3 intrebari utile pe care sa ti le pui la inceputul fiecarui an

1
De Irina Constantin
14 ian. 2021

Inceputul unui an si finalul altuia reprezinta o trecere psihologica pe care noi, oamenii, adoram sa o analizam.

Chiar daca in marea ecuatie a existentei, trecerea de la un an la altul nu este chiar atat de importanta, oamenii tind sa ii ofere o valoare uriasa. Ne place sa ne incheiem socotelile cu anul care se termina si sa intram in noul an cu agenda goala, cu energie proaspata si cu intentii ambitioase.

Inainte de a-ti incepe acest an si de a te afunda in rezolutii, proiecte si taskuri, te invitam sa iti pui cateva intrebari importante. Fiecare dintre ele te va ajuta sa descoperi ceva nou si sa tragi concluzii pretioase pentru viitor.

Iata 3 intrebari utile la inceput de an, pe care sa ti le adresezi in 2021!

1. Daca anul asta decurge exact la fel ca precedentul, voi fi multumita?

Aceasta poate parea o intrebare absurda. Este un an nou, deci va fi, in mod clar, diferit de cel care tocmai s-a incheiat, nu-i asa? Ei, bine, iti reamintim ca lucrurile se intampla diferit doar atunci cand tu decizi sa le faci diferit.

Asadar, intreaba-te daca planuiesti sa ramai in acelasi context, cand vine vorba despre job, relatii, casa in care locuiesti si prietenii pe care ii ai. Daca toate aceste elemente te multumesc, pastreaza-le in viata ta. Totusi, daca ai indoieli, actioneaza altfel si fa lucrurile astfel incat sa fii pe deplin satisfacuta.

De exemplu, daca in 2020 te-ai odihnit foarte putin sau chiar deloc, pentru a schimba asta in 2021 va fi nevoie sa te organizezi mai bine si sa iti prioritizezi sanatatea. Daca nu ai facut acele cursuri pe care ti le doreai, va trebui sa investesti in ele cu seriozitate si sa schimbi acest lucru.

2. Daca ma voi simti la fel ca anul trecut, voi fi satisfacuta?

Abordeaza intrebarea de mai sus si dintr-o perspectiva emotionala. Aminteste-ti cum te-ai simtit in diferite momente ale anului trecut. Adu-ti aminte de clipele inconfortabile, dar si de intamplarile care ti-au pus zambetul pe buze.

Apoi, constientizeaza ca, daca vei perpetua aceleasi tipare si aceleasi actiuni, cel mai probabil te vei simti aproape la fel. Daca esti confortabila cu asta, este perfect! Daca te temi ca sanatatea ta mentala ar putea avea de suferit, poate ca ar fi bine sa iti reevaluezi relatiile, mecanismele de coping si patternurile psihologice. Un bun terapeut te poate ajuta cu toate aceste aspecte!

3. Rezolutiile mele sunt autentice sau am fost influentata de ale altora?

Inainte de a lucra intens spre a-ti indeplini obiectivele proaspat stabilite, intreaba-te daca ele iti apartin cu adevarat. Poate pare imposibil, insa cu totii suntem, la un moment dat, influentati fara sa ne dam seama.

De aceea, este esential sa iti chestionezi fiecare rezolutie. Oare chiar vrei sa faci sport pentru ca te pasioneaza sau pentru ca acea persoana rautacioasa, dar a carei parere conteaza pentru tine, ti-a sugerat ca ar fi bine sa slabesti? Oare chiar vrei sa avansezi profesional in aceasta companie sau este doar dorinta celor din jur, cand tu, de fapt, vrei sa intri in lumea antreprenoriatului?

Chiar daca pare incomod, este un proces important pentru evolutia ta. Nu te judeca, ci priveste totul ca pe un experiment interesant. Daca gasesti rezolutii „intruse”, reformuleaza-le sau inlocuieste-te cu lucruri care se simt autentic pentru tine.

Foto: Unsplash.com