Odihna versus revigorare – ce trebuie sa faci pentru a te simti cu adevarat revigorata

1
De Alice Papuc
1 iun. 2024

Afla de ce nu te simti niciodata revigorata, oricat de mult incerci sa te odihnesti.

Pe masura ce vara se apropie, totul incepe sa fie o cursa contracronometru. Vrei sa bifezi cat mai multe sarcini atat la job, cat si acasa, ca mai apoi sa poti sa iesi in oras, sa te intalnesti cu prietenele tale sau sa pleci intr-o vacanta. Cu toate acestea, te simti epuizata si nu mai ai energie pentru nimic. Incerci sa te odihnesti, dar nu te trezesti niciodata fresh. Aici intervine conceptul de odihna versus revigorare.

Odihna versus revigorare. Care este diferenta?

Odihna si revigorarea chiar nu sunt acelasi lucru. Desi definitia poate fi usor subiectiva, odihna se refera in general la o stare pasiva (somn, stat degeaba), in timp ce revigorarea este o stare de reimprospatare si pregatire pentru a incepe din nou, cu un alt tonus. Revigorarea ii permite creierului sa ia o pauza de la tot ceea ce il streseaza.

In cea mai mare parte, oamenii sunt invatati sa faca fata epuizarii prin odihna. Si desi este placut sa dormi o ora in plus sau sa-ti oferi cateva momente pentru a visa cu ochii deschisi, o pauza “completa” nu te va face sa te simti revigorata.

8 “green flags” intr-o prietenie. Cum stii ca ai o prietena adevarata

Iti propun urmatorul exerctiu

Gandeste-te la ultima data cand ai simtit ca traiesti cu adevarat. Erai relaxata pe canapea (in timp ce dadeai scroll pe Instagram) sau faceai ceva care iti permitea sa te simti conectata la adevarata frumusete a vietii?

Daca raspunsul tau se afla in a doua categorie, ai trait ceea ce expertii denumesc “autotelic experiences”. Acestea sunt definite ca momente sau comportamente cand faci un lucru doar de dragul experientei, fara a avea un anumit scop. Nu bifezi niciun task de pe lista si nu cauti ceva anume, ci doar simti ca traiesti si te bucuri de fiecare secunda. Acest lucru te revigoreaza si iti “incarca bateriile”.

Beneficiile timpului liber activ

In timp ce odihna te ajuta sa iei o pauza si sa-ti relaxezi corpul, experientele de viata te fac sa vezi lumea in cu totul alt fel. Descoperi lucruri noi despre tine si ajungi sa te simti pregatita pentru orice provocare. Aceste experiente sunt fundamentale pentru a te simti implinita si conectata la ceva mai maret decat tine.

Aceste experiente nu se petrec atunci cand vrei sa bifezi un element de pe lista ta de sarcini, nici cand incerci sa-ti umpli timpul cu fel si fel de lucruri care, in realitate, nu iti aduc bucurie.

De asemenea, ele nu se intampla doar in vacanta, desi acesta pare scenariul cel mai plauzibil. De fapt, ele se intampla cel mai des atunci cand esti intr-un flux creativ.

De exemplu, un studiu publicat in 2012 a descoperit ca studentii universitari care au ajutat la editarea eseurilor elevilor de liceu aflati in situatii de risc timp de 15 minute, au raportat ca au mai mult timp liber decat cei carora li s-a permis sa plece cu 15 minute mai devreme. Pur si simplu, acesti studenti au ales sa-si petreaca timpul intr-o activitate care le-a adus bucurie si implinire.

Ce sa faci pentru a te simti si tu revigorata?

Incepe cu pasi mici

Ultimu lucru de care ai nevoie este sa pui si mai multa presiune pe tine. Iar contrar a tot ceea ce ai invatat pana acum, creativitatea si experientele placute nu trebuie sa dureze mult pentru a avea un impact real.

Din punct de vedere stiintific, este mai important sa te angajezi in practici mai scurte si mai frecvente decat in cele lungi pe care le incerci din cand in cand. De exemplu, in loc sa petreci o dupa-amiaza intreaga pictand, incearca sa tii un carnetel pe birou pentru a desena intre intalniri.

Redefineste placerea

Placerea este diferita de bucurie. Intr-o lume condusa de dopamina, cautam momente rapide de placere, cum ar fi verificarea retelelor sociale sau mancatul unei prajituri in pauza de pranz. Cu toate acestea, ai nevoie sa te implici in activitati care sa-ti aduca bucurie pe termen lung. Descopera ceea ce iti place cu adevarat si fa un efort in acest sens. Va merita din plin!

Fa din revigorare o prioritate

Cel mai bine este sa prioritizezi revigorarea dupa o munca intensa, ca de exemplu atunci cand ai rezolvat o multime de task-uri complicate sau repetitive la locul de munca sau atunci cand ai incheiat ziua si urmeaza sa-ti realizezi rutina de seara. Toate aceste lucruri te vor ajuta sa diminuezi stresul si sa simti ca traiesti.

Foto: Freepik.com