Relatii de cuplu toxice. Cauze, solutii si sfaturi de la psiholog

1
De Cristina Tudor
22 apr. 2021

Se spune ca in timpul pandemiei acele relatii de cuplu toxice s-au destramat, in schimb ce aceia care aveau o baza solida si-au format o legatura si mai puternica.

Daca vorbim insa de relatii de cuplu toxice, acestea exista de cand lumea si nu prea au mare lucru de-aface cu pandemia, cu statul in casa si cu toate angoasele psihice prin care fiecare dintre noi trecem. Relatiile toxice au la baza alte fundamente, create in timp ce au macinat legaturile dintre parteneri putin cate putin. Concluzia este una singura: trebuie sa realizezi in primul rand ca esti implicat intr-o relatie toxica ca mai apoi sa vrei sa gasesti solutii.

Pentru putina lumina in gandurile si sufletele noastre, psihologul Contantin Cornea ne spune azi, la liniuta, care sunt situatiile in care apar aceste relatii de cuplu toxice, dar si care sunt solutiile punctuale pentru a le rezolva.

Exista foarte multe persoane care sunt in relatii de cuplu toxice, ce nu reusesc sa vada cumva luminita de la capatul tunelului. Fara a putea acoperi toate situatiile particulare putem spune ca marea majoritate a relatiilor toxice sunt caracterizate de urmatoarele probleme, pentru care propun si o solutie:

Amantul sau amanta este un ingredient de baza in coacerea unei relatii de cuplu toxice

Triunghiul amoros poate exista cu adevarat in realitate sau poate fi doar in imaginatia unuia sau a ambilor parteneri din cauza unei gelozii nemasurate.

Solutie: In primul rand incercati sa vedeti daca aveti toate datele pentru a putea trage concluzia ca este cu adevarat vorba despre un triunghi amoros. Daca se adevereste ca aveti dreptate, apelati la o consiliere de cuplu sau incercati o discutie sincera pentru a vedea daca si cum va puteti reface relatia, increderea si orgoliul ranit.

Daca nu aveti dovezi inseamna ca gelozia este cea care va impinge sa faceti acuzatii si in aceasta situatie puteti incerca o forma de psihoterapie pentru a invata sa va controlati emotiile.

Cand familia isi baga coada, mai e un pas pana la instalarea unei relatii de cuplu toxice
Pot exista parinti intruzivi care sa doreasca sa isi impuna valorile proprii fara sa tina seama de nevoile cuplului. Putem vorbi de parinti care sa apeleze la santaj emotional. Sau de o nevoie de control exagerata a parintilor motivati de dorinta de a se asigura ca este totul in regula cu propriul copil. Vi se pare exagerat? Sunt nenumarate situatii.

Citeste continuarea pe Life.ro.

Foto: Shutterstock.com.