuplu. De aceea, specialistii ne atrag atentia ca aceasta gandire de a reveni la ce a fost in trecut reprezinta, de cele mai multe ori, o capcana pe care ar fi bine sa o evitam.

O gandire constructiva ar fi mai degraba axata pe ceea ce am putea face ca, pe viitor, sa nu mai ajungem la aceleasi neajunsuri sau conflicte in cuplu. Abia din acest punct cuplul merge pe o panta ascendenta privind evolutia relatiei.

Identificarea problemelor, dar mai ales identificarea comportamentelor din cuplu care au dus la constituirea acelor probleme reprezinta primul pas pe care un cuplu aflat in cumpana ar trebui sa il parcurga.

Abia apoi se pot gandi la identificarea unor alte comportamente si solutii care ar putea avea alte rezultate, iar in cel mai bun caz: rezultatele dorite in relatie.

Citeste continuarea pe Kudika.ro

Foto: Unsplash.com