3 semne ca iti autosabotezi mersul la psiholog: De ce nu vezi niciodata progrese

1
De Irina Constantin
18 dec. 2020

Mergi la psiholog de ceva timp, dar ai impresia ca nu apare nicio imbunatatire?

Este o senzatie des intalnita. Uneori, ea poate fi doar o impresie falsa. Totusi, in alte cazuri, sentimentul s-ar putea sa reflecte realitatea. Daca te intrebi de ce nu progresezi la psiholog, de vina s-ar putea sa fie propriile tale mecanisme de evitare.

Da, ai auzit bine. Chiar daca nu iti dai seama de acest lucru, ai putea sa te autosabotezi. De ce ai face asta? Simplu: din teama de a lucra cu emotiile tale si din frica de esec, cel mai probabil. Nu trebuie sa te simti vinovata, ci doar sa iti recunosti comportamentul si sa incerci, treptat, sa depasesti temerile. Ulterior, vei incepe sa vezi rezultate!

De ce nu progresezi la psiholog: 3 feluri in care te autosabotezi

1. Eviti sa vorbesti cu terapeutul despre anumite parti din viata ta

Acest lucru este extrem de des intalnit de catre toti psihologii, de-a lungul carierei. Nu esti singura care evita anumite detalii sau chiar arii intregi din viata ei, din teama de a le exprima si de a fi judecata.

Fie ca ai povestit ceva, dar ai omis partea in care ai facut ceva „gresit” sau ai evitat complet sa vorbesti despre o intamplare relevanta, probabil ca acest lucru inca te macina. Atat timp cat nu te deschizi si nu spui tot ce ai pe suflet, tu si terapeutul tau nu veti putea lucra asupra subiectului. Astfel, chiar daca mergi in continuare la sedinte si vorbesti despre altceva, te vei simti in continuare vinovata sau ranita de aspectele pe care le ascunzi.

Cum rezolvi problema? Adu-ti aminte ca tot ceea ce se discuta in cabinetul psihologului ramane doar intre tine si acesta. In plus, niciun terapeut bun nu te va judeca si nu te va „certa” pentru ceea ce faci sau gandesti. Fii sincera si vei vedea ca primesti la schimb multa intelegere si sprijinul de care ai nevoie!

2. Nu iti gestionezi problemele in afara sedintelor de terapie

Mergi la terapie saptamana de saptamna si asculti cu atentie ceea ce iti explica psihologul. Dai de inteles ca lucrurile sunt foarte clare, insa totul ramane in spatele usilor. Cand iesi din cabinet, nu aplici nimic din ce ai invatat!

Daca te regasesti in descrierea de mai sus, este timpul sa pui in practica tehnicile descoperite in terapie si in afara sedintelor. Rolul terapiei nu este sa iti rezolve toate problemele, ci sa te ajute sa descoperi singura solutii pentru orice dilema care ar putea aparea.

Totodata, exista si cazul in care mergi la sedinte doar pentru a te plange ca totul este foarte greu, fara sa fii deschisa la solutii si fara sa lucrezi alaturi de psiholog pentru a gasi raspunsuri la intrebarile tale.

Cum rezolvi problema? Ori de cate ori esti pusa in fata unei situatii dificile la birou sau in viata personala, trage aer in piept si adu-ti aminte de discutiile din cabinet. Cum ar trebui sa procedezi in situatia in care te afli? Chiar daca ti se pare greu, incearca sa faci pasi mici in acea directie.

3. Intarzii mereu sau iti anulezi sedintele

De ce nu progresezi la psiholog? Poate pentru ca ajungi mereu cu jumatate de ora mai tarziu sau, si mai rau, anulezi programarea in ultima clipa. Aceste lucruri nu numai ca iti afecteaza relatia cu terapeutul, dar te priveaza si de sprijinul pe care l-ai putea primi.

Cum rezolvi problema? Pune-ti intotdeauna un reminder care sa te anunte ca urmeaza sa mergi la psiholog a doua zi. Apoi, seteaza-ti o alarma cu 2-3 ore inainte de ora programarii. In plus, roaga o prietena sa te verifice sau roaga-ti terapeutul sa te contacteze in ziua sedintei. Astfel, chiar daca vei fi tentata sa „chiulesti”, simtul responsabilitatii se va activa imediat si vei face ceea ce este mai bine pentru tine!

Foto: Unsplash.com.