Oare job-ul trebuie sa fie si o pasiune?

pasiune pentru job
1
De Roxana Harcovei
25 sept. 2018

La un moment dat, ma intrebam de ce oamenii sunt atat de stresati si de nefericiti la locul de munca, de ce asteapta cu nerabdare weekendul pentru a face ceea ce le place si pentru a se umple de energie.

Deseori observam cum se plang de job-ul pe care il au si de atributiile pe care le detin.  Fa ceea ce iti place, pentru a nu fi nevoie sa muncesti nicio zi din viata ta, spune un citat celebru.

Un studiu arata ca 80% dintre oameni fac o facultate care nu le place si care nu li se potriveste, prin urmare acesti 80% isi gasesc job-uri in cadrul carora sunt nefericiti, iar mai tarziu unii dintre ei, mai norocosi, se reprofileaza si isi descopera atat pasiunea, cat si punctele forte.

Acest studiu ma face sa ma gandesc profund la cat de mult am putea evolua noi ca societate daca ne-am folosi energia in directia potrivita si am fi, fiecare dintre noi, in locurile predestinate noua.

Voi ilustra aceasta idee printr-un exemplu.

Imaginati-va ca, noi oamenii, suntem madularele unui corp, unii dintre noi sunt picioarele, altii sunt mainile, altii celulele, organele interne si asa mai departe. De ce spun asta? Pe cat de diferiti suntem, pe atat de armonios putem functiona impreuna, insa nu putem functiona separat. Daca lipseste un singur madular, corpul nu va mai functiona la capacitatea lui maxima si va intampina dificultati. Va avea un handicap. Asa este si cu societatea noastra, fiecare om este un madular, iar daca tu te-ai nascut fiind o mana, nu vei excela indeplinind functiile unui picior.

Cred cu tarie ca fiecare dintre noi se naste cu niste abilitati unice si cu anumite puncte forte care ii pot aduce bucuria de a munci fara a se simti nefericit si care il pot motiva si indrepta in directia pe care si-o doreste. Atunci cand ai un job care e totodata si pasiunea ta, involuntar excelezi in ceea ce faci, pentru ca dai tot ce ai mai bun din tine. De ce sa fii un avocat mediocru, daca ai abilitati de leadership si poti fi in top-ul antreprenorilor? Doar pentru ca ti-a spus cineva ca avocatura iti va oferi siguranta financiara mult mai devreme decat antreprenoriatul?!

Ce ii face pe oameni sa-si aleaga job-ul care nu li se potriveste?

Influenta parintilor

Deseori ii aud pe parintii prietenilor mei spunandu-le ce facultate ar trebui sa urmeze si in ce directie ar trebui sa se indrepte din punct de vedere profesional.

Nu lasa pe cineva sa iti defineasca viitorul. Oamenii din exterior vorbesc din perspectiva lor si nu din a ta. Vorbesc influentati de convingerile si de dorintele  proprii. Tu trebuie sa stii cel mai bine ce iti doresti si ce te pasioneaza cu adevarat. Cum iti dai seama ce te pasioneaza? Apare o sclipire in ochi si un interes extrem de mare atunci cand auzi de domeniul care te pasioneaza, fie acesta muzica, medicina, arhitectura, antreprenoriat, economie, istorie, IT, jurnalism sau orice altceva.

Necunoasterea abilitatilor proprii

Cred ca foarte multi oameni din jurul meu nu sunt constienti de adevarata lor valoare. Si acest lucru se datoreaza faptului ca nu se cunosc suficient de bine. Scrie pe o foaie lucrurile care te pasioneaza si abilitatile pe care le ai, imbina-le in mod armonios si incearca sa-ti dai sema ce ai putea sa faci cu ele in viitor, ce job ti s-ar potrivi si cum ai putea aduce valoare celor din jur. Cere feedback, intreaba-i pe oamenii care te iubesc care sunt lucrurile la care te descurci foarte bine si ce au observat ca te reprezinta.

Presiunea insuficientei

Tindem sa spunem ca nu mai este loc si pentru noi, ca oricum exista oameni foarte bine dezvoltati in domeniile care ne pasioneaza pe noi si tindem sa lasam visele noastre sa dispara, ramanand limitati la un domeniu de activitate mediocru, stagnand. Este loc pentru fiecare, esti unic si nu exista in lumea asta un om exact ca tine. Daca iti place ceea ce faci si daca vei crede in fortele proprii cu siguranta vei reusi. Nu e nimic mai frumos decat un domeniu de activitate care te incanta si te ajuta sa cresti si sa evoluezi zilnic. Involuntar iti aduce satisfactie, ea se transforma intr-o energie pozitiva care aduce cu sine mai multa dorinta de munca.

Cred ca ne-am nascut cu un scop si nu cred ca unii oameni s-au nascut sa fie mai prejos decat ceilalti, numai ca ce ma face pe mine fericita nu o sa te faca si pe tine. Pe tine te incanta altceva, tocmai pentru ca suntem diferiti si avem abilitati si pasiuni diferite.  Te incurajez sa gasesti acel ceva care te reprezinta pe tine personal si sa nu te lasi influentata de presiunea celor din jur.

Foto: Shutterstock.com