„Pot sa fac orice!” – cum te ajuta acest tip de mentalitate

1
De Mia Nicolescu
6 aug. 2022

Cineva care spune si crede cu adevarat ca “eu pot face orice” este o persoana care crede in propriile abilitati, are o atitudine optimista si isi creeaza cu rabdare si entuziasm un viitor mai bun.

In acelasi timp, este o persoana care influenteaza pozitiv si ofera o stare de bine celor cu care interactioneaza sau care o urmaresc pe retelele de socializare.

CUM ARATA MENTALITATEA TIP “POT FACE ORICE”

Oamenii care cred ca pot face orice gandesc pozitiv despre ei insisi, dar si despre ceilalti si despre lume in general. A crede ca lucrurile se vor rezolva nu inseamna a trece cu vederea realitatea si nici nu inseamna ca ignori adevaratele problemele. Oamenii care privesc partea insorita stiu ca atunci cand exista doua posibile alegeri, una negativa si alta pozitiva, ar putea la fel de bine sa o aleaga pe cea de bun augur.

5 lucruri care dovedesc ca fericirea adevarata vine din interior

BENEFICIILE MENTALITATII DE TIP “POT FACE ORICE”

Este indraznet sa crezi ca ai puterea de iti indeplini orice dorinta si de a face lucrurile sa mearga in favoarea ta. Te astepti sa se intample lucruri bune, dar le si cauti, nu doar astepti sa pice din cer, iar asta este, de asemenea, benefic si pentru sanatatea ta. Iata cateva dintre beneficiile acestei atitudini:

Stima de sine si incredere de sine crescute

Stima de sine descrie felul in care te privesti, parerea pe care o ai despre tine. Este sentimentul tau de valoare si o modalitate de a determina daca te simti bine si iti place cine esti. Asadar, cu o atitudine de genul “pot face orice”, este foarte probabil sa ai o stima de sine sanatoasa. Asta pentru ca ai incredere in abilitatile tale si crezi ca poti face lucrurile sa se intample.

In urma unor cercetari recente, oamenii de stiinta au descoperit ca actele de bunatate sporesc stima de sine a adolescentilor. Studiul s-a derulat pe baza unor chestionare completate de 681 de participanti adolescenti. Scopul a fost determinarea modului in care stima de sine a fost asociata cu actele de bunatate fata de familie, prieteni si straini.

Rezultatele au aratat ca toate actele de bunatate au dus la imbunatatirea stimei de sine. Interesant este ca actele fata de straini, de exemplu prin voluntariat, au avut un efect pozitiv mai mare decat actiunile in care ajutau familia sau prietenii.

Cat despre increderea in sine, oamenii care cred in ei sunt mai rezistenti la stres. Ei nu se compara cu ceilalti, au performante mai bune si stabilesc limite pentru a se mentine sanatosi.

Perspective de viitor pozitive

Cand crezi ca poti face aproape orice, vezi viitorul intr-o nota pozitiva. Orice obstacol ar aparea in drum, stii ca dupa ce il treci drumul te va duce acolo unde ti-ai propus. O gandire pozitiva in ceea ce priveste viitorul si credinta ca visul tau va deveni realitate intr-o zi duc la o motivatie sporita pentru atingerea obiectivelor pe termen lung.

Chiar daca se intampla sa ai (ca tot omul) perioade mai putin bune, gandul ca poti sa faci orice nu te paraseste. Daca vrei sa petreci un weekend in pat, pentru ca asa iti cere psihicul, in tot acest timp tu tot vei nota in telefon sau vei face 2-3 pasi spre atingerea obiectivelor.

Viata mai lunga

Se spune ca cine priveste partea plina a paharului traieste mai mult. Intr-un studiu recent, oamenii de stiinta au descoperit ca nivelul ridicat de optimism este asociat cu o durata de viata mai lunga (in medie cu 11% pana la 15% mai lunga) si sanse mai mari de o batranete sanatoasa.

8 moduri surprinzatoare de a ramane calm in situatii stresante

CUM SA CULTIVI MENTALITATEA TIP “POT FACE ORICE”

Desi nu toti sunt de parere ca “orice este posibil”, chiar si simplul gand ca unele lucruri sunt posibile poate fi de ajutor. De exemplu, in loc sa gandesti “in niciun caz nu pot sa merg la sala de patru ori pe saptamana”, gandeste-te la o modalitate prin care poti introduce miscarea in stilul tau de viata – poate vei merge la sala o data sau de doua ori pe saptamana si in celelalte zile vei merge pe jos si vei urca scarile.

Inconjoara-te de oameni pozitivi

Daca esti in preajma unor oameni pesimisti, iti va fi greu sa mentii o mentalitate pozitiva. Stim ca e greu, dar trebuie sa fii atenta la gandirea si atitudinea celor cu care iti petreci timpul – colegii, prietenii si familia. Daca au tendinta sa puna de fiecare data raul inainte, sa se planga si sa judece, chiar daca iti este mama, prietena sau sef, trebuie sa stabilesti niste limite.

Pastreaza in gand obiectivele

Nu conteaza ca proiectul de acum nu a fost un succes. Cand te lovesti de o astfel de provocare, aminteste-ti care iti sunt obiectivele si mergi mai departe. Sau poate ca pe drumul spre atingerea obiectivului ai intalnit cateva obstacole, asta nu inseamna ca nu te poti ridica si sa continui cu mai multa incredere si determinare. Examineaza pasii pe care i-ai parcurs deja pentru a ajunge aici. Acest lucru iti va spori increderea si stima de sine. De exemplu, daca incerci sa slabesti 10 kilograme, aminteste-ti ca deja ai pierdut 3 kg.

ALTE MODALITATI

Mai mult, imagineaza-ti cum te vei simti cand iti vei indeplini obiectivul, cand vei ajunge acolo unde ti-ai propus. Multi cred in legea atractiei si ca poti manifesta ceva bun folosind reincadrarea pozitiva sau cognitiva. Da-ti voie sa simti si sa te bucuri de sentimente pozitive!

Foloseste gandirea de viitor pentru a te motiva. Savurarea anticipata este atunci cand te bucuri de un eveniment viitor care evident nu s-a intamplat.

Practica vizualizarea pentru a vedea impactul obiectivului tau. Imagineaza-ti rezultatul final ca pe un film. Va parea ca se intampla acum.

Treci mai departe cu umor. De exemplu, daca nu esti de acord cu partenerul tau intr-o situatie, mai lasa si de la tine. Uneori, o doza de umor sau amanarea discutiei pentru a doua zi poate fi benefica pentru amandoi… pe termen lung.

Foto: Freepik.com