Ce este „egoismul sanatos” si cum iti poate imbunatati viata

1
De Georgiana Dorobantu
18 ian. 2023

Traim sub presiunea de a fi perfecte. In special noi, femeile, avem tendinta de a ne da peste cap si a ne epuiza la maximum pentru a ne asigura ca toti cei din jurul nostru sunt fericiti.

In tot acest proces uitam de noi, de nevoile si dorintele noastre. Insa nu e niciodata prea tarziu sa faci o schimbare. Egoismul sanatos ar putea fi cheia transformarii de care aveai nevoie in viata ta. Iata tot ce trebuie sa stii despre acest concept:

Ce este egoismul sanatos?

Este exact ceea ce pare a fi. Desi egoismul are o reputatie proasta, daca este aplicat in mod echilibrat si adecvat, poate fi vindecator, iti poate reda energia de care aveai nevoie si chiar iti poate imbunatati relatiile. Egoismul sanatos inseamna sa nu iti mai neglijezi de fiecare data dorintele si nevoile pentru a-i pune intotdeauna pe ceilalti pe primul loc. Inseamna sa constientizezi ca si tu esti la fel de importanta si sa aplici asta in stilul tau de viata. Inseamna sa te pretuiesti luand decizii care te fac sa te simti sustinuta, ingrijita si implinita.

10 pasi spre incredere de sine imbatabila – cum sa te simti bine in pielea ta

Dar acest concept nu se rezuma doar la modul in care te tratezi singura. Egoismul sanatos este si despre modul in care ceilalti oameni te trateaza. Te ajuta sa impui limite in relatiile tale si sa ceri respect cand vine vorba de deciziile pe care le iei si modul in care traiesti.

De ce egoismul nu este intotdeauna ceva rau

Nu e nimic eroic sau nobil in a-ti neglija propriile nevoi si dorinte pentru a-i face pe altii fericiti. Comportamentul people-pleasing duce la o stima de sine scazuta, teama de respingere, indecizie exagerata, anxietate si depresie. Sacrificiul de sine nu doar ca iti afecteaza sanatatea mentala si emotionala, dar va avea in cele din urma si un impact negativ asupra relatiei tale cu ceilalti.

„Ai nevoie de egoism pentru a fi altruist. Exista un motiv pentru care spunem ‘nu poti turna dintr-o ceasca goala’ – un lucru in exces nu duce la nimic bun”, spune psihoterapetul Tracy Vadakumchery, citata de bolde.com. „Atunci cand ai grija de tine, calitatea atentiei, timpului si grijei pe care le oferi celorlalti este de asemenea mai buna. Cand esti epuizata si lipsita de energie nu le poti oferi celorlalti atentia ta deplina”, spune terapeuta.

Iata cateva moduri prin care poti practica egoismul sanatos:

Ia in calcul si propriile nevoi

Daca esti o people-pleaser, atunci esti tentata sa ignori ceea ce vrei si ai nevoie pentru a te asigura ca toti ceilalti din viata ta sunt multumiti. Functioneaza pentru o perioada, dar in cele din urma se va intoarce impotriva ta si vei realiza ca te simti epuizata, nemultumita si complet neglijata. Practica egoismul sanatos luand in calcul de fiecare data ce iti doresti tu, nu doar ce isi doresc cei din jurul tau. Compromisul este sanatos, dar nu intotdeauna.

Sursa neasteptata care provoaca aproape toate traumele

Nu te forta

Opreste-te din a face lucruri pe care nu vrei sa le faci sau pentru care nu ai disponibilitatea pshica sau emotionala. Oamenii care tin la tine nu si-ar dori sa faci ceva ce nu vrei. De fapt, nici nu ti-ar cere daca ar sti ca iti este greu. Este in regula sa te retragi sau sa spui ca esti epuizata atunci cand simti ca nu este ce trebuie pentru tine. Iar daca unii oameni nu inteleg, este problema lor.

Fii curajoasa si spune „Nu”

Similar cu situatia de mai sus, nu te teme sa spui nu. Ar putea fi o surpriza pentru oamenii care sunt obisnuiti sa le faci intotdeauna pe plac, dar trebuie sa treci peste teama de a nu supara pe nimeni, pentru ca vei sfarsi prin a te supara de fiecare data pe tine insati. Este important sa-ti faci curajul sa spui nu pentru ca numai in acest fel iti vei recapata puterea si increderea in tine. Daca cineva iti cere sa faci ceva ce nu ti se pare corect, nu ai timpul necesar sau pur si simplu nu vrei, spune nu. Este una dintre cele mai radicale forme de egoism sanatos. Iti va schimba viata.

Ofera-ti compasiune

Esti o fiinta umana si prin urmare vei face greseli. Vor fi momente in care vei da gres si te vei judeca pentru alegerile facute. Dar in loc sa te critici la nesfarsit, ofera-ti compasiune. Iarta-te. Recunoaste faptul ca prin greseli cresti si evoluezi. Greselile sunt oportunitati de a invata.

Sindromul fetei norocoase, viral pe Tik Tok. Ce inseamna si cum te poate ajuta sa atragi tot ce iti doresti

Ai grija de tine

Grija fata de propria persoana este discutata intens, dar multi dintre noi nu ne oferim suficienta atentie si nu o punem in practica asa cum ar trebui. Insa este o parte vitala a egoismului sanatos. „Poate include lucruri precum acela de a te asigura ca dormi suficient, ca faci exercitii cu regularitate si ca ai o alimentatie sanatoasa”, spune pentru Bolde terapeutul Jason Tuma. „Poate insemna, de asemenea, sa stabilesti limite in relatiile cu ceilalti si sa te asiguri ca nu faci totul pentru a le satisface nevoiele, in detrimentul propriilor nevoi”, adauga specialistul.

Dificultatile cu care te poti confrunta atunci cand practici egoismul sanatos

Aceasta schimbare in viata ta nu va fi acceptata usor de oamenii care in mod obisnuit solicita prea mult din timpul si energia ta. Insa asta nu inseamna ca ar trebui sa te opresti din a te concentra asupra sinelui.

„Un lucru de care sa-ti amintesti cand practici egoismul sanatos este diferenta dintre vina sanatoasa si vina toxica. Vina sanatoasa apare cand decizia ta se bazeaza pe valorile tale, iti aduce beneficii si te simti bine cu alegerea facuta. Vina toxica apare cand deciziile tale sunt bazate pe valorile altcuiva, iti afecteaza starea de spirit si o simti ca pe o povara. Cea mai buna metoda de a le diferentia este sa te intrebi ‘Ranesc direct pe cineva facand asta? Am fost convinsa sa fac acest lucru sau este ceva ce trebuie sa fac pentru mine?’ Pune-ti aceste intrebari cand iei o decizie importanta”, spune psihoterapeutul.

Foto: pexels.com