Invata sa-ti „reprogramezi” creierul in cateva saptamani, pentru a-ti atinge potentialul maxim

1
De Cristiana Astefanoaiei
17 ian. 2024

Cercetarile recente despre creier au dezvaluit infomatii interesante despre neuroplasticitate, adica o capacitate imensa a mintii noastre de modelare si evolutie pe tot parcursul vietii.

Daca vrei sa ajungi la potentialul maxim, este nevoie sa-ti „reprogramezi” creierul si exista anumite practici care te vor ajuta. Creierul se adapteaza la rutina, asa ca este important sa-ti construiesti rutine zilnice care sa te sprijine in drumul catre succes. Un numar tot mai mare de studii sugereaza ca stimularea constanta a creierului poate juca un rol important in amanarea sau prevenirea bolilor degenerative ale creierului.

Jurnalista Melissa Hogenboom a realizat un experiment pentru BBC pentru a vedea cum functioneaza neuroplasticitatea pe propria-i persoana.

A apelat la ajutorul lui Thorsten Barnhofer, profesor de psihologie clinica la Universitatea Surrey din Marea Britanie. In prezent, el desfasoara un studiu privind efectele mindfulness in gestionarea stresului si a emotiilor dificile.

Aceasta practica te ajuta s-ti reprogramezi creierul

Timp de 6 saptamani, Melissa a practicat mindfulness cu scopul de a-si reprograma creierul. Si-a scanat creierul cu ajutorul unui aparat RMN la inceputul si la finalul experimentului.

La inceput, procesul a fost dificil si, daca incepi o practica de mindfulness, s-ar putea sa intampini aceeasi problema. Creierul tau va genera un milion de ganduri, dorind sa se agate de ele. Cu timpul, vei invata sa le lasi sa zboare.

Ceea ce face mindfulness este ca poate tampona stresul, devii constienta de provocari si de tendinta de ingrijorare”, explica Barnhofer.

Top 3 documentare Netflix despre mindfulness si yoga

La scanarea RMN realizata dupa 6 saptamani de practica mindfulness, autoarea experimentului a avut o surpriza: creierul ei se schimbase.

O jumatate din amigdala mea – o structura in forma de migdala, importanta pentru procesarea emotiilor – isi redusese volumul in partea dreapta. Schimbarea era minuscula, dar masurabila. Cu toate acestea, ceea ce este interesant este ca acest lucru se aliniaza cu literatura stiintifica care arata ca mindfulness poate reduce dimensiunea acesteia, deoarece amortizeaza stresul vazut in amigdala. Atunci cand experimentam un stres crescut, amigdala creste. Nu ma simteam deosebit de stresata la inceput, dar chiar si asa, a fost interesant sa vad totusi o schimbare.

Cealalta schimbare a fost la cortexul meu cingular, parte a sistemului limbic care este implicat in reactiile noastre comportamentale si emotionale. Este, de asemenea, important pentru reteaua modului implicit, o regiune care devine activa atunci cand mintea rataceste. In creierul meu, dimensiunea sa a crescut usor in cele sase saptamani, ceea ce indica un control sporit al acestei zone. Din nou, acest lucru se potriveste cu studiile publicate in literatura stiintifica”, a povestit Jurnalista Melissa Hogenboom in articolul citat din BBC.

Cum te ajuta practicile de mindfulness sa-ti atingi potentialul maxim

Cercetarile au aratat ca mindfulness-ul este o practica simpla, dar puternica de a imbunatati mai multe functii cognitive. Poate imbunatati atentia, poate ameliora durerea si reduce stresul. Cercetarile au constatat ca, dupa doar cateva saptamani de antrenament in mindfulness, anumite simptome de depresie si anxietate se pot atenua.

Meditatia si mindfulness-ul sunt instrumente puternice pentru a-ti aduce mintea in starea dorita. Prin practicarea acestora, te antrenezi sa fii constienta de gandurile tale, sa le observi fara a te lasa afectata de ele.

8 obiceiuri zilnice de mindfulness care te vor ajuta sa te bucuri mai mult de viata ta, asa cum e

Incepe si tu sa practici aceasta tehnica si vei vedea cum, in doar cateva saptamani, creierul ta se va axa mai curand pe lucrurile bune din viata ta si pe recunostinta, uitand de griji si de stres.

Foto: Freepik.com