Le faci mereu pe plac celorlalti? Iata 3 intrebari la care sa raspunzi inainte sa accepti ceva

1
De Irina Constantin
16 apr. 2021

Esti genul de persoana care se mai numeste si „people pleaser”?

Ideea de a supara sau dezamagi pe cineva iti provoaca anxietate? Te intrebi cum sa spui nu fara sa starnesti reactii negative? Accepti orice, numai sa fie ceilalti ok? Daca da, atunci inseamna ca ai tendinta de a le face mereu pe plac celor din jur. Pe scurt, esti un people pleaser.

Acest lucru poate avea drept cauza o multime de lucruri, de la parinti stricti, pana la o incredere in sine scazuta. Totusi, pentru a lucra cu tine cat mai eficient, este bine sa iti pui urmatoarele intrebari, ori de cate ori trebuie sa iei o decizie ce ii priveste si pe altii.

Cum sa spui nu fara sa te simti vinovata: 3 intrebari de baza pe care sa ti le pui inainte sa oferi un raspuns

1. Este raspunsul meu un „da” ferm si entuziasmat sau, mai degraba, un „te rog sa nu te superi”?

Exista mai multe feluri de a spune „da”. Pe de o parte, este acel „da” plin de energie si entuziasm, atunci cand propunerea te surprinde placut si de-abia astepti sa ii dai curs. Apoi, este „da”-ul neutru, in cazurile in care iti este indiferent daca ceva se intampla sau nu.

Pe de alta parte, este si acel „da” in spatele caruia se ascunde, de fapt, un timid si anxios „te rog sa nu te superi pe mine”. Daca acesta este cazul, mergi la urmatoarea intrebare si, mai ales, la cea de-a treia.

2. Se aliniaza acest lucru cu valorile mele sau cu obiectivele mele pe termen scurt sau lung?

O prietena te-a intrebat daca vrei sa vii cu ea la shopping in weekend, dar tu planuiai sa faci curatenie in casa, sa te odihnesti sau sa faci sport. Poti integra toate aceste lucruri in programul tau, fara sa te epuizezi? Iti surade ideea de a te plimba prin mall in aceasta sambata?Daca raspunsul tau nu este un „da” ferm la ambele intrebari, atunci trebuie sa fie un „nu” asumat si sincer.

Sa ne gandim la alt exemplu. Grupul tau de prietene vrea sa va intalniti la o pizza si cateva cocktailuri, insa tu ti-ai propus sa mananci mai sanatos si sa nu mai consumi alcool. Se aliniaza propunerea cu valorile si scopurile tale? Din pacate, nu prea. Orice lucru care nu se aliniaza cu dorintele tale si cu ceea ce ti-ai propus poate astepta sau, in cel mai bun caz, se poate ajusta astfel incat sa fii si tu implinita.

3. Ce se poate intampla daca spun „nu”?

Atunci cand cineva iti face o invitatie si iti este teama sa refuzi, intreaba-te care este cel mai pesimist scenariu. Ce se poate intampla, in cel mai rau caz? Cel mai probabil, persoana pe care o refuzi se va supara pe tine. Acest lucru, insa, spune ceva despre ea, si nu despre tine.

Chiar si daca se naste un conflict, cu siguranta il vei putea rezolva, daca atat tu, cat si cealalta persoana, sunteti dispuse sa discutati calm si sa puneti relatia dintre voi pe primul loc. Asadar, relaxeaza-te si invata sa iei decizii bune, in primul rand, pentru tine. Cu siguranta, te vei simti mult mai bine!

Foto: Unsplash.com.