Pasii sanatosi pentru o schimbare de cariera

1
De Cristina Tudor
30 apr. 2021

Va ganditi la o reconversie profesionala? Poate ca v-a dat prin cap ca ati lasa totul balta si… v-ati apuca de altceva.

Poate sunteti de multa vreme inspirati de o idee, de o persoana pe care o admirati si, va ganditi ca ati putea face si voi o astfel de schimbare… Sa schimbati complet domeniul de activitate, sa porniti un business mic, sa deveniti freelancer si sa lucrati complet de acasa sau de pe unde va doriti, scapand de rigorile unui serviciu cu o activitate care a devenit rutiniera si care nu va mai ofera prea multe satisfactii…

Sunt multe motive pentru care oamenii se pot gandi la o reconversie profesionala. Studii facute in ultimii ani arata ca motivele, cel mai des mentionate de catre cei care vor sa faca o schimbare de cariera, sunt legate de aceste cateva aspecte:

• mai multi bani: 47%

• mai putin stres: 39%

• un mai bun echilibru al vietii personale cu viata profesionala: 37%

• o noua provocare: 25%

• un domeniu care sa pasioneze mai mult decat cel prezent: 23%

Beneficiile cautate sunt legate mai degraba de implinirea personala si, aici este un punct la care va invit sa reflectati: desi motivul principal pentru care oamenii spun ca doresc sa schimbe cariera sunt banii, ceea ce raporteaza dupa schimbarea de cariera, marea majoritate a celor ce au facut-o, nu prea are legatura cu banii. 77% spun ca au fost mai fericiti, 75% ca au avut mai multa satisfactie si 69% mai multa implinire. Stresul pare sa fie mai mic pentru 69% dintre cei care au raspuns studiului. Acestea sunt aspectele care le-au dat posibilitatea, unora dintre ei, de a castiga si mai multi bani.

Una peste alta, indiferent care sunt motivele pentru care ati lua in considerare o reconversie profesionala, structurez mai jos cateva arii de reflectie la care, ar fi nevoie sa gasiti raspuns inainte de marele pas. Schimbarea de cariera va va schimba rutinele si obiceiurile zilnice, va va solicita intr-un proces de invatare si adaptare care poate fi dificil, va va schimba structura si obiceiurile de a va cheltui banii si, eventual, de economisire, va putea produce un altfel de stres, atat voua cat si celor din familia voastra. De aceea, e bine sa fiti pregatiti atat mental cat si emotional.

Citeste continuarea pe Life.ro.

Foto: Unsplash.com.