7 obiceiuri nocive la care am renuntat pentru sanatatea mea mintala

1
De Alice Papuc
18 nov. 2023

Fiecare mica schimbare te poate ajuta sa-ti reglezi sistemul nervos si sa te bucuri mai mult de viata.

Sanatatea mintala este la fel de importanta precum sanatatea fizica, iar obiceiurile noastre cotidiene pot avea un impact semnificativ asupra starii noastre psihice. In calatoria mea catre o minte sanatoasa, am identificat si renuntat la unele obiceiuri nocive pentru sanatatea mintala. Iata 7 dintre aceste obiceiuri si modul in care renuntarea la ele a influentat pozitiv starea mea de bine:

Consumul excesiv de…social media

Unul dintre primii pasi pe care i-am facut a fost sa reduc semnificativ timpul petrecut pe retelele de socializare. Pur si simplu, acest obicei te oboseste si te face sa devii mai stresata. Prin limitarea timpului petrecut online, am creat spatiu pentru reflectie si liniste.

Perfectionismul exagerat

Am inteles ca nimeni nu este perfect, iar asteptarile nerealiste fata de mine insami au fost o sursa majora de anxietate si stres. In loc sa ma straduiesc neincetat sa tind catre perfectiune, am invatat sa accept imperfectiunile si sa imi apreciez fiecare realizare si fiecare pas inainte.

Notarea obiectivelor te poate ajuta in procesul de manifestare. De ce trebuie sa incepi chiar de azi sa notezi tot ceea ce iti doresti, conform specialistilor

Dorinta de a detine controlul

In trecut, obisnuiam sa raman blocata in ganduri negative. Ma gandeam mereu la tot ce poate sa nu mearga bine. Aveam senzatia ca asa ma pregatesc pentru fiecare scenariu si ca imi va fi mult mai usor sa detin controlul.

Astazi, stiu ca viata este imprevizibila si ca nu pot controla totul. Drept urmare, am renuntat sa ma mai supun unui pesimism exagerat. In schimb, prin practicarea constientizarii si a gandirii pozitive, am invatat sa gestionez mai bine stresul si sa ma concentrez si pe ceea ce se intampla bun in viata mea, nu doar pe griji si probleme.

Ignorarea nevoilor personale

Am recunoscut importanta prioritizarii nevoilor personale. Renuntarea la obiceiul de a-i pune mereu pe primul plan pe ceilalti si de a-mi neglija propriile nevoi mi-a oferit o stare de echilibru si implinire personala. Nu ma intelege gresit, nu am de gand sa devin o persoana egoista, ci doar sa imi acord (si mie) mai mult timp. Vreau sa descopar acele lucruri care ma fac cu adevarat fericita.

Evitarea conversatiilor dificile

Deschiderea si comunicarea au devenit aspecte esentiale in mentinerea sanatatii mintale. Renuntarea la obiceiul de a evita discutiile dificile mi-a permis sa construiesc relatii mai sanatoase si mai autentice. In prezent, sunt mult mai deschisa sa discut despre sentimentele mele, si asta doar pentru ca am lucrat cu mine.

Neglijarea somnului

Somnul de calitate este crucial pentru sanatatea mintala. Am renuntat la obiceiul de a ma neglija in ceea ce priveste odihna si am stabilit un program regulat de somn. Aceasta schimbare a avut un impact semnificativ asupra nivelului meu de energie si de concentrare. Sunt mult mai productiva si nu mai simt atat de des nevoia unui pui de somn in miezul zilei.

Compararea constanta cu cei din jur

Compararea cu altii poate submina increderea in sine. In loc sa ma concentrez pe realizarile si traseul meu personal, aveam tendinta de a ma uit in jurul meu si de a ma simti in urma. In prezent am renuntat la acest obicei daunator si am imbratisat ideea ca fiecare persoana are propriul sau ritm. De asemenea, acum stiu ca succesul arata diferit pentru fiecare om.

Foto: Freepik.com