5 motive pentru care oamenii raman in relatii toxice

1
De Cristina Tudor
16 iun. 2021

De multe ori, sa iesi dintr-o relatie e mai usor de spus decat de facut. Iata motivele pentru care oamenii raman in relatii toxice.

Fiecare relatie are un nivel de toxicitate, potrivit psihoterapeutului Ginnie Love Thompson. Desi e normal sa existe maxime si minime intr-o relatie, este de asemenea intelept sa stii cand este timpul sa renunti. Dar, de multe ori, sa iesi dintr-o relatie e mai usor de spus decat de facut.

Avand in vedere acest lucru, iata cateva dintre motivele pentru care oamenii raman in relatii toxice si nesanatoase:

Le e frica de singuratate

Potrivit unui studiu, frica de a fi singuri ii ppate face pe oamenii sa ramana in relatii distructive, pentru simplu motiv ca este mai bine sa ai un partener imperfect decat sa fii singur. Uneori, societatea poate sa-i faca pe oameni sa creada ca a fi singuri este un lucru negativ, dar, in realitate, nu este absolut nimic in neregula cu asta.

Au o stima de sine scazuta

Studiile sugereaza, de asemenea, ca persoanele care au o stima de sine scazuta au tendinta de a ramane in relatii nesanatoase. Dupa ce se confrunta cu abuzuri si comportamente toxice atat de mult timp, poate fi usor ca oamenii sa cada in capcana de a crede ca sunt vinovati pentru comportamentele toxice ale partenerului lor. Stima de sine scazuta poate determina, de asemenea, oamenii sa-si puna la indoiala propria valoare si aportul in relatie.

Se simt responsabili pentru partenerul lor si pentru actiunile lui

Dupa o situatie neplacuta sau o cearta, un agresor o va intoarce uneori in favoarea sa si il va face pe partenerului lui sa se simta vinovat, chiar daca nu este. Acest comportament se dezvolta adesea treptat, facand astfel dificil pentru o persoana sa-si dea seama ce se intampla.

Citeste continuarea pe Eva.ro.

Foto: Getty Images.