Persoanele care iubesc pisicile sunt mai inteligente, iar cele care au caini sunt mai fericite. Explicatia specialistilor

1
De Cristiana Astefanoaiei
25 iun. 2023

Exista patru tipuri de oameni in aceasta lume: cei care iubesc pisicile, cei care iubesc cainii, cei care le iubesc pe amandoua si cei care nu iubesc animalele in general.

Persoanele care iubesc pisicile se pare ca ar fi mai inteligente, conform unor studii, pe cand iubitorii de caini sunt mai fericiti. Aceste explicatii ale expertilor s-ar putea sa le dea de gandit celor care nu indragesc animalele, nu-i asa?

Nu numai ca exista mari beneficii pentru sanatatea psihologica si emotionala in cazul detinerii unui animal de companie, dar, cum stiinta se ocupa cu a pune totul sub semnul intrebarii, acum aflam de ce unii oameni prefera pisicile in detrimentul cainilor, si invers.

Mai multe studii indica o diferenta in profilurile psihologice ale iubitorilor de animale.

Persoanele care iubesc pisicile sunt mai inteligente?

Cercetatorii de la Universitatea Carroll au analizat 600 de studenti si i-au intrebat daca prefera cainii sau pisicile si ce calitati le plac cel mai mult la animalele lor de companie. De asemenea, participantii au facut teste de personalitate si de inteligenta.

Saizeci la suta dintre participanti au preferat cainii, 11 la suta au preferat pisicile, iar restul au preferat fie pe amandoua, fie pe niciuna.

Iubitorii de pisici au obtinut scoruri mai mari la testele de inteligenta decat iubitorii de caini.

Cum ne pot ajuta cainii in lupta impotriva cancerului

Multi iubitori de pisici se simt atrasi de compania acestor animale independente si misterioase. Conform teoriei, iubitorii de pisici sunt mai inteligenti, datorita caracteristicilor unice ale acestor animale si abilitatii lor de a se adapta intr-un mediu cu resurse limitate. Pisicile sunt cunoscute pentru curiozitatea lor si pentru faptul ca sunt observatoare atente ale mediului inconjurator. De asemenea, iubitorii de pisici trebuie sa fie atenti si empatici, deoarece pisicile necesita o intelegere subtila pentru a stabili o legatura cu ele. Aceste abilitati necesita o anumita inteligenta emotionala si cognitiva, facand astfel ca iubitorii de pisici sa fie perceputi ca fiind mai inteligenti.

Iubitorii de caini si fericirea

Iubitorii de caini au tendinta de a fi mai vioi, mai energici si mai sociabili, precum si de a respecta cu strictete regulile. Intre timp, iubitorii de pisici tind sa fie mai introvertiti, mai deschisi la minte si mai sensibili si prefera sa se lase purtati de propriul flux, mai degraba decat sa urmeze regulile.

In ceea ce priveste fericirea si legatura cu cainii, un studiu publicat in jurnalul „Applied Research in Quality of Life” in 2016 a examinat relatia dintre proprietarii de caini si nivelul lor de fericire si bunastare. Rezultatele au aratat ca proprietarii de caini raporteaza in general nivele mai ridicate de fericire, satisfactie si suport social comparativ cu cei care nu au animale de companie sau au alte tipuri de animale.

Un alt studiu publicat in „Journal of Happiness Studies” in 2019 a constatat ca persoanele care detin caini au raportat o calitate mai ridicata a vietii si o bunastare subiectiva mai mare decat cei care nu au animale de companie sau au alte animale.

Beneficiile unui animal de companie asupra sanatatii tale mintale

Explicatia specialistilor

Cainii sunt cunoscuti pentru bucuria lor de a-i intampina pe stapani, pentru entuziasmul lor debordant si pentru conexiunile stranse pe care le formeaza cu oamenii. Aceasta legatura profunda cu un caine poate aduce o satisfactie si o fericire intensa, ceea ce a dus la ipoteza ca iubitorii de caini sunt mai fericiti. In plus, cainii necesita in mod regulat activitate fizica si interactiune sociala, ceea ce poate contribui la un stil de viata mai activ si mai implicat in comunitate.

Cercetatoarea studiului de la Universitatea Carroll, Denise Guastello, a declarat ca potrivirea personalitatilor are sens.

O persoana cu caini va fi mai plina de viata… va dori sa fie afara, in aer liber, sa vorbeasca cu oamenii, sa-si aduca cainele… In timp ce, daca esti mai introvertit si mai sensibil, poate ca esti mai mult acasa citind o carte, iar pisica ta nu are nevoie sa iasa afara pentru o plimbare”, a comentat Guastello.

Cercetatorii de la Manhattanville College din Harrison, New York, au adunat 263 de participanti cu varste cuprinse intre 19 si 68 de ani. Participantii au raspuns la intrebari despre detinerea unui animal de companie, despre personalitatea lor si despre propria lor bunastare. Nu numai ca proprietarii de animale de companie au raportat mai multa satisfactie decat cei care nu aveau animale de companie, dar proprietarii de caini au obtinut scoruri mai mari in ceea ce priveste bunastarea si au raportat mai multa fericire decat proprietarii de pisici.

Pisica, animalul magic care iti protejeaza sufletul si casa de energiile negative

Cercetatoarea Katherine Jacobs Bao explica: „proprietarii de caini au fost semnificativ mai constiinciosi si mai putin nevrotici decat proprietarii de pisici… [Ei] erau marginal mai extrovertiti si mai agreabili decat proprietarii de pisici”.

Foto: Freepik.com