6 semne ca ai sindromul „fetei bune”

1
De Cristiana Astefanoaiei
28 iul. 2023

A fi femeie in lumea de astazi inseamna multe lucruri, dar niciodata nu este usor. Se presupune ca trebuie sa fii draguta, dar nu infantila, sexy, dar nu indecenta, atractiva in mod conventional, dar niciodata exagerata. Sa fii inteligenta, dar sa nu te dai mare. Sa fii ambitioasa dar sa pui intotdeauna familia pe primul loc. Sa fii tacuta, ascultatoare, virtuoasa, perfecta.

Multumirea oamenilor, perfectionismul si tendinta de a-i pune pe ceilalti pe primul loc sunt toate semne ale acestui comportament daunator. Pentru multe dintre noi, incercarea de a indeplini aceste asteptari zi de zi poate avea un impact negativ asupra sanatatii mentale.

Psihologul Susan Albers, PsyD, explica ce este acest asa-numit „sindromul fetei cuminti”, cum sa il depistezi si ce sa faci daca il ai.

Ce este sindromul „fetei bune”

Conceptul de sindromul fetei bune nu a aparut in medicina, ci este un produs al culturii populare – o fraza pe care cel mai probabil o vei intalni in feed-ul din social media. Dar Dr. Albers spune ca poate fi o modalitate utila de a ne gandi la modelele comportamentale.

Manifestarea trasaturilor care sunt apreciate sau laudate la fete are mult de-a face cu modul in care ingrijitorii primari (inclusiv persoanele din afara familiei, cum ar fi profesorii) interactioneaza cu tinerele, dar si cu modul in care aceste interactiuni le modeleaza comportamentul”, explica specialistul.

10 lucruri de care o femeie are nevoie pentru a trai bine din punct de vedere fizic, emotional si spiritual

O fata cuminte este linistita, ascultatoare, draguta, are grija de ceilalti si nu provoaca probleme.

Atunci cand persoanele cu sindromul fetei cuminti se abat de la comportamentul tipic de „fata cuminte”, impus de asteptarile societatii, se simt vinovate – sau se tem sa nu fie judecate.

Semnele care arata ca poti avea sindromul fetei cuminti

Sindromul Good Girl nu este o afectiune de sanatate mintala diagnosticabila. Este mai degraba o colectie de trasaturi care cauzeaza daune atunci cand sunt duse la extrem. Dr. Albers spune ca majoritatea femeilor se vor regasi pe ele insele in una sau mai multe dintre cele sase caracteristici pe care le enumera.

Iata cele sase trasaturi pe care Dr. Albers le asociaza cu sindromul fetei cuminti:

1. Perfectionismul

Perfectionismul nu este in totalitate rau, desigur. A astepta mult de la tine iti poate da un sentiment puternic de autodirectie si disciplina. Problemele apar atunci cand iti bazezi sentimentul de valoare de sine pe ceea ce realizezi – sau, daca te confrunti cu sindromul fetei bune, pe modul in care te percep ceilalti oameni. Perfectionismul te poate impiedica sa faci ceea ce iti doresti, din teama de a nu fi judecata de ceilalti.

„Femeile cu sindromul fetei bune sunt sensibile la feedback-ul altor persoane. Poate deveni un cerc vicios si creeaza probleme de sanatate mintala, iar problemele de sanatate mintala exacerbeaza Sindromul Good Girl”, explica Dr. Albers.

2. Multumirea oamenilor

Multumirea oamenilor este o alta manifestare comuna a sindromului fetei bune. Potrivit Dr. Albers, cei care le fac pe plac oamenilor se pricep sa anticipeze lucrurile de care au nevoie cei din jur si au un sentiment de siguranta si de valoare atunci cand satisfac aceste nevoi.

7 semne ca ai o stima de sine sanatoasa

3. Prioritizarea altor persoane

Poate ca ai renuntat la o slujba pe care o iubeai pentru a-ti creste copiii, pentru ca partenerul tau nu era dispusa sa faca compromisuri. Poate ca esti mereu de acord sa iei pranzul la restaurantul preferat al prietenei tale, chiar daca ti-ar placea sa incerci ceva nou. Poate ca te lasi influentata de prietene sa porti haine care nu-ti plac, de fapt.

4. Evitarea asertivitatii

O persoana cu sindromul „fetei bune” poate avea dificultati in a fi asertiva si a-si exprima in mod deschis propriile nevoi si dorinte. Astfel, poate deveni vulnerabila la manipulare sau la situatii de abuz emotional.

5. Nevoia de validare din exterior

Persoana afectata de sindromul „fetei bune” poate avea o nevoie puternica de a primi aprobarea si recunoasterea celor din jur. Acest comportament poate duce la cautarea constanta a aprobarii externe, iar aprecierea de sine depinde de opinia altora.

6. Dificultati sexuale

Dificultatile sexuale reprezinta un alt semn distinctiv al Sindromului Fetei Bune. Dupa cum explica dr. Albers, „Aceste ‘fete bune’ sunt adesea percepute ca fiind inocente si pure, ceea ce creeaza o dilema in viata sexuala.” Daca te confrunti cu Sindromul Fetei Bune, ai putea experimenta oricare (sau o combinatie) dintre urmatoarele:

  • Frica sau vinovatie in legatura cu sexul (sau dorinta de a face sex), mai ales daca fanteziile tale nu se incadreaza in imaginea conventionala a sexualitatii feminine
  • Dificultati in intelegerea propriilor nevoi si dorinte sexuale, deoarece esti mereu concentrata pe placerea partenerului tau
  • Presiune interna de a spune „da” la sex sau la acte sexuale care te fac sa te simti inconfortabil
  • Dificultati in recunoasterea semnalelor de alarma in relatii, incluzand abuzul sexual

15 carti despre puterea feminina care sa te inspire sa cuceresti lumea

Cum sa identifici daca ai sindromul „fetei bune”:

Auto-reflectie: Ia-ti timp sa analizezi modul in care te comporti in relatiile tale cu ceilalti. Te straduiesti sa eviti conflictele sau sa spui „da” chiar si atunci cand simti ca nu este ceea ce iti doresti?

Observa-ti emotiile: Noteaza cum te simti in urma interactiunilor cu ceilalti. Te simti stresata, te temi sa nu fii respinsa sau sa-i dezamagesti pe ceilalti?

Intreaba-te care sunt motivatiile tale: Cand te implici intr-o actiune sau alegi sa faci un sacrificiu, intreaba-te de ce o faci. Este pentru ca simti ca trebuie sa fii „buna” sau pentru ca este in concordanta cu valorile si nevoile tale reale?

Examineaza-ti limitele: Ai tendinta de a fi de acord cu lucruri care iti depasesc limitele doar pentru a evita conflictul?

Consulta un specialist: Daca ai indoieli cu privire la sindromul „fetei bune” si crezi ca acest comportament iti afecteaza negativ viata si relatiile, este recomandat sa consulti un psiholog sau terapeut. Ei pot oferi suport si strategii pentru a dezvolta o stima de sine sanatoasa si a construi relatii echilibrate si satisfacatoare.

Foto: Freepik.com