Studiu. Casatoria te face fericit? Care sunt cele mai implinite cupluri

1
De Maria Constantin
14 nov. 2019

Tot mai multi oameni considera ca este mai convenabil sa traiasca in concubinaj. Insa cuplurile casatorite par mai fericite, arata un studiu.

Efectele intarziate ale Marii Recesiuni au contribuit la cresterea numarului de persoane necasatorite care traiesc impreuna. Un nou studiu a descoperit, insa, ca aceste cupluri tind sa fie mai putin fericite decat cele casatorite.

Rezultatele cercetarii, publicata miercuri de Pew Research Center, arata ca sprijinul public pentru concubinaj este in crestere. Majoritatea persoanelor chestionate din fiecare grup de varsta a spus ca e acceptabil sa traiesti cu un partener cu care nu esti casatorit legal.

In acelasi timp, numarul adultilor americani care traiesc in concubinaj a depasit dublul valorii din 1993, ajungand de la 3% la 7%. Adultii americani casatoriti reprezinta 53% din totalul populatiei, relateaza The New York Times.

„Cand vorbeam cu oameni care traiesc impreuna si care spun ca isi doresc sa se logodeasca, ii intrebam de ce nu sunt casatoriti”, a explicat intr-un interviu Juliana Horowitz, co-autoarea studiului. „Multi au raspuns ca nu s-au casatorit fiindca nu erau pregatiti financiar sau ca partenerul lor nu era pregatit financiar.”

De ce renunta oamenii la casatorie

Horowitz a mai spus ca dragostea si spiritul de camaraderie erau pe primele locuri in lista motivelor pe care oamenii le invocau pentru a explica decizia de a se muta impreuna. Insa aproape 40% mentionau comoditatea sau banii ca motiv pentru concubinaj – fiindca le era mai usor sa-si petreaca timpul impreuna. In schimb, doar 13% dintre cuplurile casatorite au raspuns ca motivul financiar a jucat un rol in decizia de a-si uni destinele.

„Stim din studiile pe care le-am facut si din cercetarile altora ca multi oameni renunta la casatorie din motive economice, si asta am vazut si acum. Multi ne-au spus ca n-au avansat suficient in cariera ca sa se casatoreasca”, a spus co-autoarea studiului.

Cuplurile cu aceasta problema au un risc de 10 ori mai crescut sa se desparta

Desi altadata concubinajul reprezenta un tabu pentru multi oameni si se spunea despre cei care preferau acest tip de relatie ca „traiau in pacat”, atitudinea s-a schimbat, spun cercetatorii.

Cei mai multi americani (53%) sunt de parere ca societatea ar fi mai buna daca cuplurile pe termen lung s-ar casatori. Insa 69% din totalul americanilor considera ca este acceptabil sa traiesti in concubinaj chiar daca nu ai planuri de casatorie. Doar 16% au spus ca e in regula ca oamenii sa traiasca impreuna numai daca au de gand sa se casatoreasca. De asemenea, cei mai multi subiecti au spus ca partenerii necasatoriti pot creste copii ca si cuplurile casatorite.

Mai multa satisfactie in cuplurile casatorite

Totusi, asta nu inseamna ca nu exista probleme in cuplurile necasatorite, precizeaza The New York Times. Potrivit studiului, aceste perechi au semnificativ mai putina satisfactie decat cuplurile casatorite, care au raportat un nivel mai mare de incredere in onestitatea si fidelitatea partenerilor. 58% din adultii casatoriti au spus ca relatia lor merge „foarte bine”, spre deosebire de 41% din cei necasatoriti.

Autorii studiului au observat ca persoanele casatorite se declara mai des foarte satisfacute de partenerul lor decat cele necasatorite. De exemplu, oamenii casatoriti se declara intr-o proportie mai mare foarte multumiti de abilitatile de parinte ale partenerului decat persoanele necasatorite (48% fata de 39%).

In privinta vietii sexuale, raportul dintre cuplurile casatorite si cele necasatorite este echilibrat: 36%, respectiv 34% s-au declarat multumite.

Ce reguli de aur trebuie sa respecti pentru a avea o relatie fericita

Juliana Horowitz a declarat ca rezultatele nu arata clar de ce persoanele casatorite spun ca sunt mai fericite in comparatie cu cele necasatorite. „Cand am verificat toti factorii demografici, incluzand varsta, rasa, nivelul de educatie, religia, durata religiei, legatura dintre casatorie si nivelurile mai mari de satisfactie au fost semnificative”, a spus ea.

Studiul, care a inclus 9.834 de respondenti, a fost realizat online, pe un esantion de adulti selectati aleatoriu. La aceasta cercetare au participat atat cupluri heterosexuale, cat si perechi de acelasi sex, dar nu toate rezultatele se aplica pe ambele grupuri. „Intrucat cuplurile de acelasi sex au o pondere relativ mica din totalul populatiei, nu am putut realiza o analiza de tip cupluri clasice versus cupluri de acelasi sex. In plus, casatoriile intre persoanele de acelasi sex au devenit legale foarte recent”, a explicat Horowitz.

Foto: Getty Images.