6 tipuri de odihna de care au nevoie corpul si creierul pentru o viata implinita

1
De Mia Nicolescu
4 apr. 2022

Somnul nu este singurul mod in care ne putem odihni. Uneori, e nevoie sa luam o pauza de la lume ca sa simtim odihna in adevaratul sens al cuvantului si ca sa ne reincarcam bateriile.

Sunt 7 tipuri de odihna de care avem nevoie si care necesita sa le acordam timp si atentie acum. Toate ca sa putem functiona sanatos la locul de munca, in relatia de cuplu, in relatiile de prietenie si in relatia cu noi. Ne pot ajuta si independent, fiecare in parte, insa daca ne concentram pe una in mod special si neglijam o alta la fel de importanta, posibil sa ne amagim ca ne odihnim suficient. Iata ce e de facut:

Odihna fizica

Odihna fizica se imparte in odihna fizica activa si odihna fizica pasiva. In timpul odihnei active poti face o plimbare in parc sau prin locurile care iti fac placere, poti practica yoga, poti face stretching sau poti dansa. In timpul odihnei pasive, lucrurile sunt evidente: somn, masaj si orice alta activitate care nu implica o miscare a trupului.

Minte, trup si suflet

Odihna mentala

Una dintre cele mai importante tipuri de odihna de care avem nevoie urgent este odihna mentala. Traim intr-o continua graba si un continuu stres. Nu este de mirare ca tot mai multi suntem diagnosticati cu sindromul de burnout, anxietate, atacuri de panica si uneori chiar depresie. Odihnei mentale trebuie sa ii acordam timp in fiecare zi, fara exceptii. 10-15 minute, o jumatate de ora… depinde de ce s-a intamplat pe parcursul zilei sau de cum se prezinta ziua (poti face asta in timpul programului de lucru). Uita pur si simplu de orice sarcina pe care o ai de bifat, de orice te asteapta acasa de facut.

Cum iti antrenezi creierul pentru a fi mai spontana in viata de zi cu zi

Odihna emotionala

Daca esti genul de persoana care ajuta fara sa stea prea mult pe ganduri, daca esti prietena pe care toti o suna atunci cand au nevoie de un sfat, de ajutor sau pur si simplu sa ii asculte si sa se descarce, daca spui mereu “Da”, pentru ca ai prea mult bun simt ca sa refuzi, atunci ai nevoie urgent de o odihna emotionala.

Indeparteaza-te putin de oamenii acestia care te seaca de toata energia! Nu trebuie sa ii indepartezi definitiv, ci din cand in cand, de cateva ori pe luna, pentru a putea sa te conectezi la tine si sa iti recapeti enegia.

Pauza de la lume

Odihna sociala

Daca ai nevoie de odihna emotionala, cel mai probabil ai nevoie si de odihna sociala. Acum, serios vorbind, nu este o rusine si nici de condamnat ca avem nevoie de asta. La un moment dat, totul devine coplesitor si cand nu stim unde sa mai fugim ca sa ne recastigam pe noi insene, fugim de toata lumea. Daca consideri ca este un lux prea mare odihna sociala, poti incerca sa te limitezi la a vorbi strictul necesar cu oamenii.

Odihna creativa

Odihna creativa are un gust atat de dulce incat o sa iti mai doresti sa ai parte de ea. Foarte bine, fa un obicei din asta! Acorda-ti timp pentru a observa si pentru a te minuna de frumusetea naturii, de arta, de gradina din fata blocului.

Bineinteles, poti beneficia de odihna creativa si in interiorul casei: amenajeaza-ti spatiul de lucru sau locul de relaxare cu imagini si mici obiecte de arta. Ai nevoie sa vezi in fiecare zi frumosul, pentru ca mintea si viata sa ti se umple cu frumos.

Odihna senzoriala

Odihna senzoriala ar putea parea cea mai grea. Si asta pentru ca traim vremuri care nu ne permit sa luam astfel de pauze. Poti beneficia in fiecare zi, seara, sau la sfarsit de saptamana, in weekend. Odihna senzoriala inseamna o odihna a simturilor. In ce consta? Retrage-te macar pentru o zi intr-un loc (de preferat) departe de zgomotul orasului. Daca nu ai unde, odihneste-te la tine acasa.

Chiar daca ai telefonul cu tine, tine-l departe… e vorba de 24 de ore, atat cred ca rezisti. Nu privi la televizor si nici nu deschide laptopul ca sa urmaresti un film, desi consideri ca este o activitate odihnitoare. Distanteaza-te de zgomot, lumini, parfumuri si informatii. Asta inseamna sa iti odihnesti simturile.

Foto: depositphotos.com