10 semne ca esti pe drumul cel bun catre vindecarea emotionala

1
De Irina Constantin
11 iul. 2019

Daca mergi la psiholog, probabil ca te-ai intrebat, cel putin de cateva ori, daca terapia este potrivita pentru tine si daca merita tot efortul pe care il depui.

Tendinta de a monitoriza progresul si de a evalua rezultatele este foarte sanatoasa, in orice arie a vietii. Cand mergi la terapie, indiferent de motiv, este important sa stii in ce punct te afli si incotro te indrepti. Cum stii ca terapia functioneaza?

Ei, bine, exista anumite semne clare, dar si unele repere subtile, care te pot ajuta sa iti dai seama de raspuns.

Cum stii ca mergi la psihoterapeutul potrivit

Cu toate acestea, tine minte ca sanatatea mentala este un aspect delicat al vietii, iar fiecare persoana are propriul ei ritm in care gestioneaza si rezolva problemele.

Cum stii ca terapia functioneaza: 10 semne ca te afli pe calea spre vindecare emotionala

1. Nu iti mai negi starile si emotiile

Ai inteles ca starile negative sunt normale, iar acum nu mai fugi de ele. Le accepti, esti constienta de ele, le determini cauza si le gestionezi corect.

2. Ti-ai fixat un set de limite si tii cont de ele

Nu mai depinzi atat de mult de alte persoane. Stii ce iti doresti si te respecti pe tine insati, chiar daca asta inseamna, cateodata, sa iti refuzi prietenii sau rudele.

3. Nu mai reactionezi atat de puternic la ceea ce te deranjeaza

Daca inainte de terapie obisnuiai sa te enervezi, sa plangi sau sa ai reactii foarte intense la stimulii neplacuti, acum esti mult mai calma. Gestionezi situatiile neplacute cu tact si cu mai putina anxietate.

4. Esti mai blanda cu tine insati

Nu te mai judeci atat de aspru ca inainte. Chiar daca se intampla sa faci greseli, stii ca acestea te ajuta sa inveti si sa te dezvolti in continuare.

Nu te mai critica singura. Cum sa NU mai fii atat de dura cu tine insati

5. Iti amintesti mereu ca solutia este la tine

In trecut, in situatii complicate, intrai in panica si asteptai ca solutia sa vina de undeva, din exterior. Acum esti constienta de faptul ca tu alegi ce lasi sa te afecteze si abordezi situatiile cu mai multa intelepciune.

6. Ai deprins mecanisme de coping

Odata cu vizitele la psihoterapeut, ai inceput sa inveti modalitati noi de a gestiona lucrurile. Daca te surprinzi ca aplici tacticile invatate, in loc sa lasi situatiile sa te copleseasca, este un semn clar ca terapia functioneaza.

33 de sfaturi puternice de la psihologi pentru a trece peste o situatie dificila

7. Iti respecti corpul

Ai o rutina stabila de ingrijire personala. Nu te mai neglijezi, ai o dieta echilibrata si ai inceput sa faci mai multa miscare fizica.

8. Te inconjori cu persoane de la care ai ce invata

Ai renuntat la mare parte dintre relatiile toxice pe care le aveai, indiferent daca e vorba despre iubire, prietenie sau rudenie. Ti-ai facut legaturi noi, iar oamenii din jurul tau te inspira si te motiveaza sa fii cea mai buna versiune a ta.

9. Te odihnesti mai mult

Ai inceput sa ai un program de somn stabil. Gandurile apasatoare nu te mai tin treaza pana tarziu, iar dimineata te simti mai fresh si mai energica decat inainte.

10. Dedici timp vindecarii tale

Desi te simti mult mai bine decat la inceputul terapiei, acorzi in continuare timp si resurse dezvoltarii tale personale. Stii ca sanatatea mentala este o calatorie fara sfarsit, asa ca iei lucrurile asa cum vin si inveti din mers.

Foto: Instagram/@martalozanop