Parerea terapeutului: Cum ajungem sa uitam de noi?

uiti de tine
1
De Alice Moisescu
24 oct. 2018

In epoca moderna devine tot mai usor sa uiti de tine ca individ, de nevoile tale. Internetul, televizorul, revistele si media, toate aceste distractii exterioare nu fac decat sa ne mute atentia din interiorul nostru catre ceea ce se intampla in afara.

Este adevarat, e tentant sa alegi din numeroasele variante de divertisment, care pot fi captivante in unele cazuri. Sau care alteori pot crea chiar adictie. Si da, poate fi relaxant sa te pierzi cu orele in fata unui ecran, urmarind cu maxim interes o emisiune sau un serial.

Cu toate acestea, terapeutii afirma ca beneficiile pierderii atentiei catre sine in lumea exterioara prin mutarea focusului din interior spre exterior sunt practic inexistente. In opinia acestora, daca facem asta prea des mai devreme sau mai tarziu ajungem sa uitam de noi, de cine suntem, de ce avem nevoie.

Ce pierzi cand te pierzi pe tine?

Daca ar fi sa luam in considerare acest traseu, aparent simplu, de la stimul, la gand, la emotie si pana la reactie, intrebarea fireasca ar fi: cum ne poate afecta aceasta deconectare de la sine in astfel de momente? Si care sunt consecintele?

Una dintre consecinte o reprezinta riscul unei reactii complet nepotrivite intr-un anumit context, care poate duce la conflicte sau tensiuni in plan personal sau profesional.

Cand nu mai esti atent la tine, nu mai esti atent nici la cei din jurul tau. In plus, pentru ca nu esti conectat la ceea ce simti, anxietatea cauzata de acest lucru te poate face sa reactionezi gresit, nenatural.

Mai mult de atat, pe langa faptul ca poate afecta calitatea vietii si a relatiilor, exista si riscul ca toate aceste emotii negative sa conduca la probleme de sanatate, ajungand sa se manifeste in plan fizic, fara ca noi sa ne dam seama.

Ce ne conduce, insa, catre aceasta uitare de sine?

Ei bine, societatea in care traim. Alergam dupa oferte, ne golim cardurile pe lucruri inutile, uitam cine suntem si vrem sa devenim altcineva. Habar nu avem care sunt modelele noastre, ne pierdem…

Avem joburi stresante, care ne mentin constant ocupati. Programul nostru e haotic, „viata se intampla”, viata trece pe langa noi si uitam sa ne oprim sa o aruncam un ochi in interior, pentru a vedea ce se intampla acolo.

Specialistii ne sfatuiesc sa invatam sa ne simtim bine in pielea noastra, sa practicam iubirea de sine si sa fim impacati cu alegerile noastre. Sa lasam pe hold ce se intampla in exterior si sa ne focusam pe interior. Pe interiorul nostru. Pe noi.

Foto: Shutterstock.com